SECTORNIEUWS 07/05/2024

Mitsubishi Electric is klaar voor de komende uitdagingen

Fabrikant stelt uitgebreid gamma voor op Heat Pump Days

De HVAC-sector staat voor twee grote uitdagingen. Enerzijds is er de energietransitie, die vooral innoverende oplossingen vraagt in warmtepomptechniek. Anderzijds is er de nieuwe F-gassenreglementering die een belangrijke impact heeft op het gebruik van koudemiddelen. Beide hebben te maken met de strijd tegen klimaatopwarming waardoor hun effect op de sector in grote mate overlapt. Als vooraanstaande fabrikant van HVAC-systemen is Mitsubishi Electric volop bezig om passende systemen te ontwikkelen. Wat dat allemaal concreet inhoudt, kon men ontdekken op de Heat Pump Days in Boom.

Een totaalaanbieder

Mitsubishi Electric nodigde klanten en partners uit op een tweedaags event op een unieke plek. Plaats van het gebeuren was Den Oven in Boom, een voormalige steenbakkerij die werd gerenoveerd tot een sfeervolle evenemententlocatie. Zowat het hele verkoopsteam van Mitsubishi Electric België was present om de bezoekers te ontvangen. De constructeur had het namelijk groots opgevat: uit het hele assortiment waren er toestellen te zien. Wie na de rondleiding zich nog wilde verdiepen in een specifiek onderwerp, kon terecht in een van de seminaries over specifieke technieken of toepassingen, zoals CO2-toestellen voor koeling en diepvries, hydraulische systemen of het vernieuwde MELCloud platform.

Mitsubishi Electric staat namelijk voor veel meer dan residentiële airconditioning of warmtepompen. Er is ook een uitgebreid gamma voor ventilatie, koeling, industrie en specifieke toepassingen zoals serverruimtes. Wat de behoefte of de situatie ook is, Mitsubishi Electric heeft een passend antwoord. Bovendien heeft Mitsubishi Electric slimme sturingsystemen, waardoor de toestellen nu al geschikt zijn voor de smart grids van morgen.

Toekomstgerichte oplossingen

Op het vlak van warmtepompen brengt Mitsubishi Electric performante systemen uit met natuurlijke koelmiddelen, zoals propaan en CO2. Daarbij gaat de fabrikant niet over een nacht ijs: alle toestellen worden uitgebreid getest voor ze op de markt komen. Daarbij moeten ze voldoen aan strenge prestatie-eisen, zo worden de lucht-water warmtepompen getest op luchttemperaturen tot -25°C. Verder zet de fabrikant in op watervoerende en hybride systemen. Dit is een puur Europese specialiteit en steunt onder meer op de expertise van Climaveneta, een onderdeel van de Mitsubishi Electric groep. Deze reeksen worden ontwikkeld en gefabriceerd in Europa en zijn afgestemd op de lokale marktbehoeften.

Slimme systemen

Maar er waren niet alleen toestellen te zien op het evenement. Intelligente sturing zal alleen maar belangrijker worden en Mitsubishi Electric speelt daarop in, onder meer met het vernieuwde MELCloud platform. Dit maakt het beheerders mogelijk om niet alleen de installaties op afstand te monitoren en aan te sturen, maar ook om het energieverbruik te optimaliseren. Dat zal ook zijn nut bewijzen om netcongestie te vermijden. Ondertussen denkt de firma al verder. Zo was ook de afdeling fabrieksautomatisatie vertegenwoordigd. Naarmate de digitalisatie vordert, zijn er synergiën mogelijk tussen gebouweninstallaties en HVAC voor een optimaal beheer van gebouwen.

Door een uitgebreid aanbod en toekomstgerichte technieken heeft Mitsubishi Electric alle troeven in handen om de komende uitdagingen aan te kunnen.

Door Alex Baumans

Foto’s: Mitsubishi Electric

www.mitsubishi-les.com/nl-be