mitsuhvrffoto_1.jpg

PRODUCTNIEUWS 12/07/2018

Mitsubishi Electric stelt als eerste VRF op R32 voor als antwoord op F-gas phasedown

De gevolgen van de F-gassenverordening laten zich op de markt voelen. De algemene trend is naar lagere koelmiddelinhouden en lagere GWP. Vooruitziende fabrikanten werken aan alternatieve oplossingen, zodat de koeltechnicus altijd een gepaste oplossing kan voorstellen, in functie van de toestand op de markt. Zo introduceert Mitsubishi Electric een HVRF op het koelmiddel R32.

Voordelen van een watervoerend systeem

HVRF staat voor Hybride VRF, en dat geeft meteen al een aanduiding van de eigenschappen van het toestel. Het bestaat namelijk uit een VRF buitendeel met de bekende mogelijkheden voor warmteterugwinning, gelijktijdig verwarmen en koelen, en soepele werking in deellast. Dit toestel is echter niet direct verbonden met de binnentoestellen maar met een verdeelbox. Vanuit die box vertrekken er watervoerende leidingen naar de verschillende binnentoestellen. Mitsubishi Electric heeft hier een bijzonder breed gamma van 1,5 tot 12 kW, met cassettes, vloer- en kanaalunits en een strakke compacte vierwegs-cassette unit

Een eerste voordeel van dit systeem is dat de totale koelmiddelinhoud klein kan worden gehouden. De combinatie van een lage koelmiddelinhoud en een lage GWP resulteert in een bijzonder laag CO2-equivalent, dat nu al voldoet aan de strengste eisen van de F-gassenverordening. Een HVRF met R32 heeft slechts 19% van de CO2-equivalent van een gelijkaardige installatie met een VRF op R410A. Dat is beter dan de grenswaarden voor 2030.

Impact van EN378

Zoals bekend is R32 een licht brandbaar koelmiddel. De norm EN378 legt hiervoor dan ook veiligheidsmaatregelen op, in functie van de totale inhoud van de installatie en het volume van de kamer waarin het koelmiddelcircuit zich bevindt. Bij DX-systemen in hotels met relatief kleine kamers, kan dat complicaties geven. Met een HVRF is er echter geen koelmiddelcirculatie in de verblijfsruimtes, zodat het gemakkelijker is om te voldoen aan de eisen van EN378

Geïntegreerde regeling

Een laatste troef van het systeem is dat Mitsubishi Electric voor een geïntegreerde regeling zorgt van alle elementen: de warmtepomp, verdeelbox en binnentoestellen. Daardoor heeft de gebruiker slechts één gesprekspartner voor de hele installatie, en kan hij vertrouwen op een beproefd systeem.

Door Alex Baumans

Foto’s: Mitsubishi Electric

www.mitsubishi-electric.be