cafcahvacheader.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Cafca Software – Alles-in-één oplossing voor de installateur

Cafca Software is een vertrouwde naam in de installatiewereld. Het is ondertussen alweer meer dan 25 jaar geleden dat Jean-Pierre Cuypers zijn software ontwikkeling opstartte met een duidelijke focus: het leven van de installateur eenvoudiger maken. En de resultaten liegen er niet om. Verschillende klantverhalen bewijzen dat een installatiebedrijf dat gebruik maakt van Cafca Software minstens 30% tijdsbesparing boekt in zijn bedrijfsbeheer in vergelijking tot de periode dat alles manueel gebeurde. Sterker nog, Cafca Software belooft dat het leven van de gebruikers in de toekomst nog beter zal worden!

frigrometos1.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Antwerps ziekenhuis kiest voor Panasonic CO2

Maaltijden in een ziekenhuis zijn meer dan een gevoelig thema. Vooreerst draait het uiteraard om de voedselveiligheid, want meer nog dan elders wordt er op dit vlak absoluut geen enkele toegeving geduld. Daarnaast wil een ziekenhuis uiteraard ook kostenefficiënt werken zonder in te boeten op kwaliteit, veiligheid en comfort. Voor een Antwerps ziekenhuis paste Metos de bestaande keuken aan naar de nieuwe normen, waarbij voor de snelkoelers samen met Frigro een duurzame en energie-efficiënte oplossing werd uitgetekend: Panasonic condensing units met het natuurlijke koudemiddel CO2.

therconvinoverter1_1.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Lage-temperatuur toepassing voor het bewaren van wijn

De klimaatregeling van een wijnkelder is niet zo eenvoudig. Wijn is gevoelig en zeker de duurdere flessen moeten bewaard worden in ideale omstandigheden qua temperatuur en luchtvochtigheid. Om daar een antwoord op te bieden, heeft Thercon de Vinoverter uitgebracht, een lage-temperatuurtoepassing die speciaal ontworpen is voor wijnkelders, met intelligente sturing en extensiemodule. De installatie- en airconditioningsfirma Graindorge heeft een dergelijke installatie in Flémalle geplaatst. Stéphane Graindorge, verantwoordelijke van het gelijknamige bedrijf en Michaël Ruiz-Alonso accountmanager bij Thercon leggen ons uit wat daar allemaal bij komt kijken, aan de hand van de eigen installatie van Stéphane Graindorge.


Climalife rectangle juli 2024
adnederenamezicht.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Isotherme constructies voor de grootste Delhaize van het land

Het is een bijzonder trotse Geert Deprez van Isosell die ons rondleidt in de Delhaize van Nederename bij Oudenaarde. Deze winkel kreeg het afgelopen jaar een uitgebreide renovatie, waarbij de oppervlakte met 50% werd vergroot. Dat maakt deze vestiging meteen tot de grootste Delhaize in België. De nieuwe koelcellen maken een belangrijk deel uit van deze renovatie. Dat heeft alles te maken met de eigenheid van de supermarkt. Eigenaar Marnix Vanden Hautte trekt volop de kaart van versheid en eigen bereidingen. Dat betekent natuurlijk dat er een breed gamma van koelcellen nodig is, een perfecte staalkaart voor de expertise van Isosell

testodigitaal1.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Verbind je testo meettoestellen!

Digitale manifolds zijn onmisbaar voor de koeltechnieker. Bij Testo kan je terecht voor de alom gekende digitale manifold testo 557s en daar is onlangs met de testo 570s een verbeterde variant bijgekomen, met een ingebouwd geheugen. Hierdoor is de testo 570s met Bluetooth en 4-weg-ventielblok de optimale oplossing voor duurmetingen aan koelsystemen, airco’s en warmtepompen. Dankzij intelligente foutenanalyse in de testo Smart App kunnen afwijkingen snel en betrouwbaar worden herkend. De testo 570s heeft de langste looptijd van alle bestaande manifolds, tot 360 uur. In combinatie met het grote gegevensgeheugen en de hoge meetnauwkeurigheid maakt dit de testo 570s een betrouwbare partner voor lange- en kortetermijnmetingen.

heyteckevinsabbeknokkedakoversteken.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Snel en discreet koelen of bijverwarmen in luxueuze villa

Op een boogscheut van de dijk in het mondaine Knokke werd een ruime nieuwbouwvilla met wit geschilderde gevels en rode leien gerealiseerd. Naast de gebruikte materialen zijn ook de technieken high end. De discreet ingewerkte airco-units van Mitsubishi Heavy Industries koelen of verwarmen snel bij tot de gewenste comforttemperatuur. Een mooie ‘match’ tussen installateur Verwarming Sanitair Kevin Sabbe en HEYTEC dat o.a. Mitsubishi Heavy Industries en Airzone tot zijn preferred partners mag rekenen.


Luyten Airco rectangle 2023 / 2024
bitzermostra1.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
BITZER klaar voor de duurzame toekomst

De belangrijkste uitdaging voor de HVACR-sector is om zijn systemen naar een nog milieuvriendelijker en energie-efficiënter niveau te tillen. Tijdens Mostra Convegno Expocomfort in Milaan pakte BITZER groots uit en toonde dat zijn nieuwste oplossingen future proof zijn en vandaag al een heel stuk beter doen dan de wettelijk opgelegde minima.

134014083xlnormalnone.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Beijer Ref bouwt Sinclair gamma uit

Ongeveer een jaar geleden introduceerde groothandel Beijer Ref het merk Sinclair in het assortiment. Hiermee wilde de firma haar positie op de HVAC-markt verder uitbouwen. De keuze was niet toevallig. Sinclair is een Tsjechische fabrikant die deel uitmaakt van de Beijer Ref groep, met een bijzonder interessant aanbod in airconditioning en warmtepompen. Voor de distributeur was dit dus een goede manier om de kansen van deze groeimarkt te benutten, op basis van een jarenlange knowhow.

casetudesbaudryrolesco1.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 101 – mei 2024
Solstice® L40X: één uniek koudemiddel voor positieve en negatieve commerciële koeling, wat de taak eenvoudiger maakt!

Dit is niet de eerste test van het bedrijf met dit koudemiddel met een zeer laag GWP. Baudry Froid, gevestigd op Saint Pierre d’Oléron, een toeristisch eiland van 174km², is verantwoordelijk voor het onderhoud van meer dan 400 commerciële koelinstallaties voor buurtwinkels, restaurants en lokale overheden. Het bedrijf heeft ervoor gekozen om over te schakelen op de Solstice® L40X ter vervanging van R-452A, R-448A of R-513A in nieuwe installaties zoals bakkerijapparatuur, professionele keukens, koelruimtes of koeltoonbanken.


Chillventa rectangle jul-aug2024
yorkcelanese1.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Energik bedrijfsbezoek bij Celanese Lanaken

Op woensdag 6 december ’23 organiseerde Energik een bedrijfsbezoek aan de fabriek van Celanese in Lanaken. Aanleiding hiervoor was de inbedrijfstelling van een nieuwe energiezuinige koelmachine met laag GWP van York, met als bijzonder invalspunt het gebruik van kanaalwater.

opstellingenhandelingenoverzicht.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Technicert verhuist naar nieuw opleidingscentrum

Technicert neemt in Kontich een state-of-the-art opleidingscentrum in gebruik. Toestellen, koelgroepen en gereedschappen zijn spiksplinternieuw en de leszaal en de praktijkruimte zijn op maat ingericht voor max. 12 deelnemers per sessie. Tel hierbij nog zeer ervaren en energieke docenten en alles is aanwezig voor kwaliteitsvolle opleidingen in de koeltechniek.

frigronetwerkt5.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Frigro Netwerkt

Frigro Netwerkt is ondertussen een begrip geworden binnen de sector. Telkens opnieuw weet de innoverende koeltechnische distributiepartner uit Moorsele een inspirerend programma samen te stellen over de laatste trends en ontwikkelingen. Aansluitend krijgen de aanwezigen ruimte tot vraagstelling tijdens een aangenaam netwerkmoment. Op donderdag 19 oktober ’23 tekenden meer dan 80 deelnemers present voor drie actuele onderwerpen: “Is propaan een volwaardig alternatief voor koeltechniek en warmtepompen?”, “Innovaties binnen de regeltechniek en temperatuurregistratie” en “Tips & tricks bij de particuliere koelcel!”

abb1eiskratzer.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Productiemethodes voor ijsslurry

Een grotere flexibilisering van de koelvraag zal bijdragen tot een geslaagde energietransitie. Dat kan bijvoorbeeld gerealiseerd worden door het gebruik van koude-opslag zodat de koudeproductie kan worden losgekoppeld van de pieken in de vraag, wat leidt tot een gelijkmatiger energieverbruik. Koude kan op verschillende manieren opgeslagen worden, zoals temperatuurwisselingen, fase-overgang of sorptieprocessen. IJsslurry is daarbij een bijzonder interessante koudedrager. Een dergelijk mengsel van water met ijskristallen in suspensie combineert de voordelen van water, zoals een goede beschikbaarheid, geen schadelijke chemische eigenschappen, en verpompbaarheid, met die van ijs zoals de hoge energiedichtheid dankzij de fase-overgang. Deze koudedrager wordt onderzocht in het kader van het KETEC onderzoeksplatform koel- en energietechniek. Deelproject 9 houdt zich bezig met de verbetering van de productie van ijsslurry. Dit artikel geeft een overzicht van de stand van de techniek en het onderzoek naar productiemethodes.

cc100repolesageindustries1.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Lesage Industries – Productie en handel voor de klanten

“We leveren hoogwaardige producten in koper, messing, aluminium en roestvrij staal, en dit alles binnen de gevraagde toleranties. Van alle courante producten – en dit mag je zeer ruim interpreteren – houden we een strategische voorraad aan. Sterker nog, in samenspraak met de klant kunnen we onze productie afstemmen op zijn projecten zodat we tijdige leveringen kunnen garanderen. Producten en service gaan bij Lesage Industries hand in hand.”

img1311.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Beijer Ref opent shop in Genk

Het netwerk van Beijer Ref Belgium blijft groeien. Begin dit jaar opende de groothandel een vestiging in Genk om een nog betere service aan de markt te bieden. Het is een one stop shop waar klanten terecht kunnen voor alle vertrouwde producten, niet alleen in koeltechniek, maar ook in HVAC. Uiteraard staat het team klaar om service en advies te geven.

heytecluxemburgrefra.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Luxemburgse kantorenmarkt klaar voor natuurlijke koudemiddelen

Onlangs vond de eerste HEYTEC on tour sessie in het Groot Hertogdom Luxemburg – waar de groothandel in cooling en HVAC zich de voorbije 2 jaar steeds nadrukkelijker profileert – plaats. Er waren een 80-tal geïnteresseerden – installateurs koeltechniek en airconditioning, studiebureaus…. – voor het thema ‘HEYTEC, uw partner, ook voor natuurlijke koudemiddelen’. Ook met partners-fabrikanten BITZER, CAREL, Copeland, Danfoss, Kelvion, LG, REFRA en Tecumseh was er heel wat interactie.

heytec1b.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Heytec – “Lokale verankering blijft belangrijk”

Ter gelegenheid van het jaarlijkse mosselfeest dat de koeltechnische en HVAC verdeler Heytec samen met ITE Tools organiseert, spreken we af met Didier Boonen (COO van Heytec) voor een babbel over het belang van logistieke ondersteuning. En waar kunnen we hiervoor beter afspreken dan in het logistieke centrum van Heytec in Lier?

1a_56.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 99 – november 2023
Reporter® – Eindelijk een echt eenvoudige sensormodule

Toegegeven, met enig scepticisme stapte ondergetekende binnen in de kantoren van Crodeon Technologies op Zwijnaarde Technologiepark. Een relatief jong bedrijf dat dé oplossing heeft ontwikkeld om vanop afstand temperatuur, relatieve vochtigheid, CO2 en andere parameters te monitoren, en dit alles super eenvoudig, betrouwbaar en betaalbaar. Maar korte tijd later was dit gevoel omgeslagen in bewondering en waardering. Want ja, Crodeon maakt met Reporter®, hun sensormodule voor remote monitoring, alle beloftes waar.

oikonomidisdimitrisgreece1.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 99 – november 2023
OCF, marktleider in op maat gemaakte koeltoonbanken, kiest voor R-1234yf en R-455A

OCF (Ouest Construction Frigorifiques), gevestigd in Chantonnay in de Vendée, is een belangrijke speler op het gebied van op maat gemaakte koeltoonbanken. Dit bedrijf, marktleider op de Franse markt met een omzet van meer dan 11 miljoen euro in 2022, staat bekend om zijn technische knowhow op het gebied van houtwerk en “onzichtbare koeling”, maar dat is niet alles! 

frigromaitreandre6b.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 99 – november 2023
Maître André kiest voor duurzame CO2-koelinstallatie

Ontzorging. Het is de voorbije jaren in tal van sectoren een trendwoord geworden. Rond dat woord wordt vaak een ganse theorie opgebouwd, maar eigenlijk betekent het niet meer dan zo goed mogelijk voor je klant zorgen. Dat kan met producten of dienstverlening zijn. In deze reportage brengen we verschillende partijen, samen die ieder op hun manier trachten om de klant naar best vermogen te ontzorgen: Maître André, bladerdeegproducent voor professionele klanten, HVAC-installatiebedrijf Colenbier Koeltechniek en de koeltechnische distributiepartner Frigro die samen de koelinstallatie ontwierpen. Ook OptimaCool schuift mee aan, gezien zij sinds de recente overname van Colenbier koeltechniek mee instaan voor de verdere opvolging en service van deze installatie.

ccdonaldsonprovironheytecnieuwechiller.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 99 – november 2023
Donaldson en partners investeren in duurzaamheidsketen

Bij de Belgische divisie van filtratiespecialist Donaldson in Leuven werd recent een nieuwe Daikin-chiller geïnstalleerd op het platte dak van de laboruimtes. Een duurzame investering waarbij op alle niveaus binnen de koudeketen grote inspanningen werden geleverd. Van fabrikant tot eindklant. Donaldson werkte nauw samen met glycolspecialist Proviron, installatiebedrijf Technigroup en distributeur van materialen voor installateurs Heytec. Het beursgenoteerde bedrijf zette de sustainabilityfactor in al zijn facetten voorop.