plenion1b.jpg

SOFTWARE  
Cool and Comfort 98 – september 2023
Standaardsoftware op maat van het installatiebedrijf

Succes zorgt voor nieuwe uitdagingen. Vraag dat maar aan Bart Thienpondt, ERP-ICT verantwoordelijke bij Eco Heating. Het installatiebedrijf uit Melle is tussen 2018 en 2023 exponentieel gegroeid van 7 naar 50 medewerkers, onder meer door enkele succesvolle overnames voor een betere service. Als je bijvoorbeeld geothermische warmtepompen installeert, heb je veel meer controle over de uitvoering als je ook de grondboringen zelf doet, wat ten voordele van de klant is. Maar voor het bedrijf betekent dat wel een ander niveau van ondersteuning. Hiervoor vond Eco Heating standaardsoftware op maat bij Plenion.

swegonschool1.jpg

VENTILATION  
Cool and Comfort 98 – september 2023
Speciaal dossier terug-naar-school

Wanneer de lokalen in schoolgebouwen in gebruik zijn, is er nood aan zeer veel ventilatie. Maar wanneer deze niet gebruikt worden, is er slechts weinig ventilatie nodig. Door deze variaties qua bezetting van de gebouwen te benutten, kan men zeer veel energie besparen. Ventilatiespecialist Swegon heeft hier passende oplossingen voor.

panasonicstekene3.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 98 – september 2023
Duurzaam nieuwbouwproject in Stekene kiest Aquarea lucht-water warmtepompen

Stekene is een mooie gemeente in het Waasland waar het aangenaam wonen is. De monumentale gotische kruiskerk en het neogotisch gemeentehuis domineren het ruime dorpsplein. De grens met Nederland ligt om de hoek. Hier zal je geen mastodonte appartementsblokken vinden maar stijlvolle appartementsgebouwen. In de Kerkstraat verrijzen – in twee fasen – vier wooneenheden met vier of vijf appartementen in een luxueuze afwerking. Over het aangename binnenklimaat moeten de bestaande en toekomstige bewoners zich alvast geen zorgen te maken, want hiervoor zorgen Aquarea lucht-water warmtepompen van Panasonic in een 1 op 1 opstelling.


Climalife rectangle oktober 2023
ctctoepassingenwoning.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 98 – september 2023
Eeuwfeest voor warmtepompspecialist

De warmtepomp heeft de wind in de zeilen. Iedereen wil een graantje meepikken van die groeimarkt en dus schakelen fabrikanten van verwarming of airconditioning massaal over op warmtepompen. Enkele constructeurs zijn echter al tientallen jaren gespecialiseerd in deze techniek. Aangezet door de olieschokken van de jaren 70 startten zij al met warmtepompen, die ze systematisch verder ontwikkelden. Een van deze pioniers is CTC, een firma uit Zweden, zowat de bakermat van de warmtepomp in Europa. Deze firma viert nu haar 100-jarig bestaan en heeft duidelijke ambities op de Benelux-markt.

beijerrefsinclairallinone.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 98 – september 2023
Warmtepompleverancier binnen de groep

Als vooraanstaande groothandel in HVAC-materiaal staat Beijer Ref Belgium klaar voor de verwachte groei in de warmtepompmarkt. Om deze markt te bedienen, rekent de firma op een partner binnen de groep, namelijk Sinclair. Deze laatste is al 25 jaar actief in airconditioning en warmtepompen, en maakt sinds 2021 deel uit van de Beijer Ref groep. Door deze integratie hebben beide bedrijven hun positie kunnen versterken, zodat ze goed geplaatst zijn om in te spelen op de komende energietransitie.

4_9.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 98 – september 2023
Warmtepompen – Met of zonder natuurlijk koudemiddel?

In een nog niet zo ver verleden werden warmtepompen toegejuicht als dé oplossing om de verwarmingsmarkt te decarboniseren. De oorlog in Oekraïne bracht de roep om los te koppelen van (Russisch) gas in een hogere versnelling. Met succes, want de verkoop van warmtepompen in de Europese Unie gaat hard. Dus mag je verwachten dat iedereen die het goed meent met de HVAC-sector hier gelukkig van wordt. Niet dus, want dit is buiten de – steeds luider roepende – lobby van de apostelen van natuurlijke koudemiddelen gerekend. Sinds natuurlijke koudemiddelen in commerciële koeling ondertussen zowat de norm zijn geworden en industriële koeling dezelfde weg opgaat, worden de pijlen nu gericht op de residentiële markt. Voor die lobby is een warmtepomp alleen maar een duurzame oplossing als er een natuurlijk koudemiddel wordt gebruikt. De warmtepompindustrie en vakorganisaties roepen op tot gezond verstand.


Luyten Airco november 2022 - februari-maart-april-mei-juni-juli-aug 2023
therconexperiencecenter20230525091733.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 98 – september 2023
Thercon 2.0: Excellence als kernwaarde

Wie het nieuwe gebouw van Thercon bezoekt, kan niet naast de grote groene E op de muur kijken. Die staat er niet zomaar, maar symboliseert ‘Excellence’ als kernwaarde voor het bedrijf. Tegelijk staat die E ook voor de verschillende vlakken waarop Thercon die excellentie wil bereiken, zoals ecologie en efficiëntie. Met de verhuis naar een nieuw pand zet de firma een volgende stap in haar ontwikkeling.

daikinbluedays2.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 98 – september 2023
Daikin Blue Days

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Na een verplichte pauze van twee jaar organiseerde Daikin Belgium in Eghezée, Gent en Halen opnieuw de succesvolle Daikin Blue Days, die ook dit jaar weer op een grote opkomst konden rekenen. De deelnemers kregen in een aangename setting naast het nodige vertier ook een zeer divers programma voorgeschoteld, met o.a. de evolutie van de HVACR-markt in residentiële, commerciële en industriële toepassingen, huidige en toekomstige tendensen, inzicht in de koudemiddelenproblematiek, Daikin services en enkele revolutionaire productontwikkelingen.

airbelux1.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 98 – september 2023
Airbelux – Renovatie en reiniging

Vanuit de nieuwe werkplaatsen in Ciney verlengt Airbelux de levensduur en garantie van onder meer koelcentrales en luchtgroepen. Bijzonder aan de aanpak is dat het veel verder gaat dan een coating over de kwetsbare delen spuiten. Nee, hier worden de machines écht behandeld, wat resulteert in een behandeling met een garantie van vijf jaar. Nam iemand het woord ‘ontzorgen’ in de mond?


Beijer Ref oktober 2023
abcoolservice2.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 98 – september 2023
AB Coolservice bouwt NH3-pompkoelinstallatie voor BelOrta

Je hebt trendsetters en volgers. Lang voordat natuurlijke koudemiddelen de talk of the town waren, geloofde Bart Aerts al volop in hun potentieel. Hierdoor heeft hij een enorme expertise opgebouwd samen met zijn dynamische team, waardoor hij naast installateur ook volop zijn rol van adviseur opneemt. We bezochten een ammoniakinstallatie bij BelOrta in Borgloon met 1,5 MW koelvermogen, en nu al voorzien om op termijn te worden uitgebreid.

cc98frigro1a.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 98 – september 2023
Frigro = respect + trouw + kennis

De koeltechnische distributiepartner Frigro uit Moorsele is al jaar en dag een trendsetter in onze sector. Lang voordat natuurlijke koelmiddelen hét gespreksonderwerp waren, ontdekten zaakvoerders Bert en Koen Decuypere al hun enorme potentieel. Niet voor niets liet Panasonic hun oog vallen op Frigro om in samenwerking diens eerste CO2 condensing units in Europa te plaatsen. Het leverde een enorme technologische voorsprong en een mooie bagage aan kennis op. Maar ook als trendsetter op het vlak van digitalisering, met tot vandaag nog een van de meest gebruiksvriendelijke en uitgebreide webshops. “Frigro schrijft steeds verder aan een succesverhaal dat is opgebouwd uit respect, trouw en kennis”, vertelt Bert Decuypere.

deltatechnics1_1.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 98 – september 2023
Delta Technics Engineering 45 jaar jong

Op 30 juni ’23 vierde Delta Technics Engineering BV uit Breda zijn 45ste verjaardag. Dit gebeurde helemaal in de stijl van het imago waarvoor dit bedrijf bekend én geroemd wordt in de koelindustrie: kwaliteit, oog voor detail, respect.