NIEUWS 01/06/2022

De Eiffeltoren schakelt over op Solstice ZE (R-1234ze)

De apparatuur voor de productie van gekoeld water in de westelijke pilaar van de Eiffeltoren was aan vernieuwing toe. Het was tijd de Trane-unit op R-407C te vervangen, en wel door drie kleine units met een laag vermogen van 40 kW met R-1234ze. De teams van ALM FROID kwamen met een oplossing voor dit op de toekomst gerichte project!

De voorwaarden

Als we het hebben over het vervangen van een koelunit, denken we na over duurzaamheid. Dat was de eerste voorwaarde die werd gesteld. En als we het over duurzaamheid hebben, denken we na over het te gebruiken koudemiddel. Voor Laurent Moury, zaakvoerder, en Philippe Almeida, directeur van ALM FROID, was het gebruik van een HFK dan ook uitgesloten.

Een koolwaterstof zou te ingewikkeld zijn om te gebruiken op een locatie als die van de Eiffeltoren. De keuze voor een “zuivere” HFO was dan ook snel gemaakt, en R-1234ze met een GWP van 4 voldeed aan alle eisen!

Het tweede belangrijke punt was de proces- en productieveiligheid: het watercircuit wordt gebruikt voor de klimaatregeling van een pompkamer voor een lift, en schade eraan zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor de exploitatie van de attractie.

Daarom ontstond het idee de productie op te splitsen in 3 units met een gelijk vermogen (40 kW). Deze functioneren onafhankelijk van elkaar, maar staan met elkaar in verbinding en roteren tijdens de bedrijfsuren. In geval van storing nemen de andere units het over... En dit alles met een Tichelmann-lus voor een permanent evenwichtig systeem.

Een project dat de weg vrijmaakt voor tal van mogelijkheden met “zuivere” HFO’s.

AF Energy begeleidde ALM FROID bij dit project bij de fabricage en het ontwerp van de machines. Energie-efficiëntie was ook een bepalende factor. R-1234ze is, in combinatie met de variabele snelheidsregeling op de compressoren en condensors, gewoonweg de ideale oplossing. Met een COP van 6 is deze oplossing niet alleen duurzaam, maar ook zeer energie-efficiënt. En ten slotte het laatste belangrijke punt: het onderhouds-, reparatie- en bedieningsgemak.

De technologie is toegankelijk voor elke koeltechnicus. Het technische niveau, de werkdrukken en de vloeistof vereisen geen speciale vaardigheden. De klant kan met een gerust hart het preventief en correctief onderhoud aan zijn installatie in de toekomst tegemoet zien.

“Een eenvoudige, doeltreffende en duurzame oplossing” – Voor Laurent Moury & Philippe Almeida

De pluspunten

  • Toegang op afstand tot de units, analyse van de werking en back-up van alle gegevens van de units. Temperaturen, bedrijfstijd, eventuele storingen... aan te sluiten op een GTC.
  • Tichelmann-lus RVS 80. Voor een permanent evenwichtig systeem.
  • Bufferboiler RVS Charot.
  • Lage koudemiddelvulling, slechts 7 kg per unit en lage prijs.
  • Vermogensvariatie van elke unit van 35 tot 100%.

PROJECTDEELNEMERS

ALM FROID: Koeling, Airconditioning, Installatie & Onderhoud, Energie-optimalisatie

Plaats: Canteloup les vignes, Frankrijk

Jaar van oprichting: 2007

AF-Energy: Koeling, Airconditioning, Verwarming, Assemblage van procesmachines

Plaats: Sainte-Hélène du Lac, Frankrijk

Jaar van oprichting: 2016

25 werknemers

https://nl.climalife.dehon.com


Gratis online lezen en op de hoogte blijven van interessant nieuws uit uw sector via onze nieuwsbrief?


Door te registreren ga je akkoord met de algemene voorwaarden.