fri1820569400web.jpg

SECTORNIEUWS 01/10/2020

De juiste koeloplossing voor elektrische apparatuur

Hoge temperaturen zijn de meest voorkomende oorzaak van het verstoren of zelfs falen van gevoelige elektrische en elektronische componenten. Dit kan een grote storing in het productieproces veroorzaken. Een langere periode van stilstand is dan onvermijdelijk, wat de kosten enorm kan doen oplopen. Rittal, toonaangevend systeemleverancier voor onder andere industriële kastsystemen, stroomverdeling en IT-infrastructuur, raadt daarom aan om de apparaten op tijd te inspecteren om het risiconiveau op oververhitting te controleren.

“Elektrische apparatuur genereert veel warmte”, waarschuwt Danny Forré, Teamleader Product Management bij Rittal. “Je behuizing bereikt zo snel een kritisch punt van oververhitting. Zonder voldoende koeling loop je het risico dat niet alleen de apparatuur die de productielijn beheert, zoals PLC’s, aandrijvingen en besturingen, het begeeft maar ook de productielijn zelf stilvalt. Bovendien is het zo dat overmatige warmte de levensduur van elektrische en elektronische componenten sterk beïnvloedt. De levensverwachting van een elektrisch onderdeel daalt met 50% voor elke verhoging van de omgevingstemperatuur met 10 °C.”

Praktische tips

Om deze redenen is het bijzonder aangeraden om het risiconiveau van oververhitting van de systemen te controleren. Met behulp van de volgende vragen is het mogelijk om na te gaan of er zich een probleem kan vormen:

  1. Is er reeds een storing of defect aan de apparatuur door hoge temperaturen?
  2. Zal een storing of defect aan de apparatuur gevolgen hebben voor het productieproces? Zal de productie daardoor vertraging oplopen of stilliggen?
  3. Worden de deuren van de behuizing regelmatig opengelaten? Moet u grote ventilatoren plaatsen om de apparaten in de behuizing te koelen? Dit kan een gezondheids- en veiligheidsrisico vormen.
  4. Heeft onvoldoende koeling van procesvloeistoffen als gevolg dat de productie stilvalt?
  5. Zou uw bestaande koeloplossing baat hebben bij een controle van de goede werking?

Elk positief antwoord suggereert dat investeren in koeloplossingen een verstandige volgende stap kan zijn.

Bescherming van besturings- en automatiseringsapparatuur

Welke koeloplossing moet worden geïnstalleerd, hangt af van de hoeveelheid warmte die in het paneel wordt geproduceerd. Bovendien speelt ook de omgeving waarin het paneel zich bevindt een grote rol: een koude of warme omgeving en in welke mate die omgeving schoon of vuil is. De omstandigheden kunnen in de loop van de tijd veranderen, zodat de uiteindelijke keuze van een geschikte koeloplossing niet altijd even eenvoudig is. Voor toepassingen waarbij de temperatuur binnen de behuizing lager moet zijn dan erbuiten, kan een oplossing op basis van een koelmiddel de beste optie zijn.

“In ideale omstandigheden biedt een enkel apparaat meer dan 4 kW koeling. Dit kan meer dan voldoende zijn voor behuizingen die in een koele en schone omgeving worden geplaatst”, vertelt Danny Forré. “Als de lucht verontreinigd is, is het nog steeds mogelijk om ten volle te profiteren van lage omgevingstemperaturen door gebruik te maken van energiezuinige lucht/lucht-warmtewisselaars die voor de nodige koeling zorgen.”

Meer informatie rond koeling en de oplossingen van Rittal zijn te vinden via www.rittal.be.


Gratis online lezen en op de hoogte blijven van interessant nieuws uit uw sector via onze nieuwsbrief?


Door te registreren ga je akkoord met de algemene voorwaarden.