SECTORNIEUWS 25/10/2022

Update nieuwe F-Gas wetgeving

De Europese Commissie werkt aan een aanpassing (lees: verstrenging) van de uitfasering van schadelijke koudemiddelen. Er doen de wildste geruchten de ronde, er worden doemscenario’s verspreid en installateurs worden bang gemaakt. Maar wat is er nu echt van aan? Wat is de werkelijke stand van zaken in dit dossier?

Tijdens Chillventa vroeg Cool & Comfort het op de man af aan Cornelius Rhein, beleidsmedewerker bij DG Klimaat (Europese Commissie) en een van de leidende ambtenaren in dit dossier. “We hebben al een succesvolle weg afgelegd om de klimaatdoelstellingen te halen, maar er blijven nog enkele uitdagingen aan te pakken. Denk maar aan de voortdurende emissies van sommige subsectoren en sommige gefluoreerde stoffen waar dit kan worden vermeden, bewijs van sommige illegale activiteiten (invoer van HFK’s) en nieuwe ontwikkelingen in commerciële koeling en airconditioning. Op 5 april 2022 heeft de Commissie een nieuwe F-Gas wetgeving overgemaakt aan de EU-lidstaten (Council) en het Europees Parlement. Momenteel zitten we in de fase van het dubbel spoor. Zowel de Council als het Europees Parlement kunnen – en zullen – amendementen voorstellen. We verwachten die uiterlijk in februari 2023 te ontvangen. Daarna moeten die onderhandeld worden. De nieuwe F-Gas wetgeving zal onmiddellijk van kracht worden in de 27 lidstaten. Het is dus niet zo dat de nationale parlementen deze wet nog zullen behandelen. We hopen op een nieuwe F-Gas wetgeving in 2024.”

Strenger

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in vergelijking tot de bestaande de F-Gas wetgeving? Strengere quotaregeling voor HFK’s, waaronder MDI’s, aanvullende verbodsbepalingen voor het op de markt brengen en het gebruik, onder meer voor de airconditioningsector, SF6 en andere F-gassen, uitbreiding van emissiepreventiemaatregelen naar nog meer toepassingen en gassen (H(C)FO’s, NF3, SO2F2, inhalatie anesthetica) en terugwinnings-/vernietigingsverplichting voor sommige isolatieschuimen in oude gebouwen.

Cornelius Rhein somt enkele nieuw voorgestelde aanvullende verboden op. Zo komen ook de AC/warmtepompen in beeld en liggen er nieuwe beperkingen op tafel, zoals self-contained met GWP > 15 (2025), split tot 12kW vermogen met GWP > 150 (2027) en split boven 12kW vermogen met GWP > 750 (2027). Ook komt er een uitbreiding op het verbod over het in de handel brengen van niet-navulbare containers tot een verbod op invoer, nalevering, gebruik of uitvoer (leeg, gedeeltelijk gevuld of gevuld).

Groei warmtepompmarkt

“Het voorstel houdt rekening met een sterke groei van de warmtepompen”, aldus Cornelius Rhein. “Zo zullen we verbodsdata vastleggen die voldoende tijd laten voor het vergroten en aanpassen van de productiecapaciteit aan reeds bestaande oplossingen. Er komt een geleidelijke afbouw in de gehele economie, dus ook in andere industrieën, met waarschijnlijk de invoering van quotabuffers, bijvoorbeeld een MDI-buffer en een grote ‘bank’ van ongebruikte vergunningen en toelatingen. We zullen voldoende HFK’s toelaten om te voorzien in de extra behoefte aan HFK’s voor warmtepompen door de sterke stijging van die markt. We willen ook dat de totale kosten voor de consument niet zullen stijgen. Dit komt o.m. door energiebesparingen voor eindgebruikers in koeling en airconditioning. Tenslotte moet je ook naar een geostrategisch doel kijken. Een significante vermindering van de HFK-afhankelijkheid maakt deel uit van de strategie om de onafhankelijkheid van de EU te vergroten.”

Maar Cornelius Rhein beseft ook dat er meer controle moet komen op de uitvoering van de wetgeving. Illegale invoer neemt niet af, integendeel. Zo wordt er geïnvesteerd in de digitalisering en automatisering van de douanecontroles: Elke relevante zending zal worden geverifieerd in de centrale EU-databank. De douane zal ook meer bevoegdheden en middelen krijgen om doelgerichte controles uit te voeren.

Door Rudy Gunst

https://climate.ec.europa.eu/eu-action/fluorinated-greenhouse-gases_en


Gratis online lezen en op de hoogte blijven van interessant nieuws uit uw sector via onze nieuwsbrief?


Door te registreren ga je akkoord met de algemene voorwaarden.