mce242211.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
MCE 2024 – “Beyond Comfort”

Van 11 tot 15 maart 2024 ging in de Fiera Milano de 43ste editie van de HVACR vakbeurs Mostra Convegno Expocomfort door. De organisatie mag terecht spreken over een succesvolle editie, onder meer dankzij enkele geslaagde nieuwe initiatieven, maar de hoogdagen van weleer met alle beschikbare beurshallen stampvol bezoekers en exposanten komen wellicht nooit meer terug. Maar dat is ook echt niet nodig, want voor de professionele bezoekers vielen er ook nu weer massaal veel nieuwe en duurzame ontwikkelingen te ontdekken, met de focus op energie-efficiëntie en de energietransitie.

20240206rubenphilipsevskhires84.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Praktische oplossingen primeren

Nederland maakt werk van de energietransitie. Het is de bedoeling dat er tegen 2030 ongeveer twee miljoen woningen aardgasvrij zijn. De Nederlandse bouw- en energiesector staat dus voor belangrijke uitdagingen. Een daarvan is om de impact van de elektrificatie op het elektriciteitsnet te beperken. Een andere is om passende oplossingen te vinden voor bestaande woningen

refrigera1c.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Refrigera 2023 – Waar de vakman zich thuis voelt

Na wat toen al een succesvolle tweede editie heette in 2021, verdubbelde de Italiaanse vakbeurs Refrigera de beursvloer voor de jongste editie die van 7 tot 9 november 2023 doorging in Bologna Exhibition Center. Refrigera is het enige evenement in Italië dat exclusief gewijd is aan de gehele productieketen van industriële, commerciële en logistieke koeling. Op de beursvloer vind je vooral fabrikanten en importeurs van oplossingen, machineonderdelen en ondersteunende diensten voor koeltechnische installateurs en service techniekers.


Chillventa rectangle jul-aug2024
cr6b.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
C&R 2023 – Eendracht maak macht

Het had wat voeten in de aarde om de meest geschikte data voor dé Spaanse HVACR-vakbeurs Climatizacion & Refrigeracion in Madrid vast te leggen. Want de organisatie stond voor een gevoelige keuze: teruggrijpen naar de traditionele vaste stek in het voorjaar of kiezen voor continuïteit met de post COVID‐19-pandemie editie in 2021 en vasthouden aan november. Door ook rekening te houden met de internationale beurskalender werd uiteindelijk geopteerd voor continuïteit. Afgaande op de succesvolle respons bij zowel exposanten als bezoekers, kan de organisatie alleen maar tevreden zijn met de keuze om C&R 2023 van 14 tot 17 november te laten doorgaan.

ros2698.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Afspraak op Brussels Expo

Met de thema’s betaalbaar wonen en duurzaam verbouwen zet Batibouw tijdens haar 65ste verjaardag actuele bouw- en verbouwtopics op de agenda. Meer dan 350 exposanten geven een unieke inkijk in de bouw- en verbouwsector en  professioneel advies bij een bouw- of renovatieproject. 

solarsolutions1.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 98 – september 2023
Duurzame oplossingen op Solar Solutions/Green Heating Solutions

Duurzame energie is in opmars en de markt daarvoor ziet dan ook een enorme groei. Installateurs, groothandels en andere professionals in de sector doen er daarom goed aan om de gecombineerde vakbeurs Solar Solutions/Green Heating Solutions te bezoeken. Hier kunnen zij de nieuwste producten op het gebied van zonne-energie, duurzaam verwarmen, energieopslag en EV-laadinfrastructuur ontdekken. Deze eerste Belgische versie van de beurs vindt plaats op woensdag 25 en donderdag 26 oktober 2023 in Kortrijk Xpo.


Climalife rectangle juli 2024
euro23fs2693.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 97 – mei 2023
Koeling centraal op EuroShop 2023

Van 26 februari tot en met 2 maart 2023 vond in Düsseldorf de 20ste editie van EuroShop plaats, de toonaangevende internationale beurs waar de verschillende aspecten van retail een platform krijgen. Nooit eerder werd er op de driejaarlijkse beurs meer ruimte gereserveerd voor koel- en vriestechnologieën, waarmee de organisatie tegemoet komt aan de groeiende vraag vanuit de retail naar duurzame, toekomstgerichte, betrouwbare en energiebesparende oplossingen.

ish23sfeer.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 97 – mei 2023
De ISH van de energietransitie

Na vier jaar – met een digitale editie in 2021 wegens corona – liepen de beurshallen in Frankfurt weer vol voor het grootste evenement op de kalender van de installatiesector. Blijkbaar zaten vele mensen hier op te wachten, want al van bij de start was het druk en ook in de volgende dagen bleven de bezoekers toestromen. Ook uit België kwamen er heel wat professionals naar de beurs afgezakt. De exposanten waren in elk geval tevreden over de opkomst.

batibouwdsc6020.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 96 – februari 2023
De schildpad krijgt een duurzame kant

Na alle problemen door corona is Batibouw terug op zijn vertrouwde tijdstip en zijn vertrouwde plek. De organisatie heeft deze nieuwe start aangegrepen om de beurs aan te passen aan de huidige noden. Batibouw 2023 wordt dus compacter en duurzamer. Ook de beursbeleving evolueert: de kandidaat-bouwer wordt in de media overstelpt met informatie; Batibouw wil daarom een leidraad bieden. De nadruk ligt meer dan ooit op beleving en inspiratie.


Luyten Airco rectangle 2023 / 2024
ishfairvisitorsps11.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 96 – februari 2023
Ontmoetingsplaats voor de sector

Als het digitale experiment van ISH 2021 iets geleerd heeft, dan is het wel dat een virtuele vakbeurs geen volwaardig alternatief kan zijn voor een fysiek evenement. De beursorganisatie is dan ook erg tevreden dat ISH, de grootste HVAC-beurs ter wereld, weer kan doorgaan op haar vertrouwde plek in de beursgebouwen van Frankfurt. Bovendien komt deze beurs meer dan ooit gelegen: door de dubbele uitdaging van de energiecrisis en de energietransitie is er nood aan een ontmoetingsplaats voor de sector om van gedachten te wisselen over innovaties en oplossingen. ISH wil dan ook haar functie als forum ten volle waarmaken.

luvechillventa2.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 95 – november 2022
LU-VE maakt het nieuws

Tijdens Chillventa was het bijzonder druk op de stand van LU-VE. Dat mag niet verbazen, want naast verschillende types warmtewisselaars werd er ook heel wat nieuws gedeeld. Het meeste aandacht kreeg de handdruk tussen Matteo Liberali (LU-VE Group) en Daniele Stolfo (Refrion) waarmee de overname door LU-VE van 75% van Refrion voor iedereen zichtbaar werd.

bitzer1.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 95 – november 2022
Bitzer is meer dan een compressorfabrikant

Tijdens de eerste dag van Chillventa nodigt Bitzer traditiegetrouw de pers uit voor een round up. Telkens opnieuw vallen er belangrijke nieuwtjes te noteren. Het was dit jaar niet anders.

chillventa224.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 95 – november 2022
Chillventa 2022 – Succes over de hele lijn!

Chillventa 2022 gaat de geschiedenisboeken in als een succesvolle feesteditie. Niet omdat er een jubileum of een bijzondere gebeurtenis werd gevierd, maar gewoon omdat het weer mocht! Meer nog dan ooit tevoren bevestigde Chillventa zijn status van dé HVACR-vakbeurs voor Europa, en bij uitbreiding misschien zelfs wereldwijd. En nooit eerder was de deelname van Belgische professionals zo groot.

chillventanteaserpressreleaseeingangost.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 94 – september 2022
Chillventa 2022 – Verwachtingen zijn hooggespannen!

Nürnberg Messe maakt zich op voor dé Europese bijeenkomst van koeling, airconditioning, ventilatie en warmtepompen. Van 11 tot 13 oktober 2022 worden alle hallen van het beursterrein ingenomen door Chillventa. Het is inmiddels alweer vier jaar geleden dat de vorige editie plaatsvond – de digitale beurs van 2020 buiten beschouwing gelaten – en het belooft op alle vlak een topeditie te worden. In 2018 kwamen 1.019 exposanten en 35.490 professionele bezoekers naar Nürnberg, waarvan meer dan de helft internationaal. De HVACR-markt hunkert naar deze beurs. De noodzaak om eindelijk weer face-to-face zakelijke contacten te leggen en trends, oplossingen en kennis met elkaar te delen is groter dan ooit tevoren.

4d_4.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 94 – september 2022
Mostra Convegno 2022

Van 28 juni tot 1 juli 2022 vond in Fiera Milano de 42ste editie van de Mostra Convegno Expocomfort plaats, een van de belangrijkste HVAC-beurzen in Europa. Na een aarzelende start op de eerste beursdag (geen overvolle metrostellen maar opvallend veel lege zitplaatsen) werd vanaf de tweede dag een versnelling hoger geschakeld en voelde de beurs terug aan als de vorige editie in 2018. Aan de fysieke beurs werd nog een digitaal vervolg gebreid tot 6 juli.

dsc6020.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
Batibouw keert terug

Na een digitale editie in 2021 keert Batibouw terug als volwaardige fysieke beurs in de zomer van 2022. De verschuiving naar de latere datum was ingegeven door de coronamaatregelen, die het praktisch ondoenbaar maakten om de beurs in de vertrouwde periode te laten doorgaan. De organisatie was echter vastbesloten om opnieuw een fysieke editie te houden, zodra de omstandigheden het toelieten. Zoals Frédéric François van beursorganisator Fisa het uitdrukte: “Batibouw was het laatste grote evenement voor de lockdown en de coronabeperkingen. We hielden eraan om opnieuw het eerste evenement te zijn zodra de beperkingen werden opgeheven.”

cr218.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
C&R 2021 bewijst de meerwaarde van fysieke vakbeurzen

De airconditioning en refrigeration vakbeurs C&R mocht tussen 16 tot 19 november 2021 meer dan 34.000 bezoekers verwelkomen in IFEMA Madrid. Meer dan 300 bedrijven konden een mooi beeld schetsen van de hedendaagse HVACR-markt waarbij – zoals verwacht – sterk de nadruk werd gelegd op dé thema’s die de komende jaren zullen beheersen: duurzaamheid en energie-efficiëntie.

sifa21sfeer1.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
SIFA… eindelijk terug!

Met meer dan 3.700 professionele bezoekers mag de driedaagse vakbeurs SIFA – Le Salon du Froid et de ses Applications terugblikken op een geslaagde editie. Ruim 130 exposanten stelden een honderdtal producten voor, waarbij naast de onafscheidelijke duurzaamheid en energie-efficiëntie ook veel aandacht uitging naar oplossingsgericht ontwerpen van koelinstallaties. Vakmanschap wijst de weg naar de koelsystemen van de toekomst.

refrigerasfeer29.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
Refrigera 2021 – Enthousiasme en optimisme

Weken voor aanvang van de B2B-beurs Refrigera in Bologna van 3 tot 5 november 2021 schreeuwde de organisatie het van de daken. “De tweede editie van Refrigera wordt de eerste fysieke vakbeurs voor de volledige koudeketen ná corona.” Ondertussen weten we beter. Zullen er ooit postcorona tijden komen? Geen kat die het weet, maar het enthousiasme en de drang naar kennisdeling van zowel exposanten als bezoekers laten het allerbeste verhopen voor de beurssector in 2022. In dit nummer lees je ook nog het verslag van onze beursbezoeken aan SIFA in Parijs en C&R in Madrid, met telkens dezelfde vaststelling: de koelindustrie heeft tijdens de moeilijke periode niet stilgezeten en voelt de drang om al die nieuwigheden te presenteren. En te weten dat de twee grote HVAC-beurzen in Europa – Mostra Convegno in Milaan en Chillventa in Nürnberg – er nog moeten aankomen.

2_36.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 87 – november 2020
Bitzer @ Chillventa eSpecial

Traditiegetrouw is Bitzer een toonaangevende exposant tijdens Chillventa. Zo is het iedere twee jaar weer uitkijken naar Bitzer’s Refrigerant Report, ondertussen al aan zijn 21ste editie toe. Het was niet anders tijdens Chillventa eSpecial, waar

vtssheccofoto2.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 87 – november 2020
Virtual Natural Refrigerants Trade Show

Op 1 en 2 september 2020 organiseerde Shecco de globale Virtual Natural Refrigerants Trade Show. Globaal want de virtuele vakbeurs liep ononderbroken over een tijdspanne van 24u zodat geïnteresseerden uit alle werelddelen de kans kregen om in te