europeanconference1a.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 98 – september 2023
Topconferentie in Milaan

Op 8 en 9 juni 2023 vond in de Politecnico di Milano de 20ste editie van de European Conference in Refrigeration, Air Conditioning and Heat Pumps plaats, georganiseerd door Centro Studi Galileo in samenwerking met UN – Environment Programma (UNEP). Hoofdthema was hoe koeling, airconditioning en warmtepompen via energie-efficiëntie en duurzaamheid de klimaatcrisis kunnen helpen aanpakken. Het ambitieuze programma trok 230 deelnemers uit 32 landen on site aan, met daarbovenop nog eens 50 deelnemers online. Alsof het drukke programma nog niet volstond, gingen er nog twee events door: de ondertekening van een MoU tussen IIIF/IIR en U-3ARC en Women in Cooling met de prijsuitreiking van de videowedstrijd voor vrouwelijke koeltechniekers.

atmo2217.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 96 – februari 2023
ATMO Europe Summit 2022

Op 15 en 16 november ’22 ging in Brussel de 71ste ATMOsphere Conference door, ondertussen al de 12de in Europa. Was het door de verplichte pandemiebreak tijdens de voorbije jaren waardoor er minder interactie mogelijk was en de deelnemers hun ei niet kwijt konden, maar het was opvallend dat de toon nooit eerder zo scherp was. Brachten de fanatieke verdedigers van natuurlijke koudemiddelen bij eerdere events hun boodschap op een gematigde wijze, dan wordt er nu getackeld op een manier waar onmiddellijk rood voor wordt getrokken. Met name de fabrikanten van warmtepompen, chillers en compressoren met chemische koudemiddelen lagen voortdurend in de vuurlijn.

energik1.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 94 – september 2022
Energik KOELdag

Het Energik-KOELplatform organiseerde op woensdag 08 juni 2022 in het Huis van de Bouw in Gent haar traditionele KOELdag. Deze keer ging de aandacht naar industriële koeling, meer specifiek Cooling Plant 7 bij Pfizer in Puurs. Verschillende sprekers belichtten dit project ieder vanuit hun eigen standpunt – hogere efficiëntie, lage GWP-koelmiddel, lager watergebruik, optimale procesintegratie – wat aan het slot van de namiddag voor een boeiend totaalplaatje zorgde. Tijdens de afsluitende borrel werd er nog druk over dit project nagepraat.


Luyten Airco rectangle 2023 / 2024
decarbcities4b.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 94 – september 2022
Decarb Cities 2022 – “The time is now”

Na de industriële en de digitale revolutie zitten we nu in de duurzaamheidsrevolutie. Dat de urgentie om het klimaat te beschermen hoog is, hoeft geen betoog meer (in Europa althans). Een van de speerpunten in de verduurzaming is het loskoppelen van fossiele brandstoffen zoals gas, petroleum en steenkool. De rode draad doorheen de derde editie van de Decarb Cities conferenties was de spreidstand tussen “we zijn goed bezig” en “we kunnen nog veel beter”. Maar iedereen erkende dat we op de goede weg zijn, met dank aan de warmtepompen.

gcca1.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
25ste GCCA European Cold Chain Conference

Met een jaar vertraging verzamelde de koudeketen van 23 tot 25 maart ’22 in Rotterdam voor de 25ste GCCA European Cold Chain Conference. Met 152 deelnemers was het niet alleen een succesvolle editie qua opkomst, maar zeker ook qua inhoud. Daar was alle reden toe, want nooit eerder stond de koudeketen zo nadrukkelijk in de frontlinie als tijdens de strijd tegen de pandemie. Hiermee is ook meteen een (flauw) bruggetje gemaakt naar de oorlog in Oekraïne, nog zo’n ontwrichter van de logistieke lijnen.

ehps3.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 91 – november 2021
EHPS 2021 – Back to business

Op 26 en 27 oktober 2021 vond in Nürnberg Messe de zevende editie van de European Heat Pump Summit plaats. De vorige editie van dit tweejaarlijks event was enkele maanden voordat de pandemie de wereld on hold zette. Hierdoor is de European Heat Pump Summit een geschikte barometer om het verschil tussen een congres voor en na de pandemie te vergelijken. En weet je wat? Driewerf hoera, er is geen verschil!


Chillventa rectangle jul-aug2024
19europeanconference1.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 90 – september 2021
Koeling kent geen grenzen

Schoven er in 2019 nog meer dan 300 deelnemers aan in de aula van de Polytechnic University of Milan, dan moesten de deelnemers aan de 19th European Conference van de Centro Studi Galileo op 10 en 11 juni 2021 dit jaar noodgedwongen van thuis de presentaties volgen. Opmerkelijke vaststelling: het virtuele event trok significant minder deelnemers dan het fysieke event, niettegenstaande de insteek van de conferentie met een breed scala aan onderwerpen met betrekking tot koeltechniek en airconditioning quasi dezelfde was. Wie vorig jaar nog dacht dat virtuele congressen en beurzen het nieuwe normaal zouden worden, weet ondertussen wel beter. Informatie delen via Zoom of Teams lukt nog wel, maar netwerken, Q&A en vooral de gezelligheid verdwijnen van het toneel. Het (on)uitgesproken verlangen naar het normale was tijdens de 19th European Conference nooit veraf.

globalcoldchain6.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 90 – september 2021
24ste European Cold Chain Conference

Covid-19, Brexit: de markt verandert continu en snel schakelen is de boodschap. Vraag het maar aan de Belgische bedrijven die zich toeleggen op koelopslag en koeltransport. De voorbije maanden hebben de sector zwaar op de proef gesteld en noopten tot nieuwe procedures. Vooral toen de sector moest inspringen om de vaccins veilig op hun bestemming te krijgen. Tegelijk boomde ook het internetshoppen waardoor alle beschikbare transport- en opslagfaciliteiten werden aangesproken. Dit was geen Belgisch, geen Europees maar een wereldwijd probleem. Dit bleek tijdens de 24ste European Cold Chain Conference die plaatsvond van 1 en 3 juni 2021.

europeancoldchainconferencefoto3.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
23ste European Cold Chain Conference

Tussen 16 en 25 november ’20 organiseerde GCCA voor de 23ste keer de European Cold Chain Conference. Oorspronkelijk gepland als een tweedaags event in Rotterdam, werden de presentaties van deze virtuele editie gespreid over meerdere dagen waardoor de deelnemers zeer doelgericht konden deelnemen. De deelname was beter dan verhoopt, en dat mag absoluut niet verwonderen. Half november groeide het optimisme voor een heropleving van de economische activiteiten door de hoopvolle berichten over vaccins, maar werd ook steeds duidelijker dat er voor de koudeketen een prominente rol is weggelegd om de wereld terug in normale modus te krijgen.


Climalife rectangle juli 2024
brusselssummitrehva2020foto3.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
REHVA – Brussels Summit 2020

Op 5 november ’20 organiseerde REHVA (Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations) zijn jaarlijkse Brussels Summit. COVID-19 was alom tegenwoordig, niet alleen als aanstoker voor de digitale editie maar ook in de presentaties tijdens de technische en beleidssessie. Het centrale thema van deze editie was renovatie, meer specifiek renovatie als opportuniteit om gebouwen gezonder en duurzamer te maken in het post-COVID-19 Europa.

1_63.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
“Covid-19 bewijst het belang van de koelsector”

Tijdens de jaarlijkse conferentie van Asercom (Association of European Component Manufacturers) op 29 januari ’21 kwamen alle onderwerpen aan bod waarvoor Asercom ooit werd opgericht: kennisdeling over wetenschappelijke en technologische topics, promoten van normen en standaarden voor testmethodes en productveiligheid, bescherming van het leefmilieu en opkomen voor de belangen van de koel- en airconditioningindustrie en hun klanten.

danfosscoolingunited.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 87 – november 2020
Online congres van Danfoss

Ook nu direct contact moeilijk is door het coronavirus, blijft er een nood voor professionals om van gedachten te wisselen en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen. Begin oktober organiseerde fabrikant Danfoss daarom een tweedaags

2a_26.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 84 – februari 2020
Wereldpremière zeer milieuvriendelijke Mini VRV-5-serie op R32

Op 6 februari heeft Daikin Europe de VRV Summit in Kopenhagen georganiseerd. Kopenhagen is de eerste Europese hoofdstad met de ambitie om in 2025 CO2-neutraal te worden als antwoord op de klimaatverandering en een dalende voorraad

3b_14.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 84 – februari 2020
Renovatie van niet-residentiële gebouwen

Op 22 januari hebben in het Europees Parlement in Brussel de partners van ALDREN verzameld, een door de Europese Unie gefinancierd onderzoeks- en innovatieprogramma (Horizon 2020) voor een energie-efficiënte en duurzame renovatie van

1a_44.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 83 – november 2019
European Heat Pump Summit

Op 22 en 23 oktober ’19 ging in Nürnberg Messe voor de zesde keer de European Heat Pump Summit door. Dit event slaat een brugje tussen de tweejaarlijkse edities van Chillventa, dé Europese vakbeurs voor de koeltechnische sector. Maar het

2a_20.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 83 – november 2019
OVED informeert over EPB-wetgeving

OVED, de vereniging van Vlaamse energiedeskundigen, nam ook deel aan de Cool & Comfort Conferences in Technopolis in Mechelen. EPB-verslaggever Jorn Van Herck had het met name over een correcte invoering en staving van warmtepompen in de

cc201900.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 83 – november 2019
Cool & Comfort Conferences

Op 7 en 8 november ’19 ging in Technopolis (Mechelen) de eerste editie van Cool & Comfort Conferences door, het congres en netwerkevent met de focus op kennisdeling en ervaringsuitwisseling. De tweedaagse werd ondersteund door een 35-tal

1a_40.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 82 – september 2019
Eureka 2019 – Duurzame HVAC voor een beter leven

College of Europe in het historische stadscentrum van Brugge mocht op 11 en 12 juni ’19 optreden als gastheer voor Eureka 2019, een tweedaags congres rond duurzame technieken voor verwarming, airconditioning en ventilatie.

img3484.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 82 – september 2019
HVACR-expertise komt samen in Politecnico di Milano

Op 6 en 7 juni ’19 ging in Milaan het XVIII Wereldcongres over de nieuwste technologieën voor koeling en airconditioning door. Rode draad én twistappel doorheen de tweedaagse was de keuze voor (laag GWP) chemische koelgassen of toch maar

1a_38.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 82 – september 2019
Heat Pump Forum 2019

Op 15 en 16 mei ’19 ging in Brussel het Heat Pump Forum 2019 van de European Heat Pump Association (EHPA) door. Ruim 200 deelnemers werden gedurende twee dagen ondergedompeld in een mix van o.a. technologie, politiek, statistieken en

3h.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 82 – september 2019
CLIMA 2019

Van 26 tot 29 mei ’19 vond in de Roemeense hoofdstad Boekarest CLIMA 2019 plaats, het 13de HVAC Wereldcongres van REHVA (Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations). In plenaire zittingen,