NIEUWS 01/11/2021

Sorli, een nieuw succesverhaal op het gebied van commerciële koeling met een A2L-koudemiddel

Supermarktketen Sorli kiest Solstice® L40X voor de volledige renovatie van een van zijn verkooppunten. In samenwerking met de distributeur Grupo Disco start Energy Fred Solutions een pilot met een koelgroep met R-455A voor een supermarkt van 1200 m2.

De supermarktketen Sorli werd opgericht in 1923 en telt momenteel 110 winkels in de regio Catalonië, die allemaal bevoorraad worden door vier eigen distributiecentra.

Sorli heeft altijd kunnen rekenen op de directeur van Energy Fred Solutions Xavier Doménech, om zijn installaties te modelleren met steeds innovatievere oplossingen. “Ik test elk nieuw koudemiddel op de markt, want het doel is om de grootst mogelijke efficiëntie te bereiken op zowel ecologisch als financieel gebied, vooral gezien de hoogte van de Spaanse heffingen op gefluoreerde broeikasgassen (IGFEI),” benadrukt de directeur van Energy Fred.

En voor Jofre Poch, technisch directeur van de Sorli-keten, is het nemen van energie-efficiëntie- en duurzaamheidsmaatregelen een van zijn prioriteiten. Sinds enkele jaren wordt een concreet beleid gevoerd waarbij de verschillende koudemiddeltechnologieën worden geïntegreerd om de prestaties van hun koelinstallaties te optimaliseren.

Om zijn ambities kracht bij te zetten, heeft Sorli zich eind 2020 tot doel gesteld één van zijn vijf winkels in Castelldefels, een plaats met 70.000 inwoners in de buurt van Barcelona, volledig te renoveren.

Voor dit project werkt Xavier Doménech nauw samen met Climalife en de distributeur van apparatuur Grupo Disco, om het koudemiddel Solstice® L40X te gebruiken en te testen als innovatieve oplossing voor de toekomst, gelet op de thermodynamische eigenschappen. CO2 was geen optie na een eerdere ervaring in een Sorli-winkel, waarbij de investeringskosten op het dubbele neerkwamen vergeleken met een klassiek koudemiddel, omdat de toepassing werd bemoeilijkt door de indeling van de winkel.

R-455A, een ideale keuze voor koelgroepen

Met een GWP van 146 volgens IPCC5 is Solstice® L40X momenteel de beste oplossing op de markt ter vervanging van R-404A in nieuwe installaties.

Bovendien zijn er reeds A2L-koelgroepen op de markt aanwezig. Grupo Disco bood de nodige ondersteuning bij het selecteren van alle door de fabrikanten gevalideerde A2L-componenten, of het nu gaat om kleppen, detectoren en verdampers of andere componenten.

Sorli ging voor R-455A, ondanks iets hogere investeringskosten dan voor een A1-koudemiddel. “Ik ben er zeker van dat het verschil binnenkort klein zal zijn, wanneer A2L-koudemiddelen niet meer nieuw zijn op de markt, en tegelijkertijd zal de investering snel zijn terugverdiend dankzij de energie-efficiëntie,” benadrukt Xavier Doménech

Een complete ‘eco-efficiënte’ renovatie

Hoewel sommige apparatuur hergebruikt had kunnen worden, werd besloten het hele koelsysteem te vervangen.

Uiteindelijk viel de keuze op een SZXD 108Y TRIO koelgroep van Grupo Disco. Deze unit is aangesloten op twee koelcellen, een van 25 m3 voor groente en fruit, en een van 14 m3 voor vlees, en op alle koelvitrines in de winkel.

In overeenstemming met het gevoerde eco-efficiëntiebeleid, werd de 30 strekkende meter aan de wand gemonteerde vitrine vervangen door koelvitrines met deuren, om de energieprestatie te optimaliseren.

Er wordt slechts 30 kg Solstice® L40X gebruikt. R-455A wordt gewoon gebruikt in een koelcircuit dat bijna identiek is aan dat van een A1-koudemiddel. De persdruk en -temperatuur zijn lager dan die van R-448A.

“De implementatie heeft geen problemen opgeleverd,” zegt de manager van Energy Fred.

Met een hoger koelvermogen dan CO2 en een lager ontvlambaarheidsniveau dan andere A2L-koudemiddelen zoals R-454C, maakt Solstice® L40X zijn belofte waar. “De hoge prestaties zijn direct merkbaar, het koudemiddel werkt heel goed,” legt Xavier Doménech uit.

De unit is uitgerust met drie voor A2L-koudemiddelen goedgekeurde Copeland-compressoren die afhankelijk van de koelingsbehoeften worden geactiveerd. Anderzijds maakten we ons geen zorgen over temperatuurglide, aangezien “de apparatuur van Grupo Disco gebruiksklaar aankomt”, aldus de installateur. Hoewel voor R-455A thermostatische expansieventielen beschikbaar zijn, heeft Energy Fred gekozen voor elektronische expansieventielen.

Grupo Disco rechtvaardigt deze keuze door te verwijzen naar de ervaring met R-407C, een koudemiddel met vergelijkbare glide. In de praktijk presteert R-455A optimaal om een zo hoog mogelijk rendement van de wisselaars te garanderen.

Uitvoering van veiligheidsmaatregelen

Wanneer men te maken heeft met een licht ontvlambaar koudemiddel (A2L), vereist de huidige regelgeving aanvullende veiligheidsmaatregelen die gemakkelijk kunnen worden geïmplementeerd: “De Spaanse regelgeving inzake de veiligheid van koelinstallaties (RSIF) voorziet een grotere controle op het gebied van ventilatie, isolatie en lekdetectie, maar dat is voor ons geen probleem,” legt Xavier Doménech uit.

Energy Fred heeft ook een speciaal ventilatiesysteem in de machinekamer geïnstalleerd met automatische inschakeling wanneer de deuren worden geopend, evenals schakelaars in de verkoopruimte van de supermarkt, overeenkomstig aan de voorschriften. Ondanks een verbrandingssnelheid van minder dan 1 cm per seconde van de als A2L ingedeelde R-455A, is het verlichtingssysteem in de machinekameraangepast om het risico op ontvlambaarheid te vermijden.

Anderzijds vereist de Spaanse regelgeving niet dat voor deze faciliteit een nieuw ontwerp wordt uitgewerkt. Een technisch rapport is voldoende. Voor Xavier Doménech “werkt het nieuwe systeem met R-455A perfect. Wij zijn zeer tevreden met de resultaten van dit koudemiddel dat net zo gemakkelijk is te installeren als een A1-koudemiddel.”

De tevredenheid wordt gedeeld met het management van de supermarktketen, “Als de prognoses zich voortzetten, overwegen wij deze technologie in onze toekomstige winkels te implementeren”, concludeert Jofre Poch, technisch directeur bij Sorli.

Kenmerken van de installatie

1 Grupo Disco koelgroep

SZXD-108Y TRIO uitgerust met 3 Copeland Scroll compressoren, goedgekeurd voor R-455A, waaronder 1 YBD- 36-K1E-TFMN digitale Scroll compressor en 2 YB-36-K1E-TFMN compressoren.

Totaal koelvermogen: 29,30 kW

Opgenomen vermogen: 11,2 kW bij -10 °C//+32 °C

COP: 2,7

Vulhoeveelheid R-455A: 30 kg

Elektronische expansieventielen Danfoss

30 meter aan de wand gemonteerde vitrine met deuren (17,25 kW)

1 koelcel voor groente en fruit van 25 m3 (3 kW)

1 koelcel voor vlees van 14 m3 (2,5 kW).

DEELNEMERS AAN HET PROJECT

Energy Fred Solutions: HVAC-R-installateur

Locatie: Barcelona, Spanje

Oprichting: 2013

14 werknemers

Sorli: Supermarktketen

Locatie: Catalonië, Spanje

Oprichting: 1923

1900 werknemers

Grupo Disco (Afrisa): Distributeur van industriële koel- en airconditioningapparatuur

Locatie: Madrid, Spanje

Oprichting: 1962

210 werknemers


Gratis online lezen en op de hoogte blijven van interessant nieuws uit uw sector via onze nieuwsbrief?


Door te registreren ga je akkoord met de algemene voorwaarden.