SECTORNIEUWS 28/03/2024

Nieuwe F-gaswetgeving treedt in voege: wat nu?

Nauwelijks twee dagen nadat de nieuwe F-gaswetgeving in voege trad, organiseerde Centro Studi Galileo tijdens MCE 2024 een druk bijgewoonde conferentie. Verschillende thema’s werden behandeld, waarbij de sleutelrol van de installateur meermaals aan bod kwam. Maar ook: wat komt er nog op ons af?

Ze is de voorbije jaren zowat de meest gevraagde spreker op conferenties waar de F-gaswetgeving een thema is: Bente Tranholm-Schwarz van DG Clima. En voor de eerste keer zou ze kunnen achterover leunen en niet tot vervelens toe moeten antwoorden op vragen waar – laat ons eerlijk zijn – iedereen eigenlijk al lang het antwoord op wist.

“Hier staan we dan. De Europese F-gaswetgeving 3.0 is er. Is dit nu een eindpunt? Zeker niet. Het was niet de eerste F-gaswetgeving, en het zal ook niet de laatste zijn. Daarom is het voor mij als beleidsmedewerker belangrijk om een vakbeurs zoals MCE te bezoeken. Je krijgt een dubbel gevoel als je rondkijkt: er worden heel wat duurzame en future proof oplossingen aangeboden die perfect aansluiten op de duurzaamheidsambities van Europa, maar tegelijk zie ik ook nog veel klassieke koudemiddelen opduiken die we met de F-gaswetgeving 3.0 viseren. Het leert me dat Europa niet alleen staat. We willen de dans leiden, maar we mogen niet vergeten om achterom te kijken of we worden gevolgd.”

“Wie de nieuwe wet goed leest, weet wat onze bedoeling is: vermijden dat schadelijke koelgassen worden vervangen door koelgassen die minder schadelijk zijn… maar nog altijd schadelijk blijven. Staar je niet blind op de tijdlijn om koelgassen te kiezen louter in functie van de GWP, maar trek nu al volop de kaart van natuurlijke koudemiddelen. Met de wet in voege verdienen de installateurs onze volle aandacht, want zij zullen tot actie moeten overgaan.”

Koele minnaar

“Het is een publiek geheim dat Italië een koele minnaar was van de nieuwe F-gaswetgeving”, windt Domenico Bellin, Senior Legal Officer bij het Italiaanse Ministerie van Leefmilieu, er geen doekjes rond. “De koelindustrie is een belangrijke economische speler in Italië, dus hadden we misschien wel meer recht van spreken dan andere landen. Maar maak je geen zorgen, we scharen ons ten volle achter het bereikte akkoord. Het is tijd om het geweer van schouder te veranderen. Met de wetgeving op zak moeten we ons concentreren op de opportuniteiten die dit schept voor de Italiaanse industrie.”

Domenico Bellin verwijst ook naar de succesvolle strijd die de Carabinieri onafgebroken voert tegen de illegale handel van koudemiddelen, waarop Marco Masini (Asercom) oproept om er geen heksenjacht van te maken. “Achter iedere installateur schuilt er een vader of moeder, een echtgenoot of echtgenote, met een familiale verantwoordelijkheid. Ik vraag gematigdheid in de straffen. Richt uw pijlen op de echte criminelen, niet op de installateurs die zich niet onmiddellijk in regel stellen met de nieuwe wet. Ik hoop dat men op het ministerie bewust is dat 30% van de chemische koelgassen op de Italiaanse markt illegaal is en dus niet in de statistieken staat?”

Ook van Russell Patten (directeur-generaal van EPEE) is algemeen geweten dat wat hem betreft de tijdlijn van de nieuwe F-gaswetgeving wat soepeler mocht zijn. “Het grote voordeel van de nieuwe wet is dat we nu zekerheid hebben. Maar de duivel zit in de details. Zullen alle lidstaten de F-gaswetgeving op dezelfde manier implementeren op nationaal niveau? EPEE heeft zich altijd kritisch opgesteld omdat we de belangen van de Europese industrie verdedigen. We zullen dit blijven doen, maar nu is er alvast één last van onze schouders gevallen: onzekerheid. Althans voorlopig. Want hoe zit het met PFAS? Welke richting gaan die gesprekken uit? Zal Europa daar een tweede keer voor wereldverbeteraar spelen?”

Tot ieders verbazing nam Bente Tranholm-Schwarz daarop het woord en zei wat niemand had zien aankomen. “De groene fractie in het Europees Parlement heeft hier zijn slag thuisgehaald. We beseffen wat dit betekent voor de koeltechnische sector, wat dit vraagt van alle partijen, van fabrikanten en installateurs. Op Europees niveau groeit een consensus dat er op korte termijn geen tweede beperking met zoveel impact mag worden opgelegd.” Wordt vervolgd.

Door Rudy Gunst

www.centrogalileo.it