daikinugent1solome.jpg

VENTILATION  
Cool and Comfort 96 – februari 2023
Daikin ventilatiesysteem in faculteit Dierengeneeskunde (UGent)

De faculteit Dierengeneeskunde van UGent draagt tot wijd buiten onze landsgrenzen een ijzersterke reputatie. Wie daaraan twijfelt, moet maar eens de parking oprijden en op de vele buitenlandse nummerplaten letten. In de categorie Veterinary Sciences staat de faculteit opnieuw op de eerste plaats in de ‘Shanghai Ranking of Academic Subjects’, een prestigieuze en internationale ranking van de beste universiteiten. De faculteit Dierengeneeskunde van UGent kampeert er zowat op de eerste plaats. Professoren, (aspirant-)dierenartsen, ondersteunend personeel, iedereen komt elke dag met diezelfde drive naar Merelbeke om alles uit de kast te halen om de patiënten de best mogelijke zorgen te geven. Gaat het nu om een paard, een hond, een reptiel of een hamster, sowieso komen ze in goede handen.

rensonhamme1boxwc.jpg

VENTILATION  
Cool and Comfort 96 – februari 2023
Efficiëntie door vraagsturing

Efficiënt ventileren is een evenwichtsoefening. Enerzijds moet er voldoende verse lucht worden toegevoerd voor een gezond binnenklimaat, anderzijds moeten de ventilatieverliezen en het energieverbruik zo laag mogelijk zijn, zeker in tijden van hoge energieprijzen. Met het vraaggestuurd C+ systeem heeft Renson een oplossing in huis die aan beide voorwaarden voldoet. Dat blijkt onder meer uit het voorbeeld van een woning in Hamme, waarbij de ventilatie gerealiseerd werd door de firma Yvick-Ventilatie.

viessmannholsbeek3aansluiting.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 96 – februari 2023
Hoge-temperatuur warmtepomp voor renovatie

De grote uitdaging van de energietransitie bestaat erin bestaande woningen energiezuiniger te maken. Fabrikanten hebben daarvoor warmtepompen ontwikkeld die ook hogere temperaturen kunnen leveren, en dus gecombineerd kunnen worden met radiatoren. Hoe dat concreet in zijn werk kan gaan, wordt getoond in een pilootproject waar een gasketel vervangen werd door hoge temperatuur warmtepomp met propaan als koelmiddel.


Beijer Ref maart 2023
weishauptwp1omgeving.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 96 – februari 2023
Renoveren met warmtepompen

Door de energiecrisis staat de warmtepomp volop in de belangstelling. Vele gezinnen willen niet alleen hun huidige energierekeningen verlagen. Ze kijken verder naar de toekomst en willen tegelijk ook af van fossiele brandstoffen, om verdere verrassingen te vermijden. Een warmtepomp in een bestaande woning plaatsen, gaat echter niet zomaar; doorgaans zijn er aanpassingen nodig. Ook de dimensionering van de warmtepomp zelf moet met de nodige zorg gebeuren. Eenvoudige vuistregels volstaan niet, zeker als de vakman in kwestie nog weinig ervaring met de techniek heeft. Daarom biedt de fabrikant Weishaupt een volledige technische ondersteuning aan voor warmtepompinstallaties in renovatie.

frigro1.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 96 – februari 2023
Frigro Netwerkt – ‘Actuele laag GWP-oplossingen’

Met de “Frigro Netwerkt” evenementen koppelt Frigro, groothandel en kennispartner voor warmtepompen, koelinstallaties en isotherme panelen uit Moorsele, het nuttige aan het aangename. Met aftrap in de late namiddag krijgen eerst enkele gastsprekers het podium om hun visie en ervaringen te delen rond een specifiek thema. Hierna worden de aanwezigen uitgenodigd voor een informeel netwerkmoment in een aangename sfeer en uitgebreide catering. Hierbij krijgt men de kans om zowel met de gastsprekers als met hun vertrouwde Frigro contactpersonen bij te praten over tal van onderwerpen. Deze succesvolle formule werd door corona noodgedwongen even gepauzeerd, maar nu engageert Frigro zich opnieuw om per jaar vier sessies, gelinkt aan actuele thema’s, te organiseren.

emersonnewcool6.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 96 – februari 2023
The New Cool van Emerson in Aalst

Eind vorig jaar lanceerde Emerson onder de titel The New Cool de nieuwe Copeland CO2 scroll technologie. Deze innovatieve oplossing voor koelsystemen verlaagt de systeem- en installatiekosten en de bedrijfs- en onderhoudskosten. Een van de eerste toepassingen in Europa werd begin dit jaar in de nieuwe kaaswinkel van Korboo Cheese Masters in Aalst geplaatst. Na bijna een jaar klinkt het unaniem bij fabrikant, distributeur, installateur en eindgebruiker dat de koelinstallatie alle beloftes waarmaakt.


Luyten Airco november 2022 - februari-maart 2023
heytecgrbijgaircolaboverzichtsfoto.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 96 – februari 2023
AircoLab en Heytec College: service voor de klimaattechnieker

Het nieuwe, strategisch centraal gelegen, Heytec Service Center in Groot-Bijgaarden ademt een frisse look & feel uit. Het ruime pand omvat voortaan niet enkel de klassieke functies van een Service Center, ook het state of the art AircoLab en het opleidingscentrum Heytec College zijn er ondergebracht.

beijerref2.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Cool and Comfort 96 – februari 2023
Beijer Ref Belgium – ‘Together for tomorrow’ voortaan vanuit Kontich

Op donderdag 24 november 2022 ging de officiële opening van het nieuwe hoofdkantoor van Beijer Ref Belgium in Kontich door. De ‘officiële’ opening, want ondertussen bruiste het er al van de activiteit en werd de dienstverlening naar de installateur verder op punt gezet.

atmo2217.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 96 – februari 2023
ATMO Europe Summit 2022

Op 15 en 16 november ’22 ging in Brussel de 71ste ATMOsphere Conference door, ondertussen al de 12de in Europa. Was het door de verplichte pandemiebreak tijdens de voorbije jaren waardoor er minder interactie mogelijk was en de deelnemers hun ei niet kwijt konden, maar het was opvallend dat de toon nooit eerder zo scherp was. Brachten de fanatieke verdedigers van natuurlijke koudemiddelen bij eerdere events hun boodschap op een gematigde wijze, dan wordt er nu getackeld op een manier waar onmiddellijk rood voor wordt getrokken. Met name de fabrikanten van warmtepompen, chillers en compressoren met chemische koudemiddelen lagen voortdurend in de vuurlijn.


Climalife maart 2023
batibouwdsc6020.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 96 – februari 2023
De schildpad krijgt een duurzame kant

Na alle problemen door corona is Batibouw terug op zijn vertrouwde tijdstip en zijn vertrouwde plek. De organisatie heeft deze nieuwe start aangegrepen om de beurs aan te passen aan de huidige noden. Batibouw 2023 wordt dus compacter en duurzamer. Ook de beursbeleving evolueert: de kandidaat-bouwer wordt in de media overstelpt met informatie; Batibouw wil daarom een leidraad bieden. De nadruk ligt meer dan ooit op beleving en inspiratie.

ishfairvisitorsps11.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 96 – februari 2023
Ontmoetingsplaats voor de sector

Als het digitale experiment van ISH 2021 iets geleerd heeft, dan is het wel dat een virtuele vakbeurs geen volwaardig alternatief kan zijn voor een fysiek evenement. De beursorganisatie is dan ook erg tevreden dat ISH, de grootste HVAC-beurs ter wereld, weer kan doorgaan op haar vertrouwde plek in de beursgebouwen van Frankfurt. Bovendien komt deze beurs meer dan ooit gelegen: door de dubbele uitdaging van de energiecrisis en de energietransitie is er nood aan een ontmoetingsplaats voor de sector om van gedachten te wisselen over innovaties en oplossingen. ISH wil dan ook haar functie als forum ten volle waarmaken.

lgartcool66kwbeige.jpg

PRODUCTSPOT  
Cool and Comfort 95 – november 2022
Residentiële airconditioner in een stijlvol beige jasje

Met de nieuwe LG ARTCOOL Beige (6.6 kW) bewijst LG dat een airconditioner subtiel stijlvol kan zijn en tegelijkertijd een ruimte optimaal kan laten ademen. Deze airconditioner met DUAL Inverter die beige kleurt, hoort perfect thuis in de woonkamer, de eetkamer, home office... Opmerkelijk zijn o.m. de lage geluidsniveaus en de Active Energy Control-functie die het mogelijk maakt om het niveau van energieverbruik te monitoren.


CC Happening 2023