smerenfig1.jpg

KOELATLAS  
Cool and Comfort 99 – november 2023
De uitdagingen van het smeren van koelcompressoren

Olie is een essentieel onderdeel van een koelinstallatie. In het onderstaande artikel bespreken we belangrijkste functies ervan, alsook de good practices om een optimale werking van het systeem te garanderen en de juiste keuze te maken.

29355687xlnormalnone.jpg

KOELATLAS  
Cool and Comfort 99 – november 2023
Op weg naar een energievriendelijke koeling in vijf stappen

Bij tal van industriële bedrijven is het energieverbruik van de koelinstallatie een aanzienlijk deel van de energierekening. Een compressor van 125 kW, die gemiddeld 3.000 uur per jaar actief is heeft reeds een energierekening 75.000 EURO/ jaar, gebaseerd op een energieprijs van 0.2 EURO/kWh. Veel bedrijven zijn zich niet bewust dat door een slimme regeling deze rekening aanzienlijk kan dalen. Tevens bezitten veel bedrijven reeds heel wat data, die hun echter geen informatie levert. Hieronder een stappenplan, hoe dit kan aangepakt worden.

90535882xlnormalnone.jpg

KOELATLAS  
Cool and Comfort 99 – november 2023
Compressoren, het hart van koelinstallaties

Bij dampcompressiekoeling wordt een koelmiddel gecirculeerd door middel van een compressor. Het koelmiddel onttrekt en geeft warmte af door de verschillende drukken in het systeem, gecreëerd met de compressor en expansieklep. Op lage druk zal het koelmiddel verdampen en zo warmte onttrekken aan de ruimte die moet gekoeld worden (verdamper). Op hoge druk zal het condenseren en warmte afgeven (condensor). In een dergelijk systeem is de compressor de enige component waarbij er energieconversie gebeurt tussen mechanische arbeid (via de aandrijfas) en de stroming. Naast afstelling op kleppen is dit eveneens de enige component die actieve regeling mogelijk maakt. Het is duidelijk dat de compressor een essentieel onderdeel is van een dampcompressie koelingscyclus. Het is dan ook niet toevallig dat de eerste commerciële machines in de 19de eeuw gebaseerd waren op principes van de zuigercompressor op basis van ervaring met stoommachines. Alvorens over te gaan op huidige ontwikkelingen en de uitdagingen voor de toekomst, worden een aantal basisconcepten opgefrist.


Climalife rectangle juni 2024