SECTORNIEUWS 27/03/2024

BITZER klaar voor de duurzame toekomst

De belangrijkste uitdaging voor de HVACR-sector is om zijn systemen naar een nog milieuvriendelijker en energie-efficiënter niveau te tillen. Tijdens Mostra Convegno Expocomfort in Milaan pakte BITZER groots uit en toonde dat zijn nieuwste oplossingen future proof zijn en vandaag al een heel stuk beter doen dan de wettelijk opgelegde minima.

Energie-efficiënte systemen met natuurlijke koudemiddelen zijn momenteel een hot item in de hele industrie. BITZER kan bogen op een uitgebreide ervaring in natuurlijke koudemiddelen met bewezen technologie, waarbij in de loop der jaren de expertise steeds verder werd ontwikkeld. BITZER bouwde zijn eerste oplossingen voor ammoniak in 1973, voor propaan in 1990 en voor CO2 in 1998. Waar je kan doorontwikkelen door verstandige strategische keuzes te maken, schakelt BITZER een versnelling hoger. Een voorbeeld. Het optimaliseren van de werking van warmtepompen en luchtbehandelingskasten door geavanceerde elektronische regelalgoritmen is een cruciale factor om een hogere seizoensgebonden prestatiecoëfficiënt (SEER en SCOP) te bereiken. De integratie van OJ Electronics in de BITZER Groep bewijst de toewijding van de fabrikant voor de ontwikkeling van intelligente oplossingen. Deze strategische samenwerking vergroot de mogelijkheden binnen de sectoren van ventilatie en luchtbehandeling aanzienlijk, wat resulteert in een uitgebreid productportfolio.

“Denk aan de levensduur van de systemen en trek nu volop de kaart van natuurlijke koudemiddelen”, klinkt Heinz Jürgensen duidelijk. “Hierbij spelen twee aspecten een cruciale rol. Vooreerst is er de nieuwe F-gaswetgeving die niet veel ruimte meer laat voor chemische koudemiddelen – en al zeker niet voor die met een te hoog GWP. Daarnaast moet je erover waken dat je de koelcentrale niet voortijdig moet afbreken omdat er geen chemische koudemiddelen meer voorradig zijn, of alleen tegen een zeer onredelijke prijs.”

BITZER-portfolio voor R290

“Zoals gezegd heeft BITZER een lange geschiedenis in producten voor propaan”, vult Martin Büchsel aan. “Sterker nog, BITZER is de enige compressorfabrikant ter wereld met een dermate uitgebreid compressorportfolio met zowel zuiger-, schroef- als scrollcompressoren.” Zo breidt BITZER de serie ORBIT scrollcompressoren uit met een speciale versie voor propaan. Met verdampingstemperaturen tussen -30°C en +30°C en condensatietemperaturen tussen 10°C en 80°C zijn de compressoren geschikt voor gecombineerd gebruik in systemen voor omkeerbare warmtepompen. De ORBIT PRO-serie levert een koelcapaciteit tussen 16 en 64 kW en een verwarmingscapaciteit tussen 21 en 82 kW en is verkrijgbaar in debieten tussen 19,8 en 77,2 m3/h bij 50 Hz (standaard referentieomstandigheden SST +5°C / SDT 50°C / 50 Hz).

“Binnen Europa is Italië de grootste markt met OEM fabrikanten voor zowel airconditioning als koudetechniek”, aldus Gianni Parlanti. “Dus zeer belangrijk voor BITZER. We hebben partnerships met 15 grote, 20 middelgrote en 30 kleine OEM’s. In Italië werken we samen met twee distributeurs.”

Door Rudy Gunst

www.bitzer.de

www.ojelectronics.com