corporateshoot53.jpg

PODCAST  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Innovaties in ventilatie met warmteterugwinning

Ventilatie is een noodzaak in goed geïsoleerde woningen, zoveel is duidelijk. Maar hoe leg je een zuinige en goed werkende installatie aan? Wie daarop het antwoord weet, is Ventilair Group, een specialist in ventilatiesystemen voor woningen en kleine utiliteiten. De redactie sprak met Steven Braekeveldt van Ventilair Group en Michael Dillen van installatiebedrijf Dillen over innoverende ontwikkelingen op het vlak van ventilatie met warmteterugwinning.

climapacpodcast1.jpg

PODCAST  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Sanitair warm water met een warmtepomp

Dat warmtepompen een zuinige en milieuvriendelijke manier van verwarmen zijn, is ondertussen bekend. Maar hoe zit het met warmwatercomfort? Dikwijls wordt dat aangehaald als het zwakke punt van een warmtepompinstallatie. Is dat werkelijk zo, of gaat het om een mythe? FCO Media bracht enkele experts rond de tafel voor een gesprek: Yves Vervacke, Frederik Lecointre en Geert Gallet van leverancier Climapac, Tom Debrabandere van installatiebedrijf Quartier en Steven Beirinckx van studiebureau BM Engineering.

inventumfabriek1.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Inventum Technologies opent nieuwe fabriek voor warmtepompen

De Nederlandse fabrikant Inventum Technologies, bekend van onder meer warmwatertoestellen en warmtepompen, mikt volop op de warmtepomptechniek. Vlak naast de bestaande fabriek in Houten, bezuiden Utrecht, werd namelijk een gloednieuwe productievestiging opgetrokken, speciaal voor ventilatiewarmtepompen. Hiermee wil Inventum Technologies klaarstaan voor de verwachte groei op de warmtepompmarkt. Als Nederland straks gasloos wil zijn, moeten er heel wat gasketels vervangen worden. Om die klus te klaren, rekent Inventum Technologies op de ventilatiewarmtepomp. Eigen aan dit toestel is dat het zijn energie haalt uit de ventilatielucht van de woning. Zo is er geen buitenunit nodig, waardoor dit type toestel een oplossing is voor dichtbebouwde gebieden.


Luyten Airco rectangle dec 2023 / jan-feb-maart 2024
melcloudgestionmultisitelaptop.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Digitalisatie voor meer efficiëntie en minder uitstoot

Als vooraanstaande fabrikant van HVAC-materiaal weet Mitsubishi Electric dat men verder moet denken dan de toestellen zelf. Sturing en beheer zijn van cruciaal belang voor een goede werking. Voor deze laatste aspecten zet Mitsubishi Electric volop in op het Melcloud platform. Voor de fabrikant is het duidelijk: digitalisering is de sleutel tot een efficiënte werking van HVAC-installaties en dus ook tot minder uitstoot. Zo draagt digitalisatie direct bij tot de energietransitie. Recent introduceerde de fabrikant een nieuwe versie van Melcloud.

mikaellavoleklimaoprema.jpg

VENTILATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Klimaoprema – Brandbeveiliging en debietregeling

Klimaoprema is een HVAC fabrikant en cleanroom engineering bedrijf uit Kroatië, met een productie-ervaring van bijna 50 jaar. Bekend in de Europese ventilatiemarkt, is Klimaoprema aanwezig in vele internationale projecten, onderscheidt zich met productontwikkeling en hoge kwaliteitsnormen. De productie vindt plaats in gerobotiseerde en geautomatiseerde productiefaciliteiten in Kroatië. In de Belux-landen wordt Klimaoprema vertegenwoordigd door Mikaël Lavolé, een bekend gezicht in de HVAC-markt.

yorkcelanese1.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Energik bedrijfsbezoek bij Celanese Lanaken

Op woensdag 6 december ’23 organiseerde Energik een bedrijfsbezoek aan de fabriek van Celanese in Lanaken. Aanleiding hiervoor was de inbedrijfstelling van een nieuwe energiezuinige koelmachine met laag GWP van York, met als bijzonder invalspunt het gebruik van kanaalwater.

opstellingenhandelingenoverzicht.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Technicert verhuist naar nieuw opleidingscentrum

Technicert neemt in Kontich een state-of-the-art opleidingscentrum in gebruik. Toestellen, koelgroepen en gereedschappen zijn spiksplinternieuw en de leszaal en de praktijkruimte zijn op maat ingericht voor max. 12 deelnemers per sessie. Tel hierbij nog zeer ervaren en energieke docenten en alles is aanwezig voor kwaliteitsvolle opleidingen in de koeltechniek.

frigronetwerkt5.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Frigro Netwerkt

Frigro Netwerkt is ondertussen een begrip geworden binnen de sector. Telkens opnieuw weet de innoverende koeltechnische distributiepartner uit Moorsele een inspirerend programma samen te stellen over de laatste trends en ontwikkelingen. Aansluitend krijgen de aanwezigen ruimte tot vraagstelling tijdens een aangenaam netwerkmoment. Op donderdag 19 oktober ’23 tekenden meer dan 80 deelnemers present voor drie actuele onderwerpen: “Is propaan een volwaardig alternatief voor koeltechniek en warmtepompen?”, “Innovaties binnen de regeltechniek en temperatuurregistratie” en “Tips & tricks bij de particuliere koelcel!”

abb1eiskratzer.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Productiemethodes voor ijsslurry

Een grotere flexibilisering van de koelvraag zal bijdragen tot een geslaagde energietransitie. Dat kan bijvoorbeeld gerealiseerd worden door het gebruik van koude-opslag zodat de koudeproductie kan worden losgekoppeld van de pieken in de vraag, wat leidt tot een gelijkmatiger energieverbruik. Koude kan op verschillende manieren opgeslagen worden, zoals temperatuurwisselingen, fase-overgang of sorptieprocessen. IJsslurry is daarbij een bijzonder interessante koudedrager. Een dergelijk mengsel van water met ijskristallen in suspensie combineert de voordelen van water, zoals een goede beschikbaarheid, geen schadelijke chemische eigenschappen, en verpompbaarheid, met die van ijs zoals de hoge energiedichtheid dankzij de fase-overgang. Deze koudedrager wordt onderzocht in het kader van het KETEC onderzoeksplatform koel- en energietechniek. Deelproject 9 houdt zich bezig met de verbetering van de productie van ijsslurry. Dit artikel geeft een overzicht van de stand van de techniek en het onderzoek naar productiemethodes.

cc100repolesageindustries1.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Lesage Industries – Productie en handel voor de klanten

“We leveren hoogwaardige producten in koper, messing, aluminium en roestvrij staal, en dit alles binnen de gevraagde toleranties. Van alle courante producten – en dit mag je zeer ruim interpreteren – houden we een strategische voorraad aan. Sterker nog, in samenspraak met de klant kunnen we onze productie afstemmen op zijn projecten zodat we tijdige leveringen kunnen garanderen. Producten en service gaan bij Lesage Industries hand in hand.”

img1311.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Beijer Ref opent shop in Genk

Het netwerk van Beijer Ref Belgium blijft groeien. Begin dit jaar opende de groothandel een vestiging in Genk om een nog betere service aan de markt te bieden. Het is een one stop shop waar klanten terecht kunnen voor alle vertrouwde producten, niet alleen in koeltechniek, maar ook in HVAC. Uiteraard staat het team klaar om service en advies te geven.

heytecluxemburgrefra.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Luxemburgse kantorenmarkt klaar voor natuurlijke koudemiddelen

Onlangs vond de eerste HEYTEC on tour sessie in het Groot Hertogdom Luxemburg – waar de groothandel in cooling en HVAC zich de voorbije 2 jaar steeds nadrukkelijker profileert – plaats. Er waren een 80-tal geïnteresseerden – installateurs koeltechniek en airconditioning, studiebureaus…. – voor het thema ‘HEYTEC, uw partner, ook voor natuurlijke koudemiddelen’. Ook met partners-fabrikanten BITZER, CAREL, Copeland, Danfoss, Kelvion, LG, REFRA en Tecumseh was er heel wat interactie.