NIEUWS 01/12/2020

Klimaattechnische oplossingen voor Corendon Mangrove Beach Resort Curaçao

STULZ is een wereldwijde leverancier van klimaat technische oplossingen voor diverse toepassingen. Voor het Corendon Mangrove Beach Resort in Curaçao leverende het bedrijf een compleet pakket comfort toepassingen. Een uitdagend project, dat met succes een tweede fase in gaat.

Drie jaar geleden ging het project in Curaçao van start met hoofdaannemer W. Tieleman B.V., een bouw- en constructiebedrijf. STULZ werkte nauw met dit bedrijf samen en leverde acht ClimaPac luchtbehandelingskasten, meer dan 500 comfort airconditioning units van Mitsubishi Heavy Industries en de regeltechniek voor de airconditioning.

Apparatuur

Pierre Mulder, Sales Manager Comfort Cooling bij STULZ, kent Curaçao en het resort inmiddels op zijn duimpje. Samen met collega Dennis van der Blom, Product Specialist, engineerde hij het project en hield hij het overzicht over de werkzaamheden. Hij vertelt: “Het project bestond uit fases. In eerste instantie hebben we ´koeling´ geleverd voor de hotelkamers, een kostentechnische en slimme oplossing; een VRF-systeem. Daarna werd dit ook gevraagd voor de restaurants. Hier ´overheen´ hebben we een slimme regeltechniek gezet: CompTrol ZLT. Hiermee kan het resort per VRF-systeem zien wat de afname van energie wordt. Indien nodig kan een te hoog verbruik dan gecompenseerd worden met zonnepanelen. De regeltechniek wordt bestuurd vanaf een centrale plek. Ten behoeve van de keukens van de restaurants hebben vervolgens luchtbehandelingskasten op het dak geplaatst.”

‘We hebben al onze producten aan elkaar geknoopt’

Luchtbehandelingskasten

Collega Richard Geerts is binnen het project verantwoordelijk voor deze ClimaPac luchtbehandelingskasten. Hij vertelt over het product: “De kasten bevinden zich dus op het dak, zoals Pierre vertelt. Tijdens het koken gaan de grote afzuigkappen aan. Op dat moment is het nodig lucht toe te voeren. Doe je dit niet, dan ontstaat er onderdruk – hoge temperaturen – en kunnen bijvoorbeeld de deuren niet meer open. De kasten zorgen voor koeling. Ze worden geconditioneerd door de comfort air conditioning units; ze koelen de batterijen in de kasten tot een graad of 25.”

Uitdagingen

Curaçao is geen Nederland en dus komen er bij een dergelijk project uitdagingen om de hoek kijken. Een stabiele stroomvoorziening is geen vanzelfsprekendheid. Ook is er gezien de ligging aan zee, sprake van corrosie. Een goede coating van de apparatuur is dan ook nood-zakelijk. De hoge luchtvochtigheid op het eiland vereist custom made koeling. “Bij veel vocht gaat de energie van de airconditioning units in de ontvochtiging zitten, minder in de koeling. We hebben veel moeten calculeren om dit in balans te krijgen. Maar dat is goed gelukt”, aldus Mulder. Om de kennis van deze specifieke systemen bij de lokale installateur op niveau te krijgen is Pierre Muler samen met een service monteur (Mark de Heer) heen en weer gevlogen voor een onsite training. Voor Richard Geerts was het vooral een uitdaging de kasten zo te maken, dat ze in de zeecontainers pasten. Middels prefabwerk is dit opgelost.

Leuk

Beide heren zijn enthousiast over het project. Niet alleen omdat het geslaagd is, maar het werk is ook nog eens leuk. Pierre Mulder: “We hebben binnen dit project bijna al onze producten aan elkaar geknoopt. Uitdagend om te doen. Daarnaast is het prettig om met de lokale mensen samen te werken en hen te instrueren.” Richard Geerts: “Het is interessant en leuk om internationaal bezig te zijn. Elke opdracht is weer anders.”

Uitbreiden

Omdat het resort uit gaat breiden, is STULZ gevraagd ook voor het nieuwe deel de benodigde producten te leveren en te installeren. En uiteraard, uiteindelijk zullen dan alle producten in het hele ´bolwerk´ met elkaar verbonden zijn.

Voor meer informatie: https://www.stulz-benelux.com/nl/projecten/curacao-luchtbehandeling-comfort/

Tekst: Betty Rombout


Gratis online lezen en op de hoogte blijven van interessant nieuws uit uw sector via onze nieuwsbrief?


Door te registreren ga je akkoord met de algemene voorwaarden.