ithodaalderop2.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 90 – september 2021
“Topmerk in de betaalbare categorie”

“Eenvoudige installatie, gebruiksgemak, laag energieverbruik, en dit in combinatie met topkwaliteit en een concurrentiële prijs”, legt Christophe Debrabander de opmerkelijke groei van Itho Daalderop op de Belgische markt in warmtepompen, boilers en ventilatie uit. Een verstandig uitgewerkt servicenetwerk en de productie in eigen beheer maken het plaatje compleet.

1c_8.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 90 – september 2021
“Onze kennis over koudetechniek is aan het verdampen”

Vrijdagnamiddag. Het weekend loerde om de hoek, maar eerst wachtte Cool & Comfort de aangename gunst om aan te schuiven bij Udo Van der Meer, algemeen directeur van SCM Ref BV. Het werd een boeiend gesprek over tal van koude-gerelateerde onderwerpen. Wie Udo Van der Meer kent, weet dat hij kwistig rondstrooit met knipoogjes, maar daarachter schuilt een ongelooflijke kennis over koudetechniek. Neem bijvoorbeeld het natuurlijke koudemiddel ammoniak (R717).

1_66.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 90 – september 2021
Argoclima – ‘Improve Your Life’

Airconditioning voor de residentiële sector is een uitgebreide en concurrentiële markt. De fabrikanten en importeurs trachten zich te onderscheiden met kwaliteitsvolle toestellen of een lage prijs. Weinigen slagen erin om beiden de combineren. Klimapower wel. Als importeur van Argoclima wordt een uitgebreid gamma van innovatieve en ecologische aircotoestellen aangeboden die tegelijk ook over een mooi design, scherpe prijs en installatiegemak beschikken.

1_65.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 90 – september 2021
“Veiligheid mag geen last zijn”

De activiteiten van Vigotec lijken op het eerste zicht moeilijk in enkele woorden samen te vatten. Maar voor wie de historiek van het bedrijf kent, is dit een logische samenhang en de combinatie van expertises net een unieke sterkte. In dit artikel focussen we op de activiteit die van levensbelang is: veiligheid. Deze groeide voort vanuit een gasdetectie-service die geboden werd bij één van de andere activiteiten rond leidingsystemen. Ondertussen ontwikkelde deze afdeling zich tot een volwaardig team van experten rond veiligheid in en om besloten ruimten en werken op hoogte. Werknemers verdienen het om in veilige omstandigheden te kunnen werken. Helaas is dat niet altijd het geval, denk maar aan een service technicus die alleen werkt aan een ondergrondse installatie of bovenop het dak. Wat als hij/zij een ongelukkige val maakt of een beroerte krijgt? Of als er schadelijke (koel)gassen vrijkomen? “Zorg dat je medewerkers zich bewust zijn van de mogelijke gevaren en alles in het werk stellen voor een werkbare veiligheid op de werkvloer”, aldus Luk Devillé, safety consultant.

agasrapidrecovery2a.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Duurzame ontzorging met A-Gas Rapid Recovery

Geen enkel thema heeft de koelsector de voorbije jaren meer gedomineerd dan het koudemiddel. Energie-efficiëntie, duurzaamheid, installatievoorwaarden, wetgeving, transport en opslag, verwerking,… bij de selectie en het gebruik van een koudemiddel spelen veel aspecten een rol. De installateur kan zich dus maar best laten bijstaan door een gespecialiseerde firma die op alle vlak de broodnodige ondersteuning kan bieden. Zo’n partner is ongetwijfeld A-Gas Rapid Recovery.

testomanifoldfoto2.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Drie nieuwe digitale manifolds bij Testo

Testo lanceert drie nieuwe digitale manifolds die zich onderscheiden door enerzijds een accurate meting en eenvoudige bediening via een overzichtelijke grafische display of de smartphone, en anderzijds hun compacte en robuuste uitvoering. De onmisbare tool om de installateur tijd en stress te besparen bij installatie, onderhoud en service van koelinstallaties en warmtepompen.


GMI rectangle maart 2021
rittalindustrieleomgevingen2.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Een besturingskast koelen met water?

De meeste koeltechniekers zijn goed vertrouwd met waterkoeling voor lokalen, door middel van ventiloconvectoren of voor het koelen van specifieke machines. Voor het koelen van besturingskasten passen ze dit echter weinig of niet toe. “Typerend voor dit soort toepassingen is dat de luchttemperatuur 35 à 40 °C bedraagt en dat men met vrij hoge watertemperaturen mag werken. Dit komt de energie-efficiëntie ten goede”, aldus Danny Forré, Product Manager Rittal.

airsolutionawhpr32hydrosplitpc02.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Brede range aan LG-warmtepompen in alle vermogens

In de loop der jaren heeft LG een brede, regelmatige uitgebreide, range aan warmtepompen uitgebouwd. “Er is voor elke applicatie een toepassing; nu ook in de kleinere vermogens”, aldus Pieter Van Der Poorten, sales manager HVAC bij LG.

afmcoolfactory1.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Creative Cooling Group investeert 6 miljoen euro in The Cool Factory

Leading by example. Beter kan je het investeringsproject van Creative Cooling Group niet omschrijven. Creative Cooling Group is het moederbedrijf boven o.m. de koeltechnische groothandel AFM Refrigeration, Airco Sinclair en DRU International. Drie organisaties actief in de koelindustrie maar elk met hun eigen specifieke karakter en specialisatie.


KSB rectangle september 2021
daikinedc1.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
Daikin bouwt EMEA Development Centre in Gent

Daikin Europe NV opent in 2023 een nieuw EMEA Development Centre (EDC) in Gent. In de populaire pers een fait divers, maar achter de beslissing van de wereldleider in de HVACR-sector om zijn nieuw ontwikkelingscentrum in Gent te bouwen, steekt een sterk positief verhaal. Cool & Comfort mocht aanschuiven bij Hilde Goossens (general manager HR bij Daikin Europe NV) en Roderik Desiere (managing director Daikin Belgium) voor meer uitleg bij dit opmerkelijke nieuws.

lgschoolventilatiefoto3.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
Verluchten en verwarmen is een moeilijke evenwichtsoefening

Sinds de coronacrisis staan scholen voor heel wat nieuwe uitdagingen. Ze moeten zich, om het veilig te houden voor zowel het personeel als de leerlingen, houden aan strenge maatregelen. De overheid dringt er op aan om zwaar in te zetten op handhygiëne, het gebruik van mondmaskers en zoveel mogelijk te ventileren in de klaslokalen. Alleen is dat laatste een oud zeer in heel wat scholen. De meeste schoolgebouwen gaan al decennia mee en de ramen open zetten, is vaak de enige manier om te verluchten.

prihodadelhaize1.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 88 – februari 2021
Volwaardige speler op de industriële ventilatiemarkt

Het Kuurnse bedrijf Xilio, deel van de Linum Group, neemt de bedrijfsnaam Prihoda over van haar Tsjechische fabrikant Prihoda Srl. en legt zich uitsluitend toe op op maat gemaakte textielkanalen en diffusers voor professionele luchtverdeelsystemen. “De nieuwe naam sluit perfect aan bij wat onze in-house specialisten de Belgische en Franse installateur kunnen aanbieden. Anderzijds komt de focus van Prihoda ook overeen met het toenemende belang van ventilatie in gebouwen. De andere activiteiten, met HVAC-installatietoebehoren, blijven bij zusterbedrijf Linum Europe”, aldus Jan Vanderbeke, CEO van beide bedrijven.