yorkcelanese1.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Energik bedrijfsbezoek bij Celanese Lanaken

Op woensdag 6 december ’23 organiseerde Energik een bedrijfsbezoek aan de fabriek van Celanese in Lanaken. Aanleiding hiervoor was de inbedrijfstelling van een nieuwe energiezuinige koelmachine met laag GWP van York, met als bijzonder invalspunt het gebruik van kanaalwater.

opstellingenhandelingenoverzicht.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Technicert verhuist naar nieuw opleidingscentrum

Technicert neemt in Kontich een state-of-the-art opleidingscentrum in gebruik. Toestellen, koelgroepen en gereedschappen zijn spiksplinternieuw en de leszaal en de praktijkruimte zijn op maat ingericht voor max. 12 deelnemers per sessie. Tel hierbij nog zeer ervaren en energieke docenten en alles is aanwezig voor kwaliteitsvolle opleidingen in de koeltechniek.

frigronetwerkt5.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Frigro Netwerkt

Frigro Netwerkt is ondertussen een begrip geworden binnen de sector. Telkens opnieuw weet de innoverende koeltechnische distributiepartner uit Moorsele een inspirerend programma samen te stellen over de laatste trends en ontwikkelingen. Aansluitend krijgen de aanwezigen ruimte tot vraagstelling tijdens een aangenaam netwerkmoment. Op donderdag 19 oktober ’23 tekenden meer dan 80 deelnemers present voor drie actuele onderwerpen: “Is propaan een volwaardig alternatief voor koeltechniek en warmtepompen?”, “Innovaties binnen de regeltechniek en temperatuurregistratie” en “Tips & tricks bij de particuliere koelcel!”


Luyten Airco rectangle dec 2023 / jan-feb-maart 2024
abb1eiskratzer.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Productiemethodes voor ijsslurry

Een grotere flexibilisering van de koelvraag zal bijdragen tot een geslaagde energietransitie. Dat kan bijvoorbeeld gerealiseerd worden door het gebruik van koude-opslag zodat de koudeproductie kan worden losgekoppeld van de pieken in de vraag, wat leidt tot een gelijkmatiger energieverbruik. Koude kan op verschillende manieren opgeslagen worden, zoals temperatuurwisselingen, fase-overgang of sorptieprocessen. IJsslurry is daarbij een bijzonder interessante koudedrager. Een dergelijk mengsel van water met ijskristallen in suspensie combineert de voordelen van water, zoals een goede beschikbaarheid, geen schadelijke chemische eigenschappen, en verpompbaarheid, met die van ijs zoals de hoge energiedichtheid dankzij de fase-overgang. Deze koudedrager wordt onderzocht in het kader van het KETEC onderzoeksplatform koel- en energietechniek. Deelproject 9 houdt zich bezig met de verbetering van de productie van ijsslurry. Dit artikel geeft een overzicht van de stand van de techniek en het onderzoek naar productiemethodes.

cc100repolesageindustries1.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Lesage Industries – Productie en handel voor de klanten

“We leveren hoogwaardige producten in koper, messing, aluminium en roestvrij staal, en dit alles binnen de gevraagde toleranties. Van alle courante producten – en dit mag je zeer ruim interpreteren – houden we een strategische voorraad aan. Sterker nog, in samenspraak met de klant kunnen we onze productie afstemmen op zijn projecten zodat we tijdige leveringen kunnen garanderen. Producten en service gaan bij Lesage Industries hand in hand.”

img1311.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Beijer Ref opent shop in Genk

Het netwerk van Beijer Ref Belgium blijft groeien. Begin dit jaar opende de groothandel een vestiging in Genk om een nog betere service aan de markt te bieden. Het is een one stop shop waar klanten terecht kunnen voor alle vertrouwde producten, niet alleen in koeltechniek, maar ook in HVAC. Uiteraard staat het team klaar om service en advies te geven.

heytecluxemburgrefra.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Luxemburgse kantorenmarkt klaar voor natuurlijke koudemiddelen

Onlangs vond de eerste HEYTEC on tour sessie in het Groot Hertogdom Luxemburg – waar de groothandel in cooling en HVAC zich de voorbije 2 jaar steeds nadrukkelijker profileert – plaats. Er waren een 80-tal geïnteresseerden – installateurs koeltechniek en airconditioning, studiebureaus…. – voor het thema ‘HEYTEC, uw partner, ook voor natuurlijke koudemiddelen’. Ook met partners-fabrikanten BITZER, CAREL, Copeland, Danfoss, Kelvion, LG, REFRA en Tecumseh was er heel wat interactie.

heytec1b.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Heytec – “Lokale verankering blijft belangrijk”

Ter gelegenheid van het jaarlijkse mosselfeest dat de koeltechnische en HVAC verdeler Heytec samen met ITE Tools organiseert, spreken we af met Didier Boonen (COO van Heytec) voor een babbel over het belang van logistieke ondersteuning. En waar kunnen we hiervoor beter afspreken dan in het logistieke centrum van Heytec in Lier?

1a_56.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 99 – november 2023
Reporter® – Eindelijk een echt eenvoudige sensormodule

Toegegeven, met enig scepticisme stapte ondergetekende binnen in de kantoren van Crodeon Technologies op Zwijnaarde Technologiepark. Een relatief jong bedrijf dat dé oplossing heeft ontwikkeld om vanop afstand temperatuur, relatieve vochtigheid, CO2 en andere parameters te monitoren, en dit alles super eenvoudig, betrouwbaar en betaalbaar. Maar korte tijd later was dit gevoel omgeslagen in bewondering en waardering. Want ja, Crodeon maakt met Reporter®, hun sensormodule voor remote monitoring, alle beloftes waar.

oikonomidisdimitrisgreece1.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 99 – november 2023
OCF, marktleider in op maat gemaakte koeltoonbanken, kiest voor R-1234yf en R-455A

OCF (Ouest Construction Frigorifiques), gevestigd in Chantonnay in de Vendée, is een belangrijke speler op het gebied van op maat gemaakte koeltoonbanken. Dit bedrijf, marktleider op de Franse markt met een omzet van meer dan 11 miljoen euro in 2022, staat bekend om zijn technische knowhow op het gebied van houtwerk en “onzichtbare koeling”, maar dat is niet alles! 

frigromaitreandre6b.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 99 – november 2023
Maître André kiest voor duurzame CO2-koelinstallatie

Ontzorging. Het is de voorbije jaren in tal van sectoren een trendwoord geworden. Rond dat woord wordt vaak een ganse theorie opgebouwd, maar eigenlijk betekent het niet meer dan zo goed mogelijk voor je klant zorgen. Dat kan met producten of dienstverlening zijn. In deze reportage brengen we verschillende partijen, samen die ieder op hun manier trachten om de klant naar best vermogen te ontzorgen: Maître André, bladerdeegproducent voor professionele klanten, HVAC-installatiebedrijf Colenbier Koeltechniek en de koeltechnische distributiepartner Frigro die samen de koelinstallatie ontwierpen. Ook OptimaCool schuift mee aan, gezien zij sinds de recente overname van Colenbier koeltechniek mee instaan voor de verdere opvolging en service van deze installatie.

ccdonaldsonprovironheytecnieuwechiller.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 99 – november 2023
Donaldson en partners investeren in duurzaamheidsketen

Bij de Belgische divisie van filtratiespecialist Donaldson in Leuven werd recent een nieuwe Daikin-chiller geïnstalleerd op het platte dak van de laboruimtes. Een duurzame investering waarbij op alle niveaus binnen de koudeketen grote inspanningen werden geleverd. Van fabrikant tot eindklant. Donaldson werkte nauw samen met glycolspecialist Proviron, installatiebedrijf Technigroup en distributeur van materialen voor installateurs Heytec. Het beursgenoteerde bedrijf zette de sustainabilityfactor in al zijn facetten voorop.