climalifebackerkoelingen.jpg

NIEUWS 08/03/2019

IceCool International BV, de eerste fabrikant die Solstice L40X op grote schaal implementeert bij Feihl Bäcker

Meer dan 480 kg R-455A voedt 16 condensatiegroepen om te voldoen aan de koelbehoefte van de nieuwe bakkerij Feihl in Neumarkt in Duitsland: een technologische en ecologische prestatie van formaat!

IceCool International BV werd in 2008 opgericht in Hückelhoven in Duitsland en vestigde zich enkele jaren later in Echt in Nederland. Het bedrijf is van¬daag wereldwijd marktleider in bakkerij-installaties voor het koelen en diepvriezen van niet-verpakte deegwaren. Door steeds te innoveren om de kwaliteit van zijn producten te verbeteren, heeft IceCool een uitstekende reputatie opgebouwd bij de beste bakkers ter wereld. De vochtregulering in de IceCool-installa¬ties garandeert het succes en de bakkwaliteit: “het brood is daardoor beter verteerbaar, in het bijzonder voor mensen met een glutenintolerantie”, aldus Peter Wehrens, Export Manager R&D bij IceCool.

Vanaf 2012 paste IceCool zich aan in functie van de F-Gas-regelgeving en houdt rekening met de volgende drie parameters bij het selecteren van het meest milieuvriendelijke koudemiddel:

  • Het aardopwarmingsvermogen (GWP).
  • Het directe en indirecte broeikaseffect (TEWI).
  • De klimaatimpact tijdens de levenscyclus (LCCP).

De eerste vulling R-1234ze/CO2 wordt in 2013 gebruikt voor bakkerij Maurer; vanwege de geringe milieu-impact wordt dit gesubsidieerd door de Duitse overheidsinstelling BAFA*.

 

In 2015 toont Peter Wehrens interesse in de ontwikkeling van het koudemiddel Solstice L40X door Honeywell, dat vooral voor toekomstige vriesinstallaties een oplossing kan zijn.

Feihl kiest voor R-455A

Wanneer bakkerij Feihl in 2016 besluit om een nieuwe vestiging te bouwen in Neumarkt om hun productiesite uit te breiden, wendt het bedrijf zich tot IceCool voor het ontwikkelen en installeren van een ecologisch verantwoord koelsysteem. Er worden verschillende alternatieven aan de klant voorgesteld.

Feihl kiest al snel voor een installatie met Solstice L40X, waarvan de installatie- en exploitatiekosten minder hoog zijn dan die met CO2-oplossingen. De uitstekende thermodynamische eigenschappen van dit nieuwe koudemiddel met een zeer laag GWP en de technologie zijn conform aan hun lastenboek.

Vanwege de A2L-classificatie (licht ontvlambaar) van R-455A neemt IceCool contact op met de lokale autoriteiten en werkt nauw samen met de certifice¬ringsinstelling TÜV en Energie Consult Holland om het project succesvol uit te voeren en te voldoen aan de geldende regelgeving.

 

IceCool adviseert om een systeem met 16 autonome condensatiegroepen met een totaal koelvermogen van 320 kW aan de buitenkant van het gebouw te installeren, zodat de risico’s beperkt blijven.

480 kg Solstice L40X wordt gevuld in de verschil¬lende eenheden. Deze voeden 2 diepvriezers met een verdampingstemperatuur van -42°C, 3 vries¬kisten van -28°C en 11 koelcellen van -8°C/ -10°C. De installatie wordt voorzien van verdampers en condensors die speciaal werden geselecteerd door de fabrikant Güntner en waarmee de temperatuur¬schommeling van de R-455A probleemloos kan worden beheerd. Het koelproces voor het rijzen van het brood duurt ongeveer 24 uur. Dit proces vindt plaats bij een temperatuur van +/-0°C en is volledig geautomatiseerd. Der Bäcker Feihl is gekend op de markt voor zijn unieke productieproces en laag glu¬tengehalte in al zijn broden.

De keuze voor R-455A heeft bovendien het voor¬deel dat het aantal lekdichtheidscontroles van de twee diepvriezers kan worden teruggebracht naar één keer per jaar. Deze controles zijn zelfs niet meer nodig voor de andere koelinstallaties met een interne vulling van 5 ton CO2-equivalent.

Zes maanden na de ingebruikname werkt de instal¬latie perfect. Alle betrokkenen zijn tevreden over het resultaat en danken Climalife en Honeywell hartelijk voor hun ondersteuning gedurende het hele project.

BAFA: Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle. GWP IPCC4

 

Meer informatie:

nl.climalife.dehon.com/r-455a-solstice-l40x

nl.climalife.dehon.com/icecool-international-solstice-l40x-backer

Bron: Climalife Contact magazine 15


Gratis online lezen en op de hoogte blijven van interessant nieuws uit uw sector via onze nieuwsbrief?


Door te registreren ga je akkoord met de algemene voorwaarden.