coolworldstockhabo6.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 90 – september 2021
Tijdelijke behoefte aan een chiller?

Stockhabo heeft als hoofdactiviteit het opslaan van diepvries-, gekoelde en droge producten. Het bedrijf gaat er prat op om binnen deze veeleisende sector steeds toonaangevend te zijn op technologisch vlak zodat de klant de best beschikbare ondersteuning krijgt. Soms moet er ook snel geschakeld worden, bijvoorbeeld als de temperatuurvraag in een hal plots niet langer 18°C voor droge opslag maar 4°C voor koelopslag wordt. Eén telefoontje naar Coolworld Rentals volstaat voor ontzorging van a tot z, gaande van studie en installatie tot inbedrijfstelling en onderhoud.

rensonvdsteeneizegem3pers.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 90 – september 2021
Comfortabele ventilatie voor compacte woningen

In een rustige hoek van de Izegemse verkaveling Forum realiseerde B4Projects drie moderne eengezinswoningen, telkens comfortabele woningen met voldoende lichtinval. Group Vandersteene (zie kaderstuk) stond er in voor de installatie van de technieken, waaronder het C+ ventilatiesysteem van Renson met de zeer compact geïnstalleerde Healthbox 3.0.

ccenrgynovitanvollinstallatie.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 90 – september 2021
Geothermie verhoogt duurzaamheid

Sinds kort is het bedrijf Novitan verhuisd naar een nieuwbouw op het Kortrijkse Evolis Business park, erkend als duurzaam en innovatief bedrijventerrein. Het farmabedrijf opteerde ervoor om zijn magazijn op een innovatieve en duurzame manier te klimatiseren via geothermie. Een modulerende geothermische warmtepompinstallatie van Ecoforest – in ons land verdeeld door Enrgy BV – kan simultaan koelen en verwarmen, wat de energetische kost aanzienlijk drukt.

isomastersdecierkoostendependeldeurenoculus.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 90 – september 2021
Authenticiteit en korte keten voor De Cierk

De laatste jaren onderging de Oostendse Oosteroever een volledige gedaanteverwisseling. Zo wordt een deel van de oude vismijngebouwen nu uitgebaat door de bekende lokale ondernemer Willy Versluys. Een aantal genummerde visverwerkende bedrijfjes werd grondig gerenoveerd en omgebouwd tot een grote, volwaardige open binnenmarkt. Samen met isomasters slaagde Nitec Cooling er in van ‘Fish Food & Meet Market De Cierk’ een mooi koeltechnisch project in een authentiek kader te maken.

frigroalditempleuve2b.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 90 – september 2021
ALDI verduurzaamt alle winkels

ALDI België gaat tegen 2030 zijn 440 winkels uitrusten met koelinstallaties met het natuurlijke koudemiddel CO₂. Een milieuvriendelijke ambitie die kadert binnen de duurzaamheidspolitiek van ALDI waarbij het fors inzet op een klimaatvriendelijk winkelpark. Cool & Comfort bezocht de gerenoveerde ALDI-vestiging in Templeuve (Doornik) en stelde vast dat er geen druppel synthetisch koelmiddel meer wordt gebruikt. HVACR-installatiebedrijf De Noyette heeft al verschillende ALDI-winkels verduurzaamd en werkt hiervoor samen met innovatiegerichte partners, waaronder de koeltechnische distributiepartner Frigro als importeur van o.m. York en Roller.

contactn17cofranlv044hd7.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Hoe optimaliseert de coöperatieve COFRA haar koudeproductie en fruitconservering op een efficiënte en duurzame manier?

In het hart van de alluviale vlakte van de Lot- en Garonnevallei werd in 1961 COFRA opgericht. Deze fruitcoöperatieve met 17 leden bewaart en conserveert van augustus tot juli een vijftiental appel- en enkele peren- en pruimenvariëteiten met daarnaast kalibratie-, verpakkings- en verkoopactiviteiten voor klanten in de supermarkt en de groothandel. In het voorjaar en de zomer kunnen er koelcellen worden gehuurd om aardbeien, aubergines en courgettes op te slaan. Deze KMO heeft een omzet van 4 miljoen euro en telt 24 voltijdse medewerkers. Haar visie op de middellange en lange termijn is het bevorderen van de circulaire economie en duurzame ontwikkeling.


KSB rectangle september 2021
frigrogoethals4.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Beste bakker van Lochristi kiest voor Panasonic CO2-units

Bakkerij Goethals werd door de lezers van Het Nieuwsblad uitgeroepen tot beste bakkerij van Lochristi. Bakker Joost Goethals draagt deze titel met terechte fierheid. De bekroning is niet vanzelf in de schoot geworpen, maar is het resultaat van uitmuntend vakmanschap en toekomstgericht ondernemen. Bij de vervanging van de koelgroep voor zijn vriescel stapte hij mee in het ontwerp dat door zijn vertrouwde installateur Hendrik Huysveld werd voorgesteld: twee Panasonic condensing units met het natuurlijke koudemiddel CO2.

20201029095506855ios.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
“Een duurzame koelinstallatie die zichzelf terugbetaalt: dát was ons doel”

Toen Luc Gielen in september 2018 bij Bidfood Belgium aan de slag ging als technical manager, lag er een plan op tafel om de bestaande diepvries- en koelruimten bij Bidfood in Beringen gevoelig uit te breiden. “Met een Lean and Green-award op zak is duurzaamheid een standaard voor Bidfood en daarom kreeg ik de kans om met een wit blad te beginnen”, vertelt hij. In augustus en september 2019 werden de opdrachten aan de aannemers toegekend en amper 1,5 jaar later, inclusief de corona-vertragingen, stond ze er: de gloednieuwe koelinstallatie waarbij de meerinvestering t.o.v. van het geplande budget zichzelf terugverdient door het lagere energieverbruik.

nathanninovefoto4.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Gecombineerd verwarmen en koelen

Voor een dierenartspraktijk in Ninove zocht de opdrachtgever naar een oplossing die niet alleen hoge prestaties kon leveren, maar ook soepel was in het gebruik en bovendien ecologisch verantwoord. Die werd gevonden in de vorm van een installatie met een geothermische warmtepomp met passieve koeling van Nathan. Plaatselijk installatiebedrijf DACO Total Energy Concepts nam alle technieken voor zijn rekening.


GMI rectangle maart 2021
colruytpropaankoeling1.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Colruyt Group blijft gaan voor natuurlijke koelmiddelen

Als vooraanstaande distributiefirma in België neemt Colruyt Group haar maatschappelijke verantwoordelijkheid zeer ernstig op. Het bedrijf doet er alles aan om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Op het vlak van de koeltechniek vertaalt zich dat in een radicale keuze voor natuurlijke koelmiddelen.

mitsubishifogalgiacomini.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Constante temperatuur voor opslagruimte fijnmechanische onderdelen

Sinds meer dan 30 jaar is de firma Luyten verdeler van Mitsubishi Heavy Industries voor België en Luxemburg. Eind 2019 installeerde Ets. Fogal uit Vottem (zie kaderstuk) – meer dan 20 jaar partner van Luyten – Mitsubishi Heavy Industries – bij Mac Valves Europe in Loncin ecologische systemen. Deze garanderen een constante temperatuur in de nieuwe opslagruimte.

thercon0.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Geothermische verwarming in Barl’lo

In het centrum van Bornem – volledig omgeven door een groene parkomgeving – verrijst het duurzame woonproject Barl’lo: drie kleinschalige appartementsgebouwen onder de noemer ‘Duurzaam wonen in een landschapspark’. Maar ook duurzaam door de verstandige keuze voor collectieve geothermische warmtepompen van Clivet, geleverd door Thercon en geplaatst door HVAC-installatiebedrijf Theo Boons.