linumfermodfermostockrekken.jpg

PRODUCTSPOT  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Koeltechnische servicemarkt leeft weer op

Met enkele sectorgerichte overnames in de voorbije jaren is Linum Group uit Kuurne uitgegroeid tot een grote speler in de markt van installatiemateriaal en after-sales-serviceartikelen voor HVAC, koeling, grootkeuken en (intra)logistiek. Nu de horeca en retail na de corona lockdown heropleven, neemt o.a. de vraag naar typische serviceartikelen zoals het koelmeubelbeslag van Fermod een hoge vlucht.

homecomfortmotherdaughter.jpg

PRODUCTSPOT  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Gezond binnenklimaat met de CASA R reeks

De Swegon CASA R is een compacte ventilatie-unit met warmtewiel voor residentiële en kleinere commerciële toepassingen. Vraaggestuurde vochtregeling is standaard, extra sensoren, zoals CO2 of VOC-voelers, kunnen rechtstreeks in de unit gemonteerd worden. Kortom een veelzijdig en kwalitatief toestel in een compacte uitvoering.

airsolutionawhpr32iwtpc02.jpg

PRODUCTSPOT  
Cool and Comfort 91 – november 2021
LG Therma V – Voor nieuwbouw en renovatie

Met de Therma V lucht-water warmtepompen op R32 levert LG een reeks oplossingen voor zowel nieuwbouw als renovatie. De warmtepompen onderscheiden zich door een hoge energie-efficiëntie, hun betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijk concept. Dankzij een verstandig ontwerp zijn ze bovendien eenvoudig te installeren en te onderhouden.


GMI rectangle maart 2021
therconuzgent3.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 91 – november 2021
VRF-systeem voor UZ Gent

Het Universitair Ziekenhuis Gent bereidt zich voor op de toekomst. Het nieuwbouwproject start in 2024 en als in 2029 het UZ Gent 70 jaar bestaat, zullen de eerste patiënten in het nieuwe ziekenhuis terecht kunnen. Maar dit betekent geenszins dat er vandaag niet volop wordt ingezet op het creëren van ideale omstandigheden voor patiënten en personeel. Zo werd er dit jaar een performant aircosysteem van General geplaatst in de gebouwen K1 en K2.

linumprihodasloebergeluwe002.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Homogene temperatuurverdeling over de seizoenen heen in kinderopvang

Buitenschoolse kinderopvang Sloeber in Geluwe telt heel wat grote glaspartijen. Een efficiënte klimatisatie van de gebouwen is er onontbeerlijk. Om te vermijden dat de kindjes of hun begeleiders in de belevingsruimte last zouden hebben van tocht, was een textielkanaal de aangewezen keuze. Voor dit project opteerde installatiebedrijf Feys-Pattyn voor een samenwerking met specialist in textielkanalen Prihoda.

frigrojacobsmaaseik2.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Koude keuken in WZC De Maaspoorte

WZC De Maaspoorte laat zijn residenten in alle rust genieten. Opvallend is de sterke integratie van het zorgcentrum met het stadsleven in Maaseik, met als blikvanger het fiets- en wandelpad dat dwars doorheen het zorgcentrum loopt. In de keuken trekken de blauwe textiel luchtverdeelslangen de aandacht.


AKM januari 2022
foodlinevalrhona5.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Pas op: heet!

Omdat per 1 januari 2022 een verbod geldt op het gebruik van koudemiddelen met een GWP > 150, valideert de R&D-afdeling Solstice L40X voor alle apparatuur bestemd voor maaltijddistributie.

heytecdbmlcarefra6pers.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Bij douane-afhandeling bederfbare goederen telt elke minuut

Op vraag van douane-afhandelaar Liège Cargo Agency (LCA) realiseerde DBM Réfrigération uit Soumagne een uniek koeltechnisch project op Liège Airport. Voor het optimaal koelen van bederfbare goederen is LCA de enige douane-afhandelaar op deze luchthaven die GDP-gecertificeerd is, en 24 op 7 open is. Bovendien is het de enige in ons land die over een cross docking koelcel beschikt. De keuze van de componenten voor de Refra buitenunits gebeurde in nauwe samenwerking met DBM Réfrigération en Heytec nv.

marelli1.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Zuinig comfort in zomer en winter

Al in 1896 produceerde Ercole Marelli zijn eerste ‘agitatori d’aria’, de voorlopers van de moderne destratificatieventilatoren. De firma Marelli is al ruim honderd jaar actief in België, en heeft een stevige expertise opgebouwd in industriële ventilatie. Recent is het aanbod uitgebreid met de HVLS destratificatieventilatoren, die tal van voordelen bieden zowel voor de operatoren, het machinepark, het energieverbruik en het personeelsbeleid.

calculus1.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Nieuwe dienstverlening van HVAC-bedrijven

Onderhoud als verdienmodel. Het is een trend die steeds meer opgang vindt, ook binnen de HVAC-wereld. Het principe is eenvoudig: het installatiebedrijf verkoopt een onderhoudscontract en ontzorgt hiermee de eindgebruiker door te waken over de installatie en door de onderhoudsbeurten te plannen. Dankzij digitalisering wordt het onderhoud geoptimaliseerd en krijgt de installateur een unieke kans om zijn maandelijkse inkomsten op te trekken.

feadigipoolwpcc91.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Duurzame warmtepomp kan zwembad het jaar rond rendabel verwarmen

Met 15 jaar ervaring in zwembadwarmtepompen kent Kurt Munghen de goede en de slechte eigenschappen van dergelijke toestellen. Veelal zijn ze afkomstig van buitenlandse merken die een beperkte service leveren. Ook de kwaliteit laat vaak te wensen over. Dit motiveerde Kurt om zelf een zwembadwarmtepomp te ontwikkelen die duurzamer en ecologischer is, en het zwembadwater het jaar rond rendabel kan verwarmen: de Digipool.

20211021173248.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Circulariteit, digitalisering en diensten in koeltechniek

Een bedrijf dat teruggaat tot 1874 neemt nu het voortouw in de strijd tegen de aardopwarming en zet zich in voor een betere toekomst. Dat is waar Climalife voor staat, als leider op het vlak van warmtetransport en technische vloeistoffen voor koeling en airconditioning. Op een persconferentie in Parijs stelden ze hun nieuwe huisstijl voor en hun engagement voor een nieuwe waardecreatie. Het bedrijf profileert zich als een expert in energiezuinige oplossingen voor de industrie. Een toelichting.