nordlandlysairmcthreehvorm.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
Adiabatische koeler op maat voor Mc Three

Bij tapijten- en karpettenproducent Mc Three in Waregem implementeerde Nordland, specialist in industriële koeltorens en adiabatische koelers, een adiabatische koeler van het type Topaz Neo van het merk Jacir.

heytecsyntragenk3pers.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
T2-campus leidt koeltechniekers op tot CO2-specialisten

In T2-campus op het Thor Park in Genk organiseert Syntra Limburg diverse bouwgerichte opleidingen, waaronder HVAC. Op vraag van het Genkse Technisch Instituut Sint-Lodewijk werd de opleidingsmodule CO2 koeltechniek aan het aanbod toegevoegd. Bij Syntra wou men de drempel rond alternatieve koelmiddelen zoals CO2 verlagen. De opleiding richt zich naar koeltechniekers die aan de slag zijn en dus over voldoende voorkennis beschikken. De CO2-koelinstallatie kwam tot stand in nauwe samenwerking tussen Syntra Limburg en Heytec.

therconuzgent3.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 91 – november 2021
VRF-systeem voor UZ Gent

Het Universitair Ziekenhuis Gent bereidt zich voor op de toekomst. Het nieuwbouwproject start in 2024 en als in 2029 het UZ Gent 70 jaar bestaat, zullen de eerste patiënten in het nieuwe ziekenhuis terecht kunnen. Maar dit betekent geenszins dat er vandaag niet volop wordt ingezet op het creëren van ideale omstandigheden voor patiënten en personeel. Zo werd er dit jaar een performant aircosysteem van General geplaatst in de gebouwen K1 en K2.


Luyten Airco rectangle 2023 / 2024
linumprihodasloebergeluwe002.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Homogene temperatuurverdeling over de seizoenen heen in kinderopvang

Buitenschoolse kinderopvang Sloeber in Geluwe telt heel wat grote glaspartijen. Een efficiënte klimatisatie van de gebouwen is er onontbeerlijk. Om te vermijden dat de kindjes of hun begeleiders in de belevingsruimte last zouden hebben van tocht, was een textielkanaal de aangewezen keuze. Voor dit project opteerde installatiebedrijf Feys-Pattyn voor een samenwerking met specialist in textielkanalen Prihoda.

frigrojacobsmaaseik2.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Koude keuken in WZC De Maaspoorte

WZC De Maaspoorte laat zijn residenten in alle rust genieten. Opvallend is de sterke integratie van het zorgcentrum met het stadsleven in Maaseik, met als blikvanger het fiets- en wandelpad dat dwars doorheen het zorgcentrum loopt. In de keuken trekken de blauwe textiel luchtverdeelslangen de aandacht.

foodlinevalrhona5.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Pas op: heet!

Omdat per 1 januari 2022 een verbod geldt op het gebruik van koudemiddelen met een GWP > 150, valideert de R&D-afdeling Solstice L40X voor alle apparatuur bestemd voor maaltijddistributie.


Fermod rectangle mei 2024
coolworldstockhabo6.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 90 – september 2021
Tijdelijke behoefte aan een chiller?

Stockhabo heeft als hoofdactiviteit het opslaan van diepvries-, gekoelde en droge producten. Het bedrijf gaat er prat op om binnen deze veeleisende sector steeds toonaangevend te zijn op technologisch vlak zodat de klant de best beschikbare ondersteuning krijgt. Soms moet er ook snel geschakeld worden, bijvoorbeeld als de temperatuurvraag in een hal plots niet langer 18°C voor droge opslag maar 4°C voor koelopslag wordt. Eén telefoontje naar Coolworld Rentals volstaat voor ontzorging van a tot z, gaande van studie en installatie tot inbedrijfstelling en onderhoud.

rensonvdsteeneizegem3pers.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 90 – september 2021
Comfortabele ventilatie voor compacte woningen

In een rustige hoek van de Izegemse verkaveling Forum realiseerde B4Projects drie moderne eengezinswoningen, telkens comfortabele woningen met voldoende lichtinval. Group Vandersteene (zie kaderstuk) stond er in voor de installatie van de technieken, waaronder het C+ ventilatiesysteem van Renson met de zeer compact geïnstalleerde Healthbox 3.0.

ccenrgynovitanvollinstallatie.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 90 – september 2021
Geothermie verhoogt duurzaamheid

Sinds kort is het bedrijf Novitan verhuisd naar een nieuwbouw op het Kortrijkse Evolis Business park, erkend als duurzaam en innovatief bedrijventerrein. Het farmabedrijf opteerde ervoor om zijn magazijn op een innovatieve en duurzame manier te klimatiseren via geothermie. Een modulerende geothermische warmtepompinstallatie van Ecoforest – in ons land verdeeld door Enrgy BV – kan simultaan koelen en verwarmen, wat de energetische kost aanzienlijk drukt.


Climalife rectangle mei 2024
isomastersdecierkoostendependeldeurenoculus.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 90 – september 2021
Authenticiteit en korte keten voor De Cierk

De laatste jaren onderging de Oostendse Oosteroever een volledige gedaanteverwisseling. Zo wordt een deel van de oude vismijngebouwen nu uitgebaat door de bekende lokale ondernemer Willy Versluys. Een aantal genummerde visverwerkende bedrijfjes werd grondig gerenoveerd en omgebouwd tot een grote, volwaardige open binnenmarkt. Samen met isomasters slaagde Nitec Cooling er in van ‘Fish Food & Meet Market De Cierk’ een mooi koeltechnisch project in een authentiek kader te maken.

frigroalditempleuve2b.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 90 – september 2021
ALDI verduurzaamt alle winkels

ALDI België gaat tegen 2030 zijn 440 winkels uitrusten met koelinstallaties met het natuurlijke koudemiddel CO₂. Een milieuvriendelijke ambitie die kadert binnen de duurzaamheidspolitiek van ALDI waarbij het fors inzet op een klimaatvriendelijk winkelpark. Cool & Comfort bezocht de gerenoveerde ALDI-vestiging in Templeuve (Doornik) en stelde vast dat er geen druppel synthetisch koelmiddel meer wordt gebruikt. HVACR-installatiebedrijf De Noyette heeft al verschillende ALDI-winkels verduurzaamd en werkt hiervoor samen met innovatiegerichte partners, waaronder de koeltechnische distributiepartner Frigro als importeur van o.m. York en Roller.

contactn17cofranlv044hd7.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Hoe optimaliseert de coöperatieve COFRA haar koudeproductie en fruitconservering op een efficiënte en duurzame manier?

In het hart van de alluviale vlakte van de Lot- en Garonnevallei werd in 1961 COFRA opgericht. Deze fruitcoöperatieve met 17 leden bewaart en conserveert van augustus tot juli een vijftiental appel- en enkele peren- en pruimenvariëteiten met daarnaast kalibratie-, verpakkings- en verkoopactiviteiten voor klanten in de supermarkt en de groothandel. In het voorjaar en de zomer kunnen er koelcellen worden gehuurd om aardbeien, aubergines en courgettes op te slaan. Deze KMO heeft een omzet van 4 miljoen euro en telt 24 voltijdse medewerkers. Haar visie op de middellange en lange termijn is het bevorderen van de circulaire economie en duurzame ontwikkeling.

frigrogoethals4.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Beste bakker van Lochristi kiest voor Panasonic CO2-units

Bakkerij Goethals werd door de lezers van Het Nieuwsblad uitgeroepen tot beste bakkerij van Lochristi. Bakker Joost Goethals draagt deze titel met terechte fierheid. De bekroning is niet vanzelf in de schoot geworpen, maar is het resultaat van uitmuntend vakmanschap en toekomstgericht ondernemen. Bij de vervanging van de koelgroep voor zijn vriescel stapte hij mee in het ontwerp dat door zijn vertrouwde installateur Hendrik Huysveld werd voorgesteld: twee Panasonic condensing units met het natuurlijke koudemiddel CO2.

20201029095506855ios.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
“Een duurzame koelinstallatie die zichzelf terugbetaalt: dát was ons doel”

Toen Luc Gielen in september 2018 bij Bidfood Belgium aan de slag ging als technical manager, lag er een plan op tafel om de bestaande diepvries- en koelruimten bij Bidfood in Beringen gevoelig uit te breiden. “Met een Lean and Green-award op zak is duurzaamheid een standaard voor Bidfood en daarom kreeg ik de kans om met een wit blad te beginnen”, vertelt hij. In augustus en september 2019 werden de opdrachten aan de aannemers toegekend en amper 1,5 jaar later, inclusief de corona-vertragingen, stond ze er: de gloednieuwe koelinstallatie waarbij de meerinvestering t.o.v. van het geplande budget zichzelf terugverdient door het lagere energieverbruik.

nathanninovefoto4.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Gecombineerd verwarmen en koelen

Voor een dierenartspraktijk in Ninove zocht de opdrachtgever naar een oplossing die niet alleen hoge prestaties kon leveren, maar ook soepel was in het gebruik en bovendien ecologisch verantwoord. Die werd gevonden in de vorm van een installatie met een geothermische warmtepomp met passieve koeling van Nathan. Plaatselijk installatiebedrijf DACO Total Energy Concepts nam alle technieken voor zijn rekening.

colruytpropaankoeling1.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Colruyt Group blijft gaan voor natuurlijke koelmiddelen

Als vooraanstaande distributiefirma in België neemt Colruyt Group haar maatschappelijke verantwoordelijkheid zeer ernstig op. Het bedrijf doet er alles aan om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Op het vlak van de koeltechniek vertaalt zich dat in een radicale keuze voor natuurlijke koelmiddelen.

mitsubishifogalgiacomini.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Constante temperatuur voor opslagruimte fijnmechanische onderdelen

Sinds meer dan 30 jaar is de firma Luyten verdeler van Mitsubishi Heavy Industries voor België en Luxemburg. Eind 2019 installeerde Ets. Fogal uit Vottem (zie kaderstuk) – meer dan 20 jaar partner van Luyten – Mitsubishi Heavy Industries – bij Mac Valves Europe in Loncin ecologische systemen. Deze garanderen een constante temperatuur in de nieuwe opslagruimte.

thercon0.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Geothermische verwarming in Barl’lo

In het centrum van Bornem – volledig omgeven door een groene parkomgeving – verrijst het duurzame woonproject Barl’lo: drie kleinschalige appartementsgebouwen onder de noemer ‘Duurzaam wonen in een landschapspark’. Maar ook duurzaam door de verstandige keuze voor collectieve geothermische warmtepompen van Clivet, geleverd door Thercon en geplaatst door HVAC-installatiebedrijf Theo Boons.

emerson5.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Emerson Copeland ZX condensing unit met R455A

Tot vervelens toe hebben we in Cool & Comfort getuigenissen en ervaringen van koeltechnische installateurs gedeeld dat er geen zaligmakend koudemiddel bestaat. Ieder project moet afzonderlijk bekeken worden, en met kennis van zaken beveelt de installateur zijn klant een koeltechnische installatie aan met een natuurlijk of een synthetisch koudemiddel. Installateur/adviseur is de correcte invulling van wat van de vakman wordt verwacht. Vooral in de commerciële sector speelt de koudemiddelkeuze een grote rol. We bezochten AD Delhaize in Heultje waar installateur en supermarktuitbater samen zeer bewust kozen voor een nieuwe Copeland ZX condensing unit met het A2L-koudemiddel R455A. Een primeur in België!

ambrava5.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Ultieme shopervaring dankzij de Samsung 360 Cassette

De Stadsfeestzaal aan de Meir in Antwerpen is een iconisch gebouw. Het heeft er al een bewogen geschiedenis opzitten. Het stamt uit 1908, werd vroeger vooral gebruikt voor evenementen (kunsttentoonstellingen, de Antwerpse Antiekbeurs, feesten) en brandde in 2000 volledig uit. Maar daar merk je vandaag niets meer van, want nu is de Stadsfeestzaal een luxueus shopping center met restaurants en bars en ongeveer 40 winkels. Maar het is vooral een belevingscenter voor The Future of Shopping. Ambrava is met Samsung Climate Solutions een van de partners in dit project.

climapacimecfoto4.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Rhoss totaaloplossing voor modulair kantoorgebouw

Imec is een wereldvermaard onderzoekscentrum voor nano-elektronica en digitale technologie, maar tegelijk is het een Vlaamse organisatie die sterke banden onderhoudt met lokale actoren. Omdat het hoofdkantoor in Leuven dringend aan renovatie toe was, werd bij De Meeuw aangeklopt voor een tijdelijk kantoorgebouw. Omwille van de actuele onzekerheid werd de renovatie eventjes on hold gezet, maar ondertussen kunnen de medewerkers toch genieten van een inspirerende werkplek. Hiervoor heeft Climapac meer dan een steentje bijgedragen met een performante totaaloplossing voor verwarming, airconditioning en ventilatie.