bitzeriqmodulcmrc02.jpg

PRODUCTSPOT  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Digitale sturing voor zuigercompressoren

Compressorfabrikant Bitzer zet nieuwe standaarden in het beheer van zuigercompressoren. Vanaf 1 januari 2024 worden alle Ecoline zuigercompressoren van de C3 serie die in de fabriek in Schkeuditz van de band lopen, uitgerust met de nieuwe generatie IQ Module CM-RC-02. Dat vereenvoudigt en optimaliseert de installatie, werking en onderhoud van de compressor. Tegelijk is het ook gemakkelijker om de compressor in een bestaande installatie te integreren.

ducoccateliertinylivingventilatiec.jpg

VENTILATION  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Een creatief en duurzaam partnership tussen DUCO en Atelier Tiny Living

Recent lanceerde Atelier Tiny Living een creatief bouwconcept met kleine wooneenheden vervaardigd uit hout. Het DucoBox Focus ventilatiesysteem van DUCO voorziet de wooneenheden van de nodige frisse lucht. Er wordt enkel zonaal geventileerd waar en wanneer nodig.

prihodatkvdbekeweverijscreens.jpg

VENTILATION  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Textielkanalen ventileren duurzaam en op maat in grote ruimtes

Sinds 2017 verdeelt Linumgroup exclusief de textielkanalen van het merk Prihoda. Door de ventilatieboost die de bouwwereld kenmerkt, werd voor de Belgische markt de bedrijfsnaam van de Tsjechische fabrikant overgenomen. Prihoda textielkanalen zijn duurzaam en futureproof maatwerk dat de aanwezigen een comfortgevoel geeft in grote ruimtes.


Luyten Airco rectangle 2023 / 2024
swegonesensapxflex1_1.jpg

VENTILATION  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
ESENSA PX Flex, prestaties en veelzijdigheid

ESENSA is de nieuwste generatie luchtbehandelingskasten die wordt geproduceerd in de vestiging van Swegon in Gembloux. Dit jaar wordt het assortiment uitgebreid met een nieuwe, uiterst veelzijdige variant: de ESENSA PX Flex.

biblocwp.jpg

PODCAST  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Warmtepompen toepassen in renovatie

Naar schatting wachten er in België nog 3 tot 3,5 miljoen woningen op een duurzame verwarmingsinstallatie. Een warmtepomp is daarvoor de meest voor de hand liggende kandidaat. Over de geschiktheid van warmtepompen voor renovatie doen er echter nogal wat verhalen de ronde. Reden genoeg voor fabrikant Weishaupt om juiste informatie te geven. De boodschap is duidelijk: warmtepompen zijn wel degelijk geschikt voor renovatie, mits een zorgvuldig ontwerp. Daarvoor is een goede voorbereiding cruciaal. Weishaupt kan de vakman hierin bijstaan. Hoe dat alles in zijn werk gaat, was het onderwerp van een podcast.

fraunhoferpropaanwp.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Een milieuvriendelijke en veilige koelcyclus

Warmtepompen zorgen op een klimaatvriendelijke manier voor verwarming en warm water, en kunnen doorgaans ook nog koelen. Ze werken echter nog dikwijls op koelmiddelen die schadelijk zijn voor het klimaat. Het Fraunhofer ISE instituut heeft daarom in samenwerking met de industrie een koelcyclus ontwikkeld op het milieuvriendelijke en goedkope alternatief propaan. Een geothermische warmtepomp met deze cyclus heeft zo weinig propaan nodig, dat het toestel zonder verdere veiligheidsmaatregelen binnen kan worden opgesteld. Ook voor grotere toepassingen wordt volop aan oplossingen met propaan gewerkt. De bezwaren dat het gebruik van deze koelmiddelen gevaarlijk zou zijn, zijn ongegrond. We gebruiken al 30 jaar isobutaan in koelkasten. Daarvan staan er al miljoenen stuks jarenlang te werken zonder problemen, terwijl isobutaan even goed een brandbare koolwaterstof is.


Climalife rectangle mei 2024
installercustomer1sbmcopy.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Nieuw Europees kwaliteitslabel ‘Stand By Me – Certified Partner’ van Daikin

Op 1 april 2024 riep Daikin het Europees kwaliteitslabel ‘Stand By Me – Certified Partner’ (SBM CP) in het leven. Het is bedoeld voor installateurs die Daikin Altherma’s op een kwalitatieve manier installeren en de eindklanten onderhoudsdiensten aanbieden, inclusief Daikin verlengde productgarantie via het ‘Comfort Plus’ pakket.

thermocomfortbezoekers1.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Thermo Comfort stelt gamma voor aan partners

Een van de voordelen van de verhuis van Thermo Comfort naar Malle is dat de firma daar over veel meer mogelijkheden beschikt dan in de oude vestiging op de Paardenmarkt. Zo kan men er klanten en relaties uitnodigen in aangename omstandigheden. Begin maart maakte Thermo Comfort daarvan gebruik met het initiatief Bati@Home, een serie infodagen om nieuwigheden in het aanbod voor te stellen. Een van de aandachtspunten was het LG en Kaysun-gamma van airconditioners en warmtepompen.

frigrowp1.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Frigro breidt aanbod warmtepompen uit

Iedereen merkt dat de warmtepompmarkt in volle evolutie is en Frigro wenst in de komende jaren zijn rol verder uit te bouwen in deze markt. Er wordt dan ook niet getwijfeld en Frigro investeert volop in zijn warmtepompafdeling, om zo zijn gamma en dienstverlening naar een nog hoger niveau te tillen. Investeren is precies wat Frigro doet: het aanbod warmtepompen – zowel voor residentiële als professionele toepassing – wordt uitgebreid, het opleidingscentrum wordt verder uitgebouwd en de opslagcapaciteit wordt sterk opgeschroefd.


Fermod rectangle mei 2024
cafcahvacheader.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Cafca Software – Alles-in-één oplossing voor de installateur

Cafca Software is een vertrouwde naam in de installatiewereld. Het is ondertussen alweer meer dan 25 jaar geleden dat Jean-Pierre Cuypers zijn software ontwikkeling opstartte met een duidelijke focus: het leven van de installateur eenvoudiger maken. En de resultaten liegen er niet om. Verschillende klantverhalen bewijzen dat een installatiebedrijf dat gebruik maakt van Cafca Software minstens 30% tijdsbesparing boekt in zijn bedrijfsbeheer in vergelijking tot de periode dat alles manueel gebeurde. Sterker nog, Cafca Software belooft dat het leven van de gebruikers in de toekomst nog beter zal worden!

frigrometos1.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Antwerps ziekenhuis kiest voor Panasonic CO2

Maaltijden in een ziekenhuis zijn meer dan een gevoelig thema. Vooreerst draait het uiteraard om de voedselveiligheid, want meer nog dan elders wordt er op dit vlak absoluut geen enkele toegeving geduld. Daarnaast wil een ziekenhuis uiteraard ook kostenefficiënt werken zonder in te boeten op kwaliteit, veiligheid en comfort. Voor een Antwerps ziekenhuis paste Metos de bestaande keuken aan naar de nieuwe normen, waarbij voor de snelkoelers samen met Frigro een duurzame en energie-efficiënte oplossing werd uitgetekend: Panasonic condensing units met het natuurlijke koudemiddel CO2.

therconvinoverter1_1.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Lage-temperatuur toepassing voor het bewaren van wijn

De klimaatregeling van een wijnkelder is niet zo eenvoudig. Wijn is gevoelig en zeker de duurdere flessen moeten bewaard worden in ideale omstandigheden qua temperatuur en luchtvochtigheid. Om daar een antwoord op te bieden, heeft Thercon de Vinoverter uitgebracht, een lage-temperatuurtoepassing die speciaal ontworpen is voor wijnkelders, met intelligente sturing en extensiemodule. De installatie- en airconditioningsfirma Graindorge heeft een dergelijke installatie in Flémalle geplaatst. Stéphane Graindorge, verantwoordelijke van het gelijknamige bedrijf en Michaël Ruiz-Alonso accountmanager bij Thercon leggen ons uit wat daar allemaal bij komt kijken, aan de hand van de eigen installatie van Stéphane Graindorge.

adnederenamezicht.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Isotherme constructies voor de grootste Delhaize van het land

Het is een bijzonder trotse Geert Deprez van Isosell die ons rondleidt in de Delhaize van Nederename bij Oudenaarde. Deze winkel kreeg het afgelopen jaar een uitgebreide renovatie, waarbij de oppervlakte met 50% werd vergroot. Dat maakt deze vestiging meteen tot de grootste Delhaize in België. De nieuwe koelcellen maken een belangrijk deel uit van deze renovatie. Dat heeft alles te maken met de eigenheid van de supermarkt. Eigenaar Marnix Vanden Hautte trekt volop de kaart van versheid en eigen bereidingen. Dat betekent natuurlijk dat er een breed gamma van koelcellen nodig is, een perfecte staalkaart voor de expertise van Isosell

testodigitaal1.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Verbind je testo meettoestellen!

Digitale manifolds zijn onmisbaar voor de koeltechnieker. Bij Testo kan je terecht voor de alom gekende digitale manifold testo 557s en daar is onlangs met de testo 570s een verbeterde variant bijgekomen, met een ingebouwd geheugen. Hierdoor is de testo 570s met Bluetooth en 4-weg-ventielblok de optimale oplossing voor duurmetingen aan koelsystemen, airco’s en warmtepompen. Dankzij intelligente foutenanalyse in de testo Smart App kunnen afwijkingen snel en betrouwbaar worden herkend. De testo 570s heeft de langste looptijd van alle bestaande manifolds, tot 360 uur. In combinatie met het grote gegevensgeheugen en de hoge meetnauwkeurigheid maakt dit de testo 570s een betrouwbare partner voor lange- en kortetermijnmetingen.

heyteckevinsabbeknokkedakoversteken.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Snel en discreet koelen of bijverwarmen in luxueuze villa

Op een boogscheut van de dijk in het mondaine Knokke werd een ruime nieuwbouwvilla met wit geschilderde gevels en rode leien gerealiseerd. Naast de gebruikte materialen zijn ook de technieken high end. De discreet ingewerkte airco-units van Mitsubishi Heavy Industries koelen of verwarmen snel bij tot de gewenste comforttemperatuur. Een mooie ‘match’ tussen installateur Verwarming Sanitair Kevin Sabbe en HEYTEC dat o.a. Mitsubishi Heavy Industries en Airzone tot zijn preferred partners mag rekenen.

bitzermostra1.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
BITZER klaar voor de duurzame toekomst

De belangrijkste uitdaging voor de HVACR-sector is om zijn systemen naar een nog milieuvriendelijker en energie-efficiënter niveau te tillen. Tijdens Mostra Convegno Expocomfort in Milaan pakte BITZER groots uit en toonde dat zijn nieuwste oplossingen future proof zijn en vandaag al een heel stuk beter doen dan de wettelijk opgelegde minima.

134014083xlnormalnone.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Beijer Ref bouwt Sinclair gamma uit

Ongeveer een jaar geleden introduceerde groothandel Beijer Ref het merk Sinclair in het assortiment. Hiermee wilde de firma haar positie op de HVAC-markt verder uitbouwen. De keuze was niet toevallig. Sinclair is een Tsjechische fabrikant die deel uitmaakt van de Beijer Ref groep, met een bijzonder interessant aanbod in airconditioning en warmtepompen. Voor de distributeur was dit dus een goede manier om de kansen van deze groeimarkt te benutten, op basis van een jarenlange knowhow.

casetudesbaudryrolesco1.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Solstice® L40X: één uniek koudemiddel voor positieve en negatieve commerciële koeling, wat de taak eenvoudiger maakt!

Dit is niet de eerste test van het bedrijf met dit koudemiddel met een zeer laag GWP. Baudry Froid, gevestigd op Saint Pierre d’Oléron, een toeristisch eiland van 174km², is verantwoordelijk voor het onderhoud van meer dan 400 commerciële koelinstallaties voor buurtwinkels, restaurants en lokale overheden. Het bedrijf heeft ervoor gekozen om over te schakelen op de Solstice® L40X ter vervanging van R-452A, R-448A of R-513A in nieuwe installaties zoals bakkerijapparatuur, professionele keukens, koelruimtes of koeltoonbanken.

fabioklein.jpg

SYMPOSIUM  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Duurzame toekomst voor koeling en airco

Op vrijdag 2 februari ’24 organiseerde ASERCOM in Brussel zijn jaarlijkse Conventie. De inhoud van de plenaire vergadering – open voor leden en niet-leden – was tegelijk klassiek, veelzijdig en verrassend. Naast enkele boeiende externe gastsprekers gaven de voorzitters van de verschillende ASERCOM-werkgroepen een overzicht van hun activiteiten, (tussentijdse) resultaten en toekomstplannen rond o.a. communicatie, F-gas, PFAS en andere kritische aspecten van HVACR.

mce242211.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
MCE 2024 – “Beyond Comfort”

Van 11 tot 15 maart 2024 ging in de Fiera Milano de 43ste editie van de HVACR vakbeurs Mostra Convegno Expocomfort door. De organisatie mag terecht spreken over een succesvolle editie, onder meer dankzij enkele geslaagde nieuwe initiatieven, maar de hoogdagen van weleer met alle beschikbare beurshallen stampvol bezoekers en exposanten komen wellicht nooit meer terug. Maar dat is ook echt niet nodig, want voor de professionele bezoekers vielen er ook nu weer massaal veel nieuwe en duurzame ontwikkelingen te ontdekken, met de focus op energie-efficiëntie en de energietransitie.

20240206rubenphilipsevskhires84.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Praktische oplossingen primeren

Nederland maakt werk van de energietransitie. Het is de bedoeling dat er tegen 2030 ongeveer twee miljoen woningen aardgasvrij zijn. De Nederlandse bouw- en energiesector staat dus voor belangrijke uitdagingen. Een daarvan is om de impact van de elektrificatie op het elektriciteitsnet te beperken. Een andere is om passende oplossingen te vinden voor bestaande woningen