contactn17cofranlv044hd7.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Hoe optimaliseert de coöperatieve COFRA haar koudeproductie en fruitconservering op een efficiënte en duurzame manier?

In het hart van de alluviale vlakte van de Lot- en Garonnevallei werd in 1961 COFRA opgericht. Deze fruitcoöperatieve met 17 leden bewaart en conserveert van augustus tot juli een vijftiental appel- en enkele peren- en pruimenvariëteiten met daarnaast kalibratie-, verpakkings- en verkoopactiviteiten voor klanten in de supermarkt en de groothandel. In het voorjaar en de zomer kunnen er koelcellen worden gehuurd om aardbeien, aubergines en courgettes op te slaan. Deze KMO heeft een omzet van 4 miljoen euro en telt 24 voltijdse medewerkers. Haar visie op de middellange en lange termijn is het bevorderen van de circulaire economie en duurzame ontwikkeling.

afbeelding51vastelekdetectorcopyrightclimalife.jpg

TECHNIEK  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Lekdetectie voor koelinstallaties, een grote uitdaging van de 21e eeuw!

Verordening (EU) nr. 517/2014, bekend als “F-Gas II”, is op 16 april 2014 vastgesteld met als doel het milieu te beschermen door de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 met 80% tot 95% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. In de verordening worden regels vastgesteld voor de controle, het gebruik, de terugwinning en de vernietiging van gefluoreerde broeikasgassen. Er worden ook voorwaarden opgelegd voor het op de markt brengen van gefluoreerde broeikasgassen voor specifieke producten of toepassingen en voor installaties, door kwantitatieve limieten op te leggen voor het op de markt brengen van HFK’s. Het voorziet ook opleidingsverplichtingen, een verbod op het gebruik of het op de markt brengen van gassen met een hoge GWP waarde (aardopwarmingsvermogen) en per toepassing ook een vermindering van de geproduceerde hoeveelheden (quota) en verplichtingen: kwalificatie, verplichte uitrusting en het voorkomen van lekken met de verplichte controle op lekken.

figuur1_6.jpg

TECHNIEK  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Trends in onderzoek koelinstallaties

De beschikbaarheid van koeling en de nodige technologie hiervoor beschouwen we al decennia als evident. Kijken we even terug, dan zien we dat in de korte periode vanaf de opkomst van de koeltechnologie in het begin van de 19de eeuw tot nu er al verscheidene cruciale ontwikkelingen zijn geweest. Deze ontwikkelingen zijn te categoriseren in twee grote domeinen: energie-efficiëntie en klimaat. Nu we bewuster omgaan met onze omgeving staan we in deze domeinen voor nieuwe uitdagingen. Nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek proberen hierop een antwoord te geven.

nh3condenser2.jpg

PRODUCTSPOT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Friterm luchtgekoelde condensoren

Friterm biedt drie modellen van standaard luchtgekoelde condensoren aan. De vermogens gaan van 10-1430 kW voor horizontale/verticale universele condensoren, 106-2170 kW voor V-types en 6-56 kW voor commerciële condensoren volgens EN327. Productselectie voor verschillende omstandigheden verloopt eenvoudig door de Friterm Product Selection Software (FSP). De standaard luchtgekoelde industriële en commerciële condensoren zijn gekeurd door Eurovent Certita.

globallpoutdoor.jpg

PRODUCTSPOT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
High-tech made in Belgium

Sinds enkele decennia actief onder het merk P. Lemmens en vervolgens succesvol geïntegreerd in de Swegon Group, assembleert de fabriek in Gembloux hoogwaardige ventilatieproducten, “made in Belgium” en bestemd voor de Europese markt. De lancering van het nieuwe Global-gamma begin 2017 was synoniem met een reeks investeringen op de site die bedoeld waren om de productiecapaciteit en de menselijke en technische middelen voor de R&D te uitbreiden. Het resultaat: een breed en resoluut modern gamma dat gebruik maakt van de nieuwste technologieën en materialen.

ventilairuniflexinstort.jpg

PRODUCTSPOT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Economisch en zorgeloos ventileren aan 2,5 m/s

In 2010 bracht Ventilair Group als pionier het universeel flexibel luchtverdeelsysteem Uniflexplus+ voor ventilatie op de markt. Het zorgt voor een correcte toe- en afvoer van ventilatielucht – zowel voor systeem C als systeem D. “Installateurs en (ver)bouwers verkiezen Uniflexplus+ boven andere systemen omwille van de kwaliteit, de flexibiliteit en het installatiegemak”, aldus Steven Braekeveldt, Product Manager Ventilair Group België. “Met oog op de toekomst ontwikkelde Ventilair Group een nieuwe slangdiameter, waarmee ventileren met een luchtsnelheid van 2,5 m/s gepromoot wordt.”

1_64.jpg

PRODUCTSPOT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Gservice – Bedrijfssoftware voor installatiebedrijven

Installeren is al lang niet meer wat het vroeger was. Steeds meer factoren spelen mee voor de verkoop, planning, facturatie, stockbeheer, ondersteuning, samenwerkingen, noem maar op. Performante bedrijfssoftware voor installatiebedrijven wordt een must om een maximaal rendement te halen uit de inzet van medewerkers en middelen. GMI group heeft zich toegelegd op de automatisering van bedrijfsactiviteiten in de installatiemarkt met softwareoplossingen die configureerbaar zijn per organisatie, want geen enkel installatiebedrijf is identiek.

frigrogoethals4.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Beste bakker van Lochristi kiest voor Panasonic CO2-units

Bakkerij Goethals werd door de lezers van Het Nieuwsblad uitgeroepen tot beste bakkerij van Lochristi. Bakker Joost Goethals draagt deze titel met terechte fierheid. De bekroning is niet vanzelf in de schoot geworpen, maar is het resultaat van uitmuntend vakmanschap en toekomstgericht ondernemen. Bij de vervanging van de koelgroep voor zijn vriescel stapte hij mee in het ontwerp dat door zijn vertrouwde installateur Hendrik Huysveld werd voorgesteld: twee Panasonic condensing units met het natuurlijke koudemiddel CO2.

20201029095506855ios.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
“Een duurzame koelinstallatie die zichzelf terugbetaalt: dát was ons doel”

Toen Luc Gielen in september 2018 bij Bidfood Belgium aan de slag ging als technical manager, lag er een plan op tafel om de bestaande diepvries- en koelruimten bij Bidfood in Beringen gevoelig uit te breiden. “Met een Lean and Green-award op zak is duurzaamheid een standaard voor Bidfood en daarom kreeg ik de kans om met een wit blad te beginnen”, vertelt hij. In augustus en september 2019 werden de opdrachten aan de aannemers toegekend en amper 1,5 jaar later, inclusief de corona-vertragingen, stond ze er: de gloednieuwe koelinstallatie waarbij de meerinvestering t.o.v. van het geplande budget zichzelf terugverdient door het lagere energieverbruik.


GMI rectangle maart 2021
nathanninovefoto4.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Gecombineerd verwarmen en koelen

Voor een dierenartspraktijk in Ninove zocht de opdrachtgever naar een oplossing die niet alleen hoge prestaties kon leveren, maar ook soepel was in het gebruik en bovendien ecologisch verantwoord. Die werd gevonden in de vorm van een installatie met een geothermische warmtepomp met passieve koeling van Nathan. Plaatselijk installatiebedrijf DACO Total Energy Concepts nam alle technieken voor zijn rekening.

colruytpropaankoeling1.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Colruyt Group blijft gaan voor natuurlijke koelmiddelen

Als vooraanstaande distributiefirma in België neemt Colruyt Group haar maatschappelijke verantwoordelijkheid zeer ernstig op. Het bedrijf doet er alles aan om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Op het vlak van de koeltechniek vertaalt zich dat in een radicale keuze voor natuurlijke koelmiddelen.

mitsubishifogalgiacomini.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Constante temperatuur voor opslagruimte fijnmechanische onderdelen

Sinds meer dan 30 jaar is de firma Luyten verdeler van Mitsubishi Heavy Industries voor België en Luxemburg. Eind 2019 installeerde Ets. Fogal uit Vottem (zie kaderstuk) – meer dan 20 jaar partner van Luyten – Mitsubishi Heavy Industries – bij Mac Valves Europe in Loncin ecologische systemen. Deze garanderen een constante temperatuur in de nieuwe opslagruimte.