SECTORNIEUWS 03/05/2024

Propaan warmtepompen in de kijker op Heytec on tour 2024

Heytec on tour is terug van weg geweest. De formule die op 3 locaties (Grobbendonk, Gent en Nivelles) een netwerkevent, productpremières en workshops van vooraanstaande fabrikanten uit de koel- en HVAC-wereld combineert, bracht een 400-tal koel- en HVAC specialisten samen. Naast het thema ‘Zijn natuurlijke koudemiddelen de enige optie?’ stond het gebruik van propaan warmtepompen – bij renovatie en voor grotere vermogens – hoog op de agenda.

“Op vandaag bedraagt 80% van de geproduceerde systemen bij Refra natuurlijke koudemiddelen. Deze systemen worden actief gebruikt om oude, niet-milieuvriendelijke toestellen te vervangen en bij nieuwe installaties. Refra produceert unieke omkeerbare warmtepompen, volledig afgestemd op de behoeften van de klant. Met een verwarmingsvermogen vanaf +/- 20 tot 500 kW en cooling tot 500 kW”, zegt Karel Engelen, Product Manager Cooling bij Heytec. “Tot de Refra propaan warmtepompen behoren de productranges Flamma, Ignis, Ignis+, Solis en Solis+. Nu is er de nieuwe reeks comfort aircooled chillers Galaxy (Solo, Twin, Tribus en Quad) voor comfortkoeling met koelcapaciteiten van 45 kW tot 465 kW voor industriële en commerciële gebouwen. Kenmerkend zijn het ontwerp met 1 tot 4 circuits voor continue werking, de modulaire constructie, het plug and play concept en de onderhoudsvriendelijkheid. Voor het verlaten van de productiefaciliteiten in Vilnius ondergaan de Refra-units een grondige testprocedure, zowel op koeltechnische als elektrische werking. De optimalisatie van het ontwerp, het gebruik van inverters en diverse sensoren, de integratie van warmteterugwinning en state of the art besturingssystemen zorgen voor de maximalisatie van de energie-efficiëntie. De warmtepompen en koelinstallaties van Refra worden vervaardigd met Siemens Climatix plc-controllers met mogelijkheid tot afstandsbediening in de cloud-omgeving. De testresultaten met de vernieuwde R290 warmtepompen, uitgerust met Siemens expansieventielen, tonen de verhoogde toename (>8 %) in de COP van de verwarmingsmodus en >16% bij de volledige verwarmingscyclus. Dit resulteert in minder energieverbruik en meer verwarmingscapaciteit.”

Propaan warmtepompen bij renovatie

Aan de hand van een voorbeeld schetste Tuur Callewaert, Jr. Business Development Manager Air Solutions bij LG Electronics, of een woning al dan niet geschikt is voor het installeren van een R290 Monobloc warmtepomp. “Zelfs met de huidige energietarieven kan deze warmtepomp perfect geplaatst worden in een bestaande woning met radiatoren. De taxshift van elektriciteit naar aardgas vanaf 2028 zal de terugverdientijd (TVT) verkorten. Installateurs kunnen in de komende winter de 55°C test doen bij hun klanten en de stap naar een lucht/water warmtepomp van LG zetten. Bijkomend kan de klant zijn radiatoren aanpassen naar lage temperatuur convectoren en zo de TVT nog verkorten. De Therma V Monobloc R290 van LG heeft ter zake heel wat troeven. Als duurzame oplossing met het milieubewuste koudemiddel R290 in de plaats van het huidige niet-toekomstbestendige R410A/R32-assortiment. Met als benefits een dubbele EEV-regeling, een zeer efficiënte (hoog energierendement) en extreem stille werking. Een geluidsvermogensniveau van 49 dB(A) bij 12 kW is marktconform. De R290 monobloc heeft evenwel een 8 à 11 dB(A) lager geluidsvermogensniveau in vergelijking met de huidige R32 monobloc, wat als zeer stil mag worden beschouwd. Een ander pluspunt is de eenvoudige integratie. De voornaamste hydraulische elementen zijn geïntegreerd in de gestroomlijnde buitenunit, waardoor het installatiewerk – zelfs in combinatie met de control box – minimaal wordt. De eenvoudige installatie blijkt ook uit de zowel aan de achter- als aan de onderzijde mogelijke aansluiting. Met het oog op onderhoud is er toegang via een zijpaneel van de buitenunit. De binnenunit omvat enkel de Hydro Kit. De betrouwbare werking van de R290 Monobloc blijkt uit het grote werkingsbereik, de ontdooiingstechnologie, en het nieuwe, veilige, Europese ontwerp.

Boost your system’s value

Erik Duvellié, Technical Sales Engineer bij Bitzer, introduceerde – naast de Ecolite condensing units – de Varistep frequentieregelaar, specifiek voor koeltechnische toepassingen en de CM-RC-02 IQ Module. De meeste aandacht ging evenwel naar de IQ Module CM-RC-02. Deze maakt het eenvoudig selecteren, inbedrijfstellen en servicen van de installatie mogelijk. “Door de vele benefits (minder bekabeling en installatietijd, lagere componentenkost, energiebesparing, geïntegreerd oliemanagementsysteem…) is dit nu de nieuwe standaard die toelaat de waarde van een systeem te boosten”, aldus Duveillé.

De koudemiddelen van morgen: opties

Koudemiddelen met zeer lage GWP-waarden conform de nieuwe F-Gas III regelgeving” was het thema van Kurt Vannieuwenhuyze van Climalife. “HFO’s en mengsels hiervan zijn onbeperkt toegestaan in koel-, klimaatregeling- en warmtepompapparatuur tot ten minste 2050. Dit in alle koeltoepassingen behalve voor huishoudelijk gebruik (2026) en ijswatermachines (2032). Tevens in alle airco- en warmtepomp-toepassingen behalve plug-in, monobloc, autonome en splitsystemen < 12 kW (2032). Climalife heeft nu langetermijnoplossingen die aan de behoeften van zijn klanten voldoen. De volgende F-Gas evaluatie is voorzien in 2040, wat niet wegneemt dat het terugwinnen en regenereren van koudemiddelen steeds belangrijker wordt.” Jurgen Buckinx van Cool & Energy Consult besprak 4 thema’s. Hij gaf een update van de mogelijke premies en de steun voor koeling en warmtepompen op de diverse beleidsniveaus. Ook de veiligheid bij de bouw van en het werken met koelinstallaties kwam aan bod, net als de REACH-wetgeving en het hydraulisch evenwicht in indirecte systemen. “Producenten van warmtepompen pakken graag uit met cijfers rond het beste energieverbruik, maar vaak is een slecht hydraulisch evenwicht de oorzaak van problemen”, zegt Buckinx. Michel Smedts van Plenion had het over de betrouwbare IT-oplossingen die Plenion in huis heeft voor de installateur, Edwin Vanthournout van Heytec op zijn beurt over de Heytec webshop en de naadloze integratie met Plenion.

Carel-primeur

Met de Carel Boss-Micro presenteerde de specialist in regelsystemen Carel voor de eerste maal haar intern ontwikkelde complete oplossing voor supervisie. Dit is een handige, kleine, sterk beveiligde, uit kunststof vervaardigde, tool, uitgerust met een display die beelden kan uitvergroten en kleurrijk weergeven. Door de stevige omkasting kan de Carel Boss-Micro ook in vochtige lokalen gebruikt worden”, aldus Alain Vermeire, Senior Technical Sales Engineer bij Heytec. “Ideaal voor kleinere installaties met verschillende vries- en koelcellen van bv. retailwinkels, benzineshops etc.” De geslaagde Heytec on tour events werden afgesloten met een walking dinner.

Door Philip Declercq

www.heytec-on-tour.be