55991700website.jpg

SECTORNIEUWS 21/06/2019

Illegale import HFK koelgassen

Iedereen weet dat er een zwart circuit voor chemische koelgassen bestaat, maar zoals meestal het geval is met criminaliteit is het gissen naar de omvang. Daikin Chemical Europe heeft een voorzichtige poging gewaagd om op die illegale import getallen te plakken.

Daikin Chemical Europe schat dat er in 2019 minimum 16,3 Mt CO2-equivalent de Europese Unie is binnengebracht. Omgezet in R134a betekent dit 633 Iso-tankcontainers van 18mt of meer dan 900.000 cilinders! “Illegale import ontwricht onze inspanningen om de objectieven van de F-gaswetgeving te halen”, vertelt Tobias Bargsten, Technical Sales & Marketing Manager. “We vrezen dat de Europese instellingen dit fenomeen onderschatten, waardoor er volgens ons niet voldoende krachtdadig wordt opgetreden. Maar er spelen nog andere elementen. Onbekende afkomst betekent onbekende kwaliteit. Dit wordt bevestigd door analyses die we hebben uitgevoerd op enkele illegale cilinders waarop we de hand hebben kunnen leggen. De samenstelling van blends week af van de officiële verhoudingen. Daarnaast vormen illegale koelgassen een ernstig gevaar voor de veiligheid van de installateurs en het leefmilieu, maar ze verkorten ook de levensduur van de koelinstallaties.”

Waarom wagen installateurs en eindgebruikers zich aan deze risico’s? De prijs: illegale koelgassen in cilinders zijn ongeveer een derde goedkoper en in bulk zelfs tot 90%.

www.daikinchem.de


Gratis online lezen en op de hoogte blijven van interessant nieuws uit uw sector via onze nieuwsbrief?


Door te registreren ga je akkoord met de algemene voorwaarden.