colruytpropaankoeling1.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Colruyt Group blijft gaan voor natuurlijke koelmiddelen

Als vooraanstaande distributiefirma in België neemt Colruyt Group haar maatschappelijke verantwoordelijkheid zeer ernstig op. Het bedrijf doet er alles aan om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Op het vlak van de koeltechniek vertaalt zich dat in een radicale keuze voor natuurlijke koelmiddelen.

mitsubishifogalgiacomini.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Constante temperatuur voor opslagruimte fijnmechanische onderdelen

Sinds meer dan 30 jaar is de firma Luyten verdeler van Mitsubishi Heavy Industries voor België en Luxemburg. Eind 2019 installeerde Ets. Fogal uit Vottem (zie kaderstuk) – meer dan 20 jaar partner van Luyten – Mitsubishi Heavy Industries – bij Mac Valves Europe in Loncin ecologische systemen. Deze garanderen een constante temperatuur in de nieuwe opslagruimte.

thercon0.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Geothermische verwarming in Barl’lo

In het centrum van Bornem – volledig omgeven door een groene parkomgeving – verrijst het duurzame woonproject Barl’lo: drie kleinschalige appartementsgebouwen onder de noemer ‘Duurzaam wonen in een landschapspark’. Maar ook duurzaam door de verstandige keuze voor collectieve geothermische warmtepompen van Clivet, geleverd door Thercon en geplaatst door HVAC-installatiebedrijf Theo Boons.


Fermod rectangle mei 2024
emerson5.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Emerson Copeland ZX condensing unit met R455A

Tot vervelens toe hebben we in Cool & Comfort getuigenissen en ervaringen van koeltechnische installateurs gedeeld dat er geen zaligmakend koudemiddel bestaat. Ieder project moet afzonderlijk bekeken worden, en met kennis van zaken beveelt de installateur zijn klant een koeltechnische installatie aan met een natuurlijk of een synthetisch koudemiddel. Installateur/adviseur is de correcte invulling van wat van de vakman wordt verwacht. Vooral in de commerciële sector speelt de koudemiddelkeuze een grote rol. We bezochten AD Delhaize in Heultje waar installateur en supermarktuitbater samen zeer bewust kozen voor een nieuwe Copeland ZX condensing unit met het A2L-koudemiddel R455A. Een primeur in België!

ambrava5.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Ultieme shopervaring dankzij de Samsung 360 Cassette

De Stadsfeestzaal aan de Meir in Antwerpen is een iconisch gebouw. Het heeft er al een bewogen geschiedenis opzitten. Het stamt uit 1908, werd vroeger vooral gebruikt voor evenementen (kunsttentoonstellingen, de Antwerpse Antiekbeurs, feesten) en brandde in 2000 volledig uit. Maar daar merk je vandaag niets meer van, want nu is de Stadsfeestzaal een luxueus shopping center met restaurants en bars en ongeveer 40 winkels. Maar het is vooral een belevingscenter voor The Future of Shopping. Ambrava is met Samsung Climate Solutions een van de partners in dit project.

climapacimecfoto4.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Rhoss totaaloplossing voor modulair kantoorgebouw

Imec is een wereldvermaard onderzoekscentrum voor nano-elektronica en digitale technologie, maar tegelijk is het een Vlaamse organisatie die sterke banden onderhoudt met lokale actoren. Omdat het hoofdkantoor in Leuven dringend aan renovatie toe was, werd bij De Meeuw aangeklopt voor een tijdelijk kantoorgebouw. Omwille van de actuele onzekerheid werd de renovatie eventjes on hold gezet, maar ondertussen kunnen de medewerkers toch genieten van een inspirerende werkplek. Hiervoor heeft Climapac meer dan een steentje bijgedragen met een performante totaaloplossing voor verwarming, airconditioning en ventilatie.


Luyten Airco rectangle dec 2023 / jan-feb-maart-april-mei 2024
agasrapidrecovery2a.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Duurzame ontzorging met A-Gas Rapid Recovery

Geen enkel thema heeft de koelsector de voorbije jaren meer gedomineerd dan het koudemiddel. Energie-efficiëntie, duurzaamheid, installatievoorwaarden, wetgeving, transport en opslag, verwerking,… bij de selectie en het gebruik van een koudemiddel spelen veel aspecten een rol. De installateur kan zich dus maar best laten bijstaan door een gespecialiseerde firma die op alle vlak de broodnodige ondersteuning kan bieden. Zo’n partner is ongetwijfeld A-Gas Rapid Recovery.

testomanifoldfoto2.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Drie nieuwe digitale manifolds bij Testo

Testo lanceert drie nieuwe digitale manifolds die zich onderscheiden door enerzijds een accurate meting en eenvoudige bediening via een overzichtelijke grafische display of de smartphone, en anderzijds hun compacte en robuuste uitvoering. De onmisbare tool om de installateur tijd en stress te besparen bij installatie, onderhoud en service van koelinstallaties en warmtepompen.

rittalindustrieleomgevingen2.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Een besturingskast koelen met water?

De meeste koeltechniekers zijn goed vertrouwd met waterkoeling voor lokalen, door middel van ventiloconvectoren of voor het koelen van specifieke machines. Voor het koelen van besturingskasten passen ze dit echter weinig of niet toe. “Typerend voor dit soort toepassingen is dat de luchttemperatuur 35 à 40 °C bedraagt en dat men met vrij hoge watertemperaturen mag werken. Dit komt de energie-efficiëntie ten goede”, aldus Danny Forré, Product Manager Rittal.


Climalife rectangle mei 2024
airsolutionawhpr32hydrosplitpc02.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Brede range aan LG-warmtepompen in alle vermogens

In de loop der jaren heeft LG een brede, regelmatige uitgebreide, range aan warmtepompen uitgebouwd. “Er is voor elke applicatie een toepassing; nu ook in de kleinere vermogens”, aldus Pieter Van Der Poorten, sales manager HVAC bij LG.

afmcoolfactory1.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Creative Cooling Group investeert 6 miljoen euro in The Cool Factory

Leading by example. Beter kan je het investeringsproject van Creative Cooling Group niet omschrijven. Creative Cooling Group is het moederbedrijf boven o.m. de koeltechnische groothandel AFM Refrigeration, Airco Sinclair en DRU International. Drie organisaties actief in de koelindustrie maar elk met hun eigen specifieke karakter en specialisatie.

mce2.jpg

EVENT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Mostra Convegno Expocomfort Live+Digital 2021

Op 8 en 9 april 2021 Live en van 10 tot 16 april 2021 een vervolg op het digitale platform ging de eerste editie van Mostra Convegno Expocomfort Live+Digital ‘The New Experience’ door. Hiermee ontwierp de organisatie een alternatief voor het wegvallen van MCE 2020, wereldwijd een van de toonaangevende vakbeurzen voor residentiële, commerciële en industriële verwarming, koeling, airconditioning, ventilatie en sanitair. Het was voor alle partijen wat zoeken en aftasten, maar uiteindelijk een geslaagde opzet die voor de nodige animo zorgde. Maar tegelijk is de goesting naar de echte vakbeurs in 2022 alleen maar groter geworden.

1a_54.jpg

EVENT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
ATMO Virtual Trade Show 2021

De ATMO Virtual Trade Show van Shecco liep op 30 en 31 maart als een 24 uurs non stop event. Dit was de tweede editie van het virtuele event waar alles rond natuurlijke koudemiddelen draait, maar kon helaas maar half zoveel exposanten aantrekken als de eerste editie. Het zoveelste bewijs dat de maatschappij smacht naar een terugkeer naar het normale. Duurzaam netwerken doe je face-to-face, niet digitaal. Wellicht de reden waarom Shecco nu al veel enthousiasme optekent voor het hybride event dat op 28 en 29 september 2021 in Brussel zal doorgaan.

ehpaindustry3.jpg

EVENT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Is de industrie klaar voor warmtepompen?

De voorbije maanden organiseerde de European Heat Pump Association (EHPA) tal van interessante webinars waarin telkens een specifiek onderwerp vanuit uiteenlopende standpunten werd behandeld. Neem bijvoorbeeld het webinar van 23 februari “Industriële warmtepompen voor een groenere Europese industrie”. Uiteraard kwam de warmtepomptechnologie aan bod, maar evengoed het ruimer plaatje zoals de Europese elektriciteitsmarkt en het DryFiciency project.

haoriantraciet.jpg

PRODUCTSPOT  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
Een kleur die past bij het interieur

Het Haori wandmodel van Toshiba biedt voor het eerst de mogelijkheid voor de gebruiker om zelf te bepalen hoe de airco wordt afgewerkt. Of er nu gekozen wordt voor ingetogen grijs, stijlvol antraciet of voor een meer opvallende kleur, het is allemaal mogelijk met de Haori. De textielhoes die over de kap bevestigd zit, kan immers makkelijk uitgewisseld worden.

living.jpg

PRODUCTSPOT  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
Energiezuinig verwarmen en koelen

Warmtepompfabrikant General breidt zijn gamma van Multisplit lucht-luchtwarmtepompen uit met de nieuwkomers Free Multi 3, 4 & 5 met koelmiddel R32. Dat zorgt ervoor dat je nu tot wel vijf verschillende ruimtes kan verwarmen en koelen met één buitenunit en met een laag milieu-impact.

swegonwisefoto1.jpg

TECHNIEK  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
Totale controle over het binnenklimaat

Swegon, marktleidende producent en leverancier van energiezuinige ventilatie- en binnenklimaatsystemen, heeft een compleet nieuw draadloos klimaatbeheersysteem ontwikkeld dat eenvoudig te installeren, onderhouden en upgraden is.

frigroyorkfoto2.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
York airconditioningsysteem voor renovatie

Een aardappelverwerkend bedrijf in West-Vlaanderen – bij uitstek de provincie van de aardappelteelt; met ongeveer 50% van het totale Vlaamse aardappelareaal– ziet zijn productie jaar na jaar stijgen. Niet alleen neemt de vraag naar een kwaliteitsvolle friet nog altijd toe, ook exquise en originele aardappelbereidingen zitten in de lift. Naast nieuwe productievestigingen moest ook de beschikbare kantoorruimte worden uitgebreid. Het bestaande verwarmingssysteem bleef behouden, maar door een betere isolatie en meer medewerkers in de kantoren steeg ook de behoefte voor airconditioning. Hiervoor zorgde installatiebedrijf BV Louwagie, ondersteund door koeltechnisch distributiepartner Frigro.

ciatyoomafoto1.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
Renovatieproject hotel Yooma Urban Lodge

De directie van hotel Yooma Urban Lodge in Brussel, voorheen Be Manos, heeft CIAT gevraagd om te helpen bij de renovatie en aanpassing van de bestaande HVAC-installatie van het hotel.

mitsuwebafoto2.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
Architectuur met klimaatregeling verzoenen

Toen meubelketen Weba besloot om de IT-afdeling te verhuizen moest het nieuwe pand uitgerust worden met een HVAC-systeem. Het was echter niet zo evident om een comfortabel en performant systeem in te passen in de bestaande structuur van het kantoor. De oplossing werd gevonden in een hybride VRF van Mitsubishi Electric.

daikinedc1.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
Daikin bouwt EMEA Development Centre in Gent

Daikin Europe NV opent in 2023 een nieuw EMEA Development Centre (EDC) in Gent. In de populaire pers een fait divers, maar achter de beslissing van de wereldleider in de HVACR-sector om zijn nieuw ontwikkelingscentrum in Gent te bouwen, steekt een sterk positief verhaal. Cool & Comfort mocht aanschuiven bij Hilde Goossens (general manager HR bij Daikin Europe NV) en Roderik Desiere (managing director Daikin Belgium) voor meer uitleg bij dit opmerkelijke nieuws.