viessmannholsbeek3aansluiting.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 96 – februari 2023
Hoge-temperatuur warmtepomp voor renovatie

De grote uitdaging van de energietransitie bestaat erin bestaande woningen energiezuiniger te maken. Fabrikanten hebben daarvoor warmtepompen ontwikkeld die ook hogere temperaturen kunnen leveren, en dus gecombineerd kunnen worden met radiatoren. Hoe dat concreet in zijn werk kan gaan, wordt getoond in een pilootproject waar een gasketel vervangen werd door hoge temperatuur warmtepomp met propaan als koelmiddel.

weishauptwp1omgeving.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 96 – februari 2023
Renoveren met warmtepompen

Door de energiecrisis staat de warmtepomp volop in de belangstelling. Vele gezinnen willen niet alleen hun huidige energierekeningen verlagen. Ze kijken verder naar de toekomst en willen tegelijk ook af van fossiele brandstoffen, om verdere verrassingen te vermijden. Een warmtepomp in een bestaande woning plaatsen, gaat echter niet zomaar; doorgaans zijn er aanpassingen nodig. Ook de dimensionering van de warmtepomp zelf moet met de nodige zorg gebeuren. Eenvoudige vuistregels volstaan niet, zeker als de vakman in kwestie nog weinig ervaring met de techniek heeft. Daarom biedt de fabrikant Weishaupt een volledige technische ondersteuning aan voor warmtepompinstallaties in renovatie.

banner.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 95 – november 2022
Maximaal rendement halen uit hernieuwbare energie

Bij keuzes tussen verwarmingssystemen is rendement een van de doorslaggevende factoren. Maar wat bedoelt men precies met rendement? Tot nu toe zagen we al te gemakkelijk fossiele brandstoffen als primaire energie. Alles is namelijk gebaseerd op een gegeven hoeveelheid gas of olie, die, naargelang de toepassing, wordt omgezet in warmte, een motor aandrijft, of gebruikt wordt om elektriciteit te produceren. Het komt er dan op aan om dat alles zo efficiënt mogelijk te doen. De groeiende opkomst van groene elektriciteit wijzigt dit gegeven echter fundamenteel. Hans Dolfeyn van Stiebel Eltron schetst de gevolgen daarvan voor de warmtepomp.


Climalife maart 2023
thercontemsebuitenunits.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 95 – november 2022
Totaalcomfort met een combinatie van warmtepompen

Met de energietransitie veranderen de comfortnoden. Enerzijds daalt de verwarmingsbehoefte door betere isolatie, anderzijds groeit daardoor het risico op oververhitting in de zomer. Dit effect wordt versterkt door de klimaatverandering, met meer kans op zachtere winters maar ook meer hittegolven in de zomer. Het klassieke concept van thermisch comfort met uitsluitend nadruk op verwarming voldoet dus niet meer. We moeten integendeel naar een geïntegreerd systeem, dat zowel voor koeling als voor verwarming kan zorgen. Hoe dat er kan uitzien, werd getoond in een nieuwbouw in Temse, met een dubbele aanpak: een lucht-water warmtepomp met vloerverwarming voor het gelijkvloers en badkamer, en een lucht-lucht warmtepomp met luchtkanalen voor koeling en eventuele bijverwarming. De toestellen werden geleverd door Thercon en geplaatst door de firma Climaeys uit Waasmunster.

castel2.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 95 – november 2022
Een perfecte installatie van de warmtepomp

Castel Engineering is een Belgische fabrikant van kunststoffen accessoires en onderdelen, met als belangrijkste markt de HVACR-sector. Begonnen als een lokale ondernemer heeft het maakbedrijf zich doorheen de jaren opgewerkt tot een Europese speler met producten die als referentiestandaard worden erkend. Op Chillventa stelde Castel Engineering een selectie van de nieuwe producten in de schijnwerpers.

heyteclgeveabuitenunits.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 94 – september 2022
LG-expertise voor optimaal comfort en gebruiksgemak in Luikse ASL-terminal

Sinds kort heeft ASL Group ook op Liège Airport een Fixed Base Operator vestiging. Samen met studiebureau Evea uit Hasselt wou de groep in deze privéluchtvaart hub een zo huiselijk mogelijk gevoel creëren. Dat resulteerde in een keuze voor airconditioning en vloerverwarming. Voor dit laatste kon Evea rekenen op de expertise van LG-verdeler Heytec die opteerde voor de Therma-V. “Door het Modbus-systeem van LG in ons building automation systeem te integreren kunnen we de lucht-water warmtepompen van op afstand monitoren”, zegt Raf Weerts van Evea.


Luyten Airco november 2022 - februari-maart 2023
luytenmhi2.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
Mitsubishi Heavy Industries totaaloplossing voor ‘The Start’ Escape Rooms

Minder dan een jaar na de opening heeft ‘The Start’ Escape Rooms in Ranst al een stevige reputatie opgebouwd. Volledig terecht, want van zodra je een stap in het gebouw zet, word je ondergedompeld in een nieuwe wereld. Dit komt doordat zaakvoerder Benny Cockx moeite nog kosten heeft gespaard om de spelers een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Luchtbehandeling speelt hier een belangrijke rol, die veel verder gaat dan alleen maar verwarming en airconditioning! De HVAC-installatie van Mitsubishi Heavy Industries geplaatst door MKV Technieken is hiervoor de betrouwbare oplossing.

enrgyepluconluchtbronconcepteqair.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
(R)evolutie in duurzame HVAC-concepten

Enrgy, de importeur en exclusief verdeler van Ecoforest warmtepompen uit Harelbeke, is eind vorig jaar Eplucon België geworden. Onder eenzelfde vlag met de Nederlandse Ecoforest-collega’s. Naast Ecoforest warmtepompen importeert Eplucon nog verschillende hoogwaardige energiesystemen uit het buitenland. “We maken van deze systemen duurzame concepten en leveren die aan de installatiebranche in België en Nederland”, aldus bestuurder Matthias Cloet.

mitsubotanic3.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
Hybride oplossing voor luxehotel

Het Botanic Sanctuary Hotel is een gloednieuw luxehotel in hartje Antwerpen. Het is gebouwd op de site van een historisch klooster en omvat 108 kamers, vergaderzalen, vier restaurants en zelfs een 15de-eeuwse kapel voor huwelijken. Thermisch comfort verzorgen voor een dergelijk project is een hele uitdaging. Er zijn niet alleen de technische eisen qua prestaties en energiezuinigheid; alles moet ook passen in het architecturaal kader van het hotel. Mitsubishi Electric kon hier een oplossing bieden met hun City Multi HVRF hybride systeem.


Beijer Ref maart 2023
lgnieuwkomers2022b2b.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
“Toenemende elektrificatie troefkaart voor LG”

LG Air Solutions zet extra mankracht in om haar positie op de Belgische markt te versterken. Kris Sampers wordt als Business Development Manager een van de nieuwe gezichten op de Benelux-markt. Pieter Beerten wordt als Service Engineer een van de aanspreekpunten van LG Air Solutions op het terrein. “De toenemende elektrificatie speelt in de kaarten van LG”, aldus de door de wol geverfde vakspecialisten. Ze zien een mooie toekomst weggelegd voor de innovatieve producten van de Zuid-Koreaanse fabrikant.

viessmannmunchen4design.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
Viessmann zet volop in op warmtepompen

Sinds begin dit jaar is Max Viessmann groep CEO van het gelijknamige bedrijf. Tot dan toe deelde hij die verantwoordelijkheid, en volgt zo zijn vader Martin Viessmann op. Die generatiewissel is meteen ook een beleidsomslag voor Viessmann. Er wordt volop ingezet op de overschakeling van verbrandingstechniek naar slimme oplossingen voor hernieuwbare energie. Een concreet gevolg daarvan is de introductie van een reeks lucht-water warmtepompen die specifiek zijn ontworpen voor ketelvervanging.

toshibaceyssens4.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
Duurzame HVAC-installatie van Toshiba voor Group Ceyssens

Group Ceyssens uit Heusden-Zolder ontwikkelt, produceert en plaatst innovatieve minimalistische ramen en glasproducten die een maximum aan licht binnenlaten. Duurzaamheid is een constant aandachtspunt, en zowel op de ontwerptafel als in de fabriek. Voor de verwarming en koeling in de nieuwe productiehal was het dan ook uitgesloten dat er fossiele brandstoffen in aanmerking kwamen. Samen met koeltechnisch installatiebedrijf AVT en Intercool werd een duurzame all electric installatie met Toshiba uitgetekend.


CC Happening 2023