SECTORNIEUWS 07/05/2024

Daikin Blue Days 2024 – Let’s Connect!

De Daikin Blue Days in het voorjaar worden een traditie. En daar bestaat een goede reden voor. Het is voor de installateurs een unieke gelegenheid om rechtstreeks van een marktleider te horen welke trends er zich aftekenen en hoe de fabrikant zich hierop voorbereidt door de dienstverlening aan te passen en nieuwe producten te ontwikkelen of een bestaand gamma aan te passen. Dit alles in een bijzonder open en aangename sfeer.

Dit jaar gingen de Daikin Blue Days door in Edegem, Oostende en Waver en trokken zo’n 750 deelnemers. Het succesvolle concept van de vorige edities bleef ook dit jaar behouden. Eerst komt een boeiend overzicht over de Belgische, Europese en mondiale markt en wat dit betekent voor onze dagelijkse activiteiten. Terwijl het consumentenvertrouwen in België positief kleurt, staat daar tegenover dat de industrie door o.m. de wereldwijde stijging aan conflicten onder druk staat (denk maar aan Audi en Van Hool). Bovendien moet België verduurzamen. Hiervoor wordt o.m. naar de HVACR-sector gekeken, maar de sector kaatst de bal terug naar de overheid: om de transitie van fossiel naar warmtepompen te boosten, moet er een taks shift komen van elektriciteit naar fossiele energiebronnen (gas, stookolie). Achter de schermen wordt er hiervoor door verschillende beroepsfederaties en partnerorganisaties druk gelobbyd.

Alternatieve oplossingen

“De voorbije maanden verschijnt er negatieve berichtgeving over de warmtepompmarkt in ons land en in Europa”, vertelt Luc De Smet, Sales Planning & Service Director bij Daikin Belux. “Laat je hierdoor niet ontmoedigen. De toekomst behoort toe aan warmtepompen, dat lijdt geen twijfel! Daikin is daar vandaag al op voorbereid met meerdere goede alternatieven. Maar laat je niet bang maken, er is meer in onze wereld dan alleen maar natuurlijke koudemiddelen. In de nieuwe F-gaswetgeving heeft de lobby van natuurlijke koudemiddelen op verschillende vlakken bakzeil gehaald. Zo komt er een verplichte certificering om met natuurlijke koudemiddelen te werken, vergelijkbaar met de bestaande koeltechnische certificering. Het verbod op R32 in nieuwe systemen treedt pas over 10 jaar in voege, wat nog ruimte geeft om de meest correcte oplossing te ontwikkelen. Onze klanten mogen erop vertrouwen dat Daikin hen maximaal zal ondersteunen met oplossingen die duurzaam, energie-efficiënt, betrouwbaar en future proof zijn.”

Kris Mertens (Product Manager Chillers & Fancoils) geeft een voorbeeld. “Als alternatief voor onze centrale lucht-water warmtepompen 16-90 kW op R32 (GWP 675) lanceren we begin volgend jaar een gelijkaardige reeks op R454C (GWP 148) met als andere troef de productie van warm water tot 70°C bij -15°C buitentemperatuur. De volgende stap wordt propaan.”

AHT

Bij Daikin pakt men graag uit met het complete ‘koudeketen’ portfolio. Dit is mogelijk doordat Daikin tussen 2016 en 2018 vier Europese fabrikanten overnam: Zanotti, Tewis, Hubbard en AHT. Hierdoor kunnen duurzame producten worden geleverd voor de hele koudeketen, incl. transportkoeling en supermarktvriescabines.

AHT wordt dit jaar op de Belgische markt geïntroduceerd. Dit zorgt voor een belangrijke uitbreiding binnen de oplossingsgerichte ondersteuning van de installateur. Frederic De Prins (Sales Manager Commercial Refrigeration) gaf een mooie case study in de retail met een AHT waterloopsysteem. “Dankzij de modulaire opbouw is dit systeem met propaan gemakkelijk uit te breiden. Eenvoudig te installeren en met de mogelijkheid tot warmterecuperatie.” Binnen hetzelfde project waarbij de engineering van de volledige koelinstallatie door Daikin gebeurde, vinden we o.a. ook nog Vento koelmeubels en Zanotti monoblocks.

Door Rudy Gunst

www.daikin.be

Foto: Daikin Belux