inventumfabriek1.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Inventum Technologies opent nieuwe fabriek voor warmtepompen

De Nederlandse fabrikant Inventum Technologies, bekend van onder meer warmwatertoestellen en warmtepompen, mikt volop op de warmtepomptechniek. Vlak naast de bestaande fabriek in Houten, bezuiden Utrecht, werd namelijk een gloednieuwe productievestiging opgetrokken, speciaal voor ventilatiewarmtepompen. Hiermee wil Inventum Technologies klaarstaan voor de verwachte groei op de warmtepompmarkt. Als Nederland straks gasloos wil zijn, moeten er heel wat gasketels vervangen worden. Om die klus te klaren, rekent Inventum Technologies op de ventilatiewarmtepomp. Eigen aan dit toestel is dat het zijn energie haalt uit de ventilatielucht van de woning. Zo is er geen buitenunit nodig, waardoor dit type toestel een oplossing is voor dichtbebouwde gebieden.

melcloudgestionmultisitelaptop.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Digitalisatie voor meer efficiëntie en minder uitstoot

Als vooraanstaande fabrikant van HVAC-materiaal weet Mitsubishi Electric dat men verder moet denken dan de toestellen zelf. Sturing en beheer zijn van cruciaal belang voor een goede werking. Voor deze laatste aspecten zet Mitsubishi Electric volop in op het Melcloud platform. Voor de fabrikant is het duidelijk: digitalisering is de sleutel tot een efficiënte werking van HVAC-installaties en dus ook tot minder uitstoot. Zo draagt digitalisatie direct bij tot de energietransitie. Recent introduceerde de fabrikant een nieuwe versie van Melcloud.

caleffiserie.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 99 – november 2023
Compact buffervat garandeert goede werking warmtepomp

Bij een warmtepomp met een watervoerend afgiftesysteem is het belangrijk dat de installatie een voldoende grote waterinhoud heeft. Dat heeft twee redenen: ten eerste zorgt dit voor voldoende lange looptijden van de compressor, zonder start-stop cycli. Ten tweede moet er voldoende warmte in de installatie zijn opgeslagen om een ontdooicyclus te overbruggen, met andere woorden er moet een zekere minimale waterinhoud zijn om warmte te bufferen. Met de 5485-serie brengt installatiespecialist Caleffi een reeks compacte buffervaten uit, die speciaal zijn afgestemd op de werking van moderne warmtepompen.


Luyten Airco rectangle dec 2023 / jan-feb-maart 2024
panasonicstekene3.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 98 – september 2023
Duurzaam nieuwbouwproject in Stekene kiest Aquarea lucht-water warmtepompen

Stekene is een mooie gemeente in het Waasland waar het aangenaam wonen is. De monumentale gotische kruiskerk en het neogotisch gemeentehuis domineren het ruime dorpsplein. De grens met Nederland ligt om de hoek. Hier zal je geen mastodonte appartementsblokken vinden maar stijlvolle appartementsgebouwen. In de Kerkstraat verrijzen – in twee fasen – vier wooneenheden met vier of vijf appartementen in een luxueuze afwerking. Over het aangename binnenklimaat moeten de bestaande en toekomstige bewoners zich alvast geen zorgen te maken, want hiervoor zorgen Aquarea lucht-water warmtepompen van Panasonic in een 1 op 1 opstelling.

ctctoepassingenwoning.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 98 – september 2023
Eeuwfeest voor warmtepompspecialist

De warmtepomp heeft de wind in de zeilen. Iedereen wil een graantje meepikken van die groeimarkt en dus schakelen fabrikanten van verwarming of airconditioning massaal over op warmtepompen. Enkele constructeurs zijn echter al tientallen jaren gespecialiseerd in deze techniek. Aangezet door de olieschokken van de jaren 70 startten zij al met warmtepompen, die ze systematisch verder ontwikkelden. Een van deze pioniers is CTC, een firma uit Zweden, zowat de bakermat van de warmtepomp in Europa. Deze firma viert nu haar 100-jarig bestaan en heeft duidelijke ambities op de Benelux-markt.

beijerrefsinclairallinone.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 98 – september 2023
Warmtepompleverancier binnen de groep

Als vooraanstaande groothandel in HVAC-materiaal staat Beijer Ref Belgium klaar voor de verwachte groei in de warmtepompmarkt. Om deze markt te bedienen, rekent de firma op een partner binnen de groep, namelijk Sinclair. Deze laatste is al 25 jaar actief in airconditioning en warmtepompen, en maakt sinds 2021 deel uit van de Beijer Ref groep. Door deze integratie hebben beide bedrijven hun positie kunnen versterken, zodat ze goed geplaatst zijn om in te spelen op de komende energietransitie.

4_9.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 98 – september 2023
Warmtepompen – Met of zonder natuurlijk koudemiddel?

In een nog niet zo ver verleden werden warmtepompen toegejuicht als dé oplossing om de verwarmingsmarkt te decarboniseren. De oorlog in Oekraïne bracht de roep om los te koppelen van (Russisch) gas in een hogere versnelling. Met succes, want de verkoop van warmtepompen in de Europese Unie gaat hard. Dus mag je verwachten dat iedereen die het goed meent met de HVAC-sector hier gelukkig van wordt. Niet dus, want dit is buiten de – steeds luider roepende – lobby van de apostelen van natuurlijke koudemiddelen gerekend. Sinds natuurlijke koudemiddelen in commerciële koeling ondertussen zowat de norm zijn geworden en industriële koeling dezelfde weg opgaat, worden de pijlen nu gericht op de residentiële markt. Voor die lobby is een warmtepomp alleen maar een duurzame oplossing als er een natuurlijk koudemiddel wordt gebruikt. De warmtepompindustrie en vakorganisaties roepen op tot gezond verstand.

therconexperiencecenter20230525091733.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 98 – september 2023
Thercon 2.0: Excellence als kernwaarde

Wie het nieuwe gebouw van Thercon bezoekt, kan niet naast de grote groene E op de muur kijken. Die staat er niet zomaar, maar symboliseert ‘Excellence’ als kernwaarde voor het bedrijf. Tegelijk staat die E ook voor de verschillende vlakken waarop Thercon die excellentie wil bereiken, zoals ecologie en efficiëntie. Met de verhuis naar een nieuw pand zet de firma een volgende stap in haar ontwikkeling.

cc5266a273a4412089c608c58b483f41.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 97 – mei 2023
Warmtepompboiler van Thermor

De verkoop van warmtepompboilers slaat alle records. Dat is niet verwonderlijk: door gebruik te maken van gratis warmte uit de omgevingslucht kunnen ze het elektriciteitsverbruik voor sanitair warm water tot een fractie reduceren. Bovendien zijn ze gemakkelijk te installeren – er zijn geen koeltechnische handelingen nodig voor de opstart– en er zijn steunmaatregelen in de drie gewesten. Ook voor wie verder in de toekomst kijkt, is het een interessante investering. Een warmtepompboiler is immers een goede manier om overschotten van groene stroom op te slaan als warmte. Thermo Comfort speelt daarop in, en biedt onder meer het assortiment van Thermor aan.

panasonicsettleaquarea1.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 97 – mei 2023
Steelframebouw samen met Panasonic Aquarea lucht-water warmtepompen

Settle Projects , de uitvoerende tak van Settle bv, uit Aalter is een trendsetter. De totaalaannemer en bouwpromotor is actief in residentiële nieuwbouw en renovatie en trekt onvoorwaardelijk de duurzame, energie-efficiënte en circulaire kaart. Settle heeft de voorbije jaren een stevige reputatie opgebouwd met energieneutrale woningen die bewijzen dat dit perfect hand in hand kan gaan met comfort en kwaliteit. Voor de luchtbehandeling wordt steevast een beroep gedaan op de Aquarea lucht-water warmtepompen van Panasonic.

mitsubishielectrichyperheating.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 97 – mei 2023
Efficiënte systemen voor Mitsubishi Electric

Mitsubishi Electric heeft de afgelopen jaren op alle vlakken een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Het Belgische team is gegroeid tot 75 personen en het gamma is sterk uitgebreid. De firma profileert zich als een echte totaalaanbieder, met niet alleen systemen voor de traditionele airconditioning-toepassingen, maar ook IT-koeling, commerciële koeling, balansventilatie, warmtepompen enzovoort. Omwille van corona was het echter tot nu toe nog niet mogelijk om grootschalige evenementen te organiseren om alles aan de geïnteresseerden voor te stellen. Daar kwam in april verandering in met de Heat Pump Days, wanneer het bedrijf zijn partners uitnodigde in De Hoorn in Leuven.

viessmannholsbeek3aansluiting.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 96 – februari 2023
Hoge-temperatuur warmtepomp voor renovatie

De grote uitdaging van de energietransitie bestaat erin bestaande woningen energiezuiniger te maken. Fabrikanten hebben daarvoor warmtepompen ontwikkeld die ook hogere temperaturen kunnen leveren, en dus gecombineerd kunnen worden met radiatoren. Hoe dat concreet in zijn werk kan gaan, wordt getoond in een pilootproject waar een gasketel vervangen werd door hoge temperatuur warmtepomp met propaan als koelmiddel.