haoriantraciet.jpg

PRODUCTSPOT  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
Een kleur die past bij het interieur

Het Haori wandmodel van Toshiba biedt voor het eerst de mogelijkheid voor de gebruiker om zelf te bepalen hoe de airco wordt afgewerkt. Of er nu gekozen wordt voor ingetogen grijs, stijlvol antraciet of voor een meer opvallende kleur, het is allemaal mogelijk met de Haori. De textielhoes die over de kap bevestigd zit, kan immers makkelijk uitgewisseld worden.

living.jpg

PRODUCTSPOT  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
Energiezuinig verwarmen en koelen

Warmtepompfabrikant General breidt zijn gamma van Multisplit lucht-luchtwarmtepompen uit met de nieuwkomers Free Multi 3, 4 & 5 met koelmiddel R32. Dat zorgt ervoor dat je nu tot wel vijf verschillende ruimtes kan verwarmen en koelen met één buitenunit en met een laag milieu-impact.

swegonwisefoto1.jpg

TECHNIEK  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
Totale controle over het binnenklimaat

Swegon, marktleidende producent en leverancier van energiezuinige ventilatie- en binnenklimaatsystemen, heeft een compleet nieuw draadloos klimaatbeheersysteem ontwikkeld dat eenvoudig te installeren, onderhouden en upgraden is.

frigroyorkfoto2.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
York airconditioningsysteem voor renovatie

Een aardappelverwerkend bedrijf in West-Vlaanderen – bij uitstek de provincie van de aardappelteelt; met ongeveer 50% van het totale Vlaamse aardappelareaal– ziet zijn productie jaar na jaar stijgen. Niet alleen neemt de vraag naar een kwaliteitsvolle friet nog altijd toe, ook exquise en originele aardappelbereidingen zitten in de lift. Naast nieuwe productievestigingen moest ook de beschikbare kantoorruimte worden uitgebreid. Het bestaande verwarmingssysteem bleef behouden, maar door een betere isolatie en meer medewerkers in de kantoren steeg ook de behoefte voor airconditioning. Hiervoor zorgde installatiebedrijf BV Louwagie, ondersteund door koeltechnisch distributiepartner Frigro.

ciatyoomafoto1.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
Renovatieproject hotel Yooma Urban Lodge

De directie van hotel Yooma Urban Lodge in Brussel, voorheen Be Manos, heeft CIAT gevraagd om te helpen bij de renovatie en aanpassing van de bestaande HVAC-installatie van het hotel.

mitsuwebafoto2.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
Architectuur met klimaatregeling verzoenen

Toen meubelketen Weba besloot om de IT-afdeling te verhuizen moest het nieuwe pand uitgerust worden met een HVAC-systeem. Het was echter niet zo evident om een comfortabel en performant systeem in te passen in de bestaande structuur van het kantoor. De oplossing werd gevonden in een hybride VRF van Mitsubishi Electric.


GMI rectangle maart 2021
daikinedc1.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
Daikin bouwt EMEA Development Centre in Gent

Daikin Europe NV opent in 2023 een nieuw EMEA Development Centre (EDC) in Gent. In de populaire pers een fait divers, maar achter de beslissing van de wereldleider in de HVACR-sector om zijn nieuw ontwikkelingscentrum in Gent te bouwen, steekt een sterk positief verhaal. Cool & Comfort mocht aanschuiven bij Hilde Goossens (general manager HR bij Daikin Europe NV) en Roderik Desiere (managing director Daikin Belgium) voor meer uitleg bij dit opmerkelijke nieuws.

lgschoolventilatiefoto3.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
Verluchten en verwarmen is een moeilijke evenwichtsoefening

Sinds de coronacrisis staan scholen voor heel wat nieuwe uitdagingen. Ze moeten zich, om het veilig te houden voor zowel het personeel als de leerlingen, houden aan strenge maatregelen. De overheid dringt er op aan om zwaar in te zetten op handhygiëne, het gebruik van mondmaskers en zoveel mogelijk te ventileren in de klaslokalen. Alleen is dat laatste een oud zeer in heel wat scholen. De meeste schoolgebouwen gaan al decennia mee en de ramen open zetten, is vaak de enige manier om te verluchten.

prihodadelhaize1.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
Volwaardige speler op de industriële ventilatiemarkt

Het Kuurnse bedrijf Xilio, deel van de Linum Group, neemt de bedrijfsnaam Prihoda over van haar Tsjechische fabrikant Prihoda Srl. en legt zich uitsluitend toe op op maat gemaakte textielkanalen en diffusers voor professionele luchtverdeelsystemen. “De nieuwe naam sluit perfect aan bij wat onze in-house specialisten de Belgische en Franse installateur kunnen aanbieden. Anderzijds komt de focus van Prihoda ook overeen met het toenemende belang van ventilatie in gebouwen. De andere activiteiten, met HVAC-installatietoebehoren, blijven bij zusterbedrijf Linum Europe”, aldus Jan Vanderbeke, CEO van beide bedrijven.

akmboxcoldschuifdeuren.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
AKM in zee met flexibele Italiaanse producent van koelcellen

AKM, de verdeler van opslagsystemen uit Roeselare, diversifieert zijn aanbod. Naast modulaire ‘Hygienic Power Racks’ biedt de vakgroothandel nu ook kwalitatieve koelcellen van Italiaanse makelij aan. “Met dit complementaire aanbod – rekken en koelcellen – kunnen we onze klanten nog beter bedienen. Ook met Boxcold richten we ons op koeltechniekers en grootkeukeninstallateurs actief in de horeca, voeding en farma”, aldus Martijn Lameire van AKM. Boxcold, een typisch maakbedrijf gevestigd in het zuiden van Italië, werd een 15-tal jaar geleden opgericht door de broers Moscagiuri. De werkplaatsen in Veglie (Puglia) zijn verspreid over een oppervlakte van meer dan 70.000 m². Het machinepark is uitgerust met performante CNC-gestuurde plaatbewerkingsmachines (lasersnijden, plooien…). Momenteel telt het familiebedrijf – dat over een eigen R&D-afdeling beschikt – een 60-tal medewerkers.

groenewwarmtenavfoto4.jpg

WEBINAR  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
‘Naar groene warmte en comfort in residentiële woningen’

Op donderdag 04 februari 2021 organiseerde Netwerk Architecten Vlaanderen de webinar ‘Naar groene warmte en comfort in residentiële woningen’. Een boeiend programma met gastspreker Prof. Ir. Wim Boydens en onderbouwd met vier inspirerende cases kon bijna 1.000 deelnemers aantrekken.

climalifewebinarfoto2.jpg

WEBINAR  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
Eco-efficiëntie – Duurzaam kostenbeheer

In november organiseerde Climalife in samenwerking met Honeywell en ExxonMobil twee webinars (Frans- en Engelstalig) rond het actuele thema “eco-efficiëntie: de aanpak van duurzame en verantwoorde koeling” voor nieuwe installaties, retrofit en reconversie in refrigeration en airconditioning. Het profiel van de deelnemers was heel divers – installateurs, adviseurs, ontwerpers van koelinstallaties – en ze kregen vanuit verschillende invalshoeken zowel theoretische als praktische tips mee om hun koelinstallaties future proof te maken.