heytecgrbijgaircolaboverzichtsfoto.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 96 – februari 2023
AircoLab en Heytec College: service voor de klimaattechnieker

Het nieuwe, strategisch centraal gelegen, Heytec Service Center in Groot-Bijgaarden ademt een frisse look & feel uit. Het ruime pand omvat voortaan niet enkel de klassieke functies van een Service Center, ook het state of the art AircoLab en het opleidingscentrum Heytec College zijn er ondergebracht.

img1049.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 95 – november 2022
Technicert – Koeltechnische opleidingen & examens met meerwaarde

Technicert heeft op zeer korte tijd met zijn partners GTI – Mortsel en O&T Mortsel een stevige reputatie opgebouwd met kwaliteitsvolle en bedrijfsgerichte opleidingen in koeltechniek. Dit wordt aangevuld met een grote flexibiliteit en ondersteuning van de cursisten. Recent is daar ook het actualisatie-examen certificaat in de koeltechniek Cat I bijgekomen. Ook hier wil Technicert het verschil maken door het examen niet als een verplicht nummer te beschouwen, maar er flexibiliteit en meerwaarde aan te koppelen.

extraqtclosedloop.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
Een totaalservice voor aquathermie

Hoewel aquathermie een groot potentieel heeft, blijft de techniek nog relatief onbekend in ons land. Aquathermie is in principe vergelijkbaar met geothermie: het is een warmtepompsysteem, maar in plaats van de bodem of grondwater als warmtebron te benutten, kiest men voor oppervlaktewater of andere waterstromen. Extraqt levert gespecialiseerde expertise bij projecten en wil zo deze techniek een bredere bekendheid geven. Aquathermie kan immers sterk bijdragen tot het slagen van de energietransitie.


Alixo rectangle april 2024
weishauptgda.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
Volledige service voor de vakman

Weishaupt heeft in de verwarmingswereld een stevige reputatie opgebouwd als specialist in branders en ketels. Maar het familiebedrijf heeft de afgelopen jaren een koerswijziging ingezet om de toekomst veilig te stellen. Zeker in het residentiële segment mikt Weishaupt volop op de warmtepomp. Om de installateurs te helpen deze overstap te maken, biedt het bedrijf een sterk uitgebouwde ondersteuning. Met deze combinatie van advies en kwaliteit wil de constructeur ook het potentieel van renovatie aanboren.

20111207112353.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
Topair luchtgordijnen voor energie-efficiënt comfort

Als je al de voordelen van luchtgordijnen op een rijtje zet, dan kan je de vraag stellen waarom ze niet nog meer worden toegepast. Zowel in residentiële, commerciële als industriële toepassingen kunnen luchtgordijnen het verschil maken zowel voor energieverbruik als rendement. Tenminste als je kwaliteitsvolle luchtgordijnen plaatst die de beloftes waarmaken. Bij Topair luchtgordijnen krijg je deze garanties. Cool & Comfort zocht de importeur van Topair luchtgordijnen in België op en kwam terecht bij een éminence grise van de Belgische HVACR-sector: Martin Van Hoey.

airx4.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
AirX – Uw expertisebureau voor ventilatie

“AirX combineert luchtgroepen met dienstverlening”, klinkt zaakvoerder Dirk Merken overtuigd. “We zijn een expertisebureau gespecialiseerd in ventilatie. Alle medewerkers kunnen terugvallen op een ruime ervaring in het vak. Met deze gebundelde kennis kunnen we de installateur tegelijk adviseren én ontzorgen.”


Luyten Airco rectangle dec 2023 / jan-feb-maart-april-mei 2024
carriercovid19storagepowerco2ol.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
Duurzame koeling voor opslag Covid-19 vaccins

Carrier Commercial Refrigeration rustte recent een koelmagazijn in Spanje voor Covid-19 vaccins uit met het PowerCO2OL koelsysteem, dat gebruik maakt van het natuurlijke koelmiddel CO2. Dit is de eerste keer dat dit duurzame laag-GWP koelmiddel wordt toegepast om de werking van kritieke vaccins te beschermen en te bewaren in Spanje. Om een veilige en efficiënte koudeketen te garanderen, werden de hoogwaardige Carrier racks voor grote vermogens geïnstalleerd op een site die al voordien met Carrier materiaal was uitgerust. Carrier Commercial Refrigeration is een onderdeel van Carrier Global Corporation (NYSE: CARR), een toonaangevende leverancier van gezonde, veilige en duurzame oplossingen voor gebouwen en de koudeketen.

frigro3b.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
Versmarkt De Cloedt kiest voor CO2

Versmarkt De Cloedt is al bijna 30 jaar een gevestigde waarde in Knokke-Heist. De zaak met als specialiteit verse groenten en fruit opende onlangs een gloednieuw pand in de Lippenslaan. Hierbij werden de gewaardeerde troeven – vlotte service, een uitgebreid gamma, versheid en de uitstekende verhouding prijs/kwaliteitsverhouding – nog versterkt. Het koeltechnische aspect vertrouwde zaakvoerder Peter De Cloedt toe aan Bossuyt Shop Interiors, die kon rekenen op de koeltechnische distributiepartner Frigro.

agas3a.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
“Afpompen van koudemiddel was nog nooit zo eenvoudig”

Wat zijn vandaag de actuele thema’s in de koeltechnische wereld, en bij uitbreiding in de industriële maatschappij? We sommen er enkele op: duurzaamheid, circulaire economie, kostenbesparingen, partnerships. Niemand ontsnapt eraan. Iedere bedrijfsleider zoekt oplossingen om deze thema’s met vrucht te kunnen implementeren in zijn business. Voor de complexe materie van koudemiddelen, mag A-Gas zeker niet ontbreken in je contactenlijst!


Climalife rectangle april 2024
bioorgheader1200x800.jpg

REPORTAGE  
11/02/2022
BioOrg brengt de natuur in uw HVAC-installatie

Weten onze lezers nog hoe de koudetechniek er in 2007 uit zag? Zouden er toen al veel stake holders bezig geweest zijn met energie-efficiëntie, duurzaamheid en natuurlijke producten? Ik geef een tip: in 2007 was R22 nog een bijzonder populair koudemiddel. Maar pas op, in datzelfde jaar verscheen er in Cool & Comfort ook al een opvallend artikel over AircoBio, een biologisch verantwoorde behandeling van airconditioning- en ventilatiesystemen. Het was een uitvinding van Metatecta, een bedrijf dat zich toelegde op cleaning van en coating bij HVAC-systemen. Zaakvoerder Koen De Koster moet vandaag bekennen dat de markt toen nog niet helemaal klaar was voor zijn biologische verhaal, maar dat kon hem toch niet tegenhouden om zijn producten te blijven optimaliseren zowel op het vlak van prestaties als natuurvriendelijkheid.

heytecdbmlcarefra6pers.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Bij douane-afhandeling bederfbare goederen telt elke minuut

Op vraag van douane-afhandelaar Liège Cargo Agency (LCA) realiseerde DBM Réfrigération uit Soumagne een uniek koeltechnisch project op Liège Airport. Voor het optimaal koelen van bederfbare goederen is LCA de enige douane-afhandelaar op deze luchthaven die GDP-gecertificeerd is, en 24 op 7 open is. Bovendien is het de enige in ons land die over een cross docking koelcel beschikt. De keuze van de componenten voor de Refra buitenunits gebeurde in nauwe samenwerking met DBM Réfrigération en Heytec nv.

marelli1.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Zuinig comfort in zomer en winter

Al in 1896 produceerde Ercole Marelli zijn eerste ‘agitatori d’aria’, de voorlopers van de moderne destratificatieventilatoren. De firma Marelli is al ruim honderd jaar actief in België, en heeft een stevige expertise opgebouwd in industriële ventilatie. Recent is het aanbod uitgebreid met de HVLS destratificatieventilatoren, die tal van voordelen bieden zowel voor de operatoren, het machinepark, het energieverbruik en het personeelsbeleid.

calculus1.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Nieuwe dienstverlening van HVAC-bedrijven

Onderhoud als verdienmodel. Het is een trend die steeds meer opgang vindt, ook binnen de HVAC-wereld. Het principe is eenvoudig: het installatiebedrijf verkoopt een onderhoudscontract en ontzorgt hiermee de eindgebruiker door te waken over de installatie en door de onderhoudsbeurten te plannen. Dankzij digitalisering wordt het onderhoud geoptimaliseerd en krijgt de installateur een unieke kans om zijn maandelijkse inkomsten op te trekken.

feadigipoolwpcc91.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Duurzame warmtepomp kan zwembad het jaar rond rendabel verwarmen

Met 15 jaar ervaring in zwembadwarmtepompen kent Kurt Munghen de goede en de slechte eigenschappen van dergelijke toestellen. Veelal zijn ze afkomstig van buitenlandse merken die een beperkte service leveren. Ook de kwaliteit laat vaak te wensen over. Dit motiveerde Kurt om zelf een zwembadwarmtepomp te ontwikkelen die duurzamer en ecologischer is, en het zwembadwater het jaar rond rendabel kan verwarmen: de Digipool.

20211021173248.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Circulariteit, digitalisering en diensten in koeltechniek

Een bedrijf dat teruggaat tot 1874 neemt nu het voortouw in de strijd tegen de aardopwarming en zet zich in voor een betere toekomst. Dat is waar Climalife voor staat, als leider op het vlak van warmtetransport en technische vloeistoffen voor koeling en airconditioning. Op een persconferentie in Parijs stelden ze hun nieuwe huisstijl voor en hun engagement voor een nieuwe waardecreatie. Het bedrijf profileert zich als een expert in energiezuinige oplossingen voor de industrie. Een toelichting.

systemairdeltri1.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Virusdodende luchtfilter DELTRI+

Met de DELTRI+ brengt Systemair een virusdodende luchtfilter voor luchtbehandelingskasten op de markt. Sterker nog, in het Luxembourg Institute of Science and Technology (LIST) en in een onafhankelijk Frans laboratorium is bewezen dat de DELTRI+ de biologische aerosolen – waaronder SARS-CoV-2 – aanzienlijk vermindert. Maar nog belangrijker is dat de DELTRI+ een betrouwbare oplossing is om de recirculatiefuncties in luchtbehandelingskasten opnieuw te activeren om energiebesparingen te realiseren. Niet onbelangrijk nu de energieprijzen meer aandacht krijgen dan de (voorbije) pandemie.

beijerref1.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 91 – november 2021
“Voor elke koelvraag de geschikte oplossing”

“De koeltechnieker en HVACR-installateur wordt overstelpt met informatie en aanbevelingen over koudemiddelen die regelmatig tegenstrijdig zijn zodat hij niet meer weet wat nu eigenlijk de juiste keuze is”. Je kan het samenvatten in één woord: keuzestress. Maar geen nood, de koeltechnische distributiepartner Beijer Ref Belgium neemt de handschoen op om de installateur bij te staan. Hierbij valt al meteen één ding op: eerst de behoefte kennen, pas daarna aan een oplossing denken.

colruytlekdetectieinspectie1.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Lekdetectie door artificiële intelligentie

Een van de prioriteiten van Colruyt Group is de CO2-uitstoot te verminderen. Koelmiddellekken vermijden is daar een belangrijk onderdeel van. De firma is wel volop de overstap aan het maken naar natuurlijke koelmiddelen, maar er zijn nog heel wat bestaande installaties met HFK’s in werking. Tot die vervangen worden moet de uitstoot daarvan ook minimaal blijven. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een toepassing van artificiële intelligentie voor lekdetectie brengt uitkomst.

ithodaalderop2.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 90 – september 2021
“Topmerk in de betaalbare categorie”

“Eenvoudige installatie, gebruiksgemak, laag energieverbruik, en dit in combinatie met topkwaliteit en een concurrentiële prijs”, legt Christophe Debrabander de opmerkelijke groei van Itho Daalderop op de Belgische markt in warmtepompen, boilers en ventilatie uit. Een verstandig uitgewerkt servicenetwerk en de productie in eigen beheer maken het plaatje compleet.

1c_8.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 90 – september 2021
“Onze kennis over koudetechniek is aan het verdampen”

Vrijdagnamiddag. Het weekend loerde om de hoek, maar eerst wachtte Cool & Comfort de aangename gunst om aan te schuiven bij Udo Van der Meer, algemeen directeur van SCM Ref BV. Het werd een boeiend gesprek over tal van koude-gerelateerde onderwerpen. Wie Udo Van der Meer kent, weet dat hij kwistig rondstrooit met knipoogjes, maar daarachter schuilt een ongelooflijke kennis over koudetechniek. Neem bijvoorbeeld het natuurlijke koudemiddel ammoniak (R717).

1_66.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 90 – september 2021
Argoclima – ‘Improve Your Life’

Airconditioning voor de residentiële sector is een uitgebreide en concurrentiële markt. De fabrikanten en importeurs trachten zich te onderscheiden met kwaliteitsvolle toestellen of een lage prijs. Weinigen slagen erin om beiden de combineren. Klimapower wel. Als importeur van Argoclima wordt een uitgebreid gamma van innovatieve en ecologische aircotoestellen aangeboden die tegelijk ook over een mooi design, scherpe prijs en installatiegemak beschikken.