heytecdbmlcarefra6pers.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Bij douane-afhandeling bederfbare goederen telt elke minuut

Op vraag van douane-afhandelaar Liège Cargo Agency (LCA) realiseerde DBM Réfrigération uit Soumagne een uniek koeltechnisch project op Liège Airport. Voor het optimaal koelen van bederfbare goederen is LCA de enige douane-afhandelaar op deze luchthaven die GDP-gecertificeerd is, en 24 op 7 open is. Bovendien is het de enige in ons land die over een cross docking koelcel beschikt. De keuze van de componenten voor de Refra buitenunits gebeurde in nauwe samenwerking met DBM Réfrigération en Heytec nv.

marelli1.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Zuinig comfort in zomer en winter

Al in 1896 produceerde Ercole Marelli zijn eerste ‘agitatori d’aria’, de voorlopers van de moderne destratificatieventilatoren. De firma Marelli is al ruim honderd jaar actief in België, en heeft een stevige expertise opgebouwd in industriële ventilatie. Recent is het aanbod uitgebreid met de HVLS destratificatieventilatoren, die tal van voordelen bieden zowel voor de operatoren, het machinepark, het energieverbruik en het personeelsbeleid.

calculus1.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Nieuwe dienstverlening van HVAC-bedrijven

Onderhoud als verdienmodel. Het is een trend die steeds meer opgang vindt, ook binnen de HVAC-wereld. Het principe is eenvoudig: het installatiebedrijf verkoopt een onderhoudscontract en ontzorgt hiermee de eindgebruiker door te waken over de installatie en door de onderhoudsbeurten te plannen. Dankzij digitalisering wordt het onderhoud geoptimaliseerd en krijgt de installateur een unieke kans om zijn maandelijkse inkomsten op te trekken.


GMI rectangle maart 2021
feadigipoolwpcc91.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Duurzame warmtepomp kan zwembad het jaar rond rendabel verwarmen

Met 15 jaar ervaring in zwembadwarmtepompen kent Kurt Munghen de goede en de slechte eigenschappen van dergelijke toestellen. Veelal zijn ze afkomstig van buitenlandse merken die een beperkte service leveren. Ook de kwaliteit laat vaak te wensen over. Dit motiveerde Kurt om zelf een zwembadwarmtepomp te ontwikkelen die duurzamer en ecologischer is, en het zwembadwater het jaar rond rendabel kan verwarmen: de Digipool.

20211021173248.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Circulariteit, digitalisering en diensten in koeltechniek

Een bedrijf dat teruggaat tot 1874 neemt nu het voortouw in de strijd tegen de aardopwarming en zet zich in voor een betere toekomst. Dat is waar Climalife voor staat, als leider op het vlak van warmtetransport en technische vloeistoffen voor koeling en airconditioning. Op een persconferentie in Parijs stelden ze hun nieuwe huisstijl voor en hun engagement voor een nieuwe waardecreatie. Het bedrijf profileert zich als een expert in energiezuinige oplossingen voor de industrie. Een toelichting.

systemairdeltri1.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Virusdodende luchtfilter DELTRI+

Met de DELTRI+ brengt Systemair een virusdodende luchtfilter voor luchtbehandelingskasten op de markt. Sterker nog, in het Luxembourg Institute of Science and Technology (LIST) en in een onafhankelijk Frans laboratorium is bewezen dat de DELTRI+ de biologische aerosolen – waaronder SARS-CoV-2 – aanzienlijk vermindert. Maar nog belangrijker is dat de DELTRI+ een betrouwbare oplossing is om de recirculatiefuncties in luchtbehandelingskasten opnieuw te activeren om energiebesparingen te realiseren. Niet onbelangrijk nu de energieprijzen meer aandacht krijgen dan de (voorbije) pandemie.


AKM januari 2022
beijerref1.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 91 – november 2021
“Voor elke koelvraag de geschikte oplossing”

“De koeltechnieker en HVACR-installateur wordt overstelpt met informatie en aanbevelingen over koudemiddelen die regelmatig tegenstrijdig zijn zodat hij niet meer weet wat nu eigenlijk de juiste keuze is”. Je kan het samenvatten in één woord: keuzestress. Maar geen nood, de koeltechnische distributiepartner Beijer Ref Belgium neemt de handschoen op om de installateur bij te staan. Hierbij valt al meteen één ding op: eerst de behoefte kennen, pas daarna aan een oplossing denken.

colruytlekdetectieinspectie1.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Lekdetectie door artificiële intelligentie

Een van de prioriteiten van Colruyt Group is de CO2-uitstoot te verminderen. Koelmiddellekken vermijden is daar een belangrijk onderdeel van. De firma is wel volop de overstap aan het maken naar natuurlijke koelmiddelen, maar er zijn nog heel wat bestaande installaties met HFK’s in werking. Tot die vervangen worden moet de uitstoot daarvan ook minimaal blijven. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een toepassing van artificiële intelligentie voor lekdetectie brengt uitkomst.

ithodaalderop2.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 90 – september 2021
“Topmerk in de betaalbare categorie”

“Eenvoudige installatie, gebruiksgemak, laag energieverbruik, en dit in combinatie met topkwaliteit en een concurrentiële prijs”, legt Christophe Debrabander de opmerkelijke groei van Itho Daalderop op de Belgische markt in warmtepompen, boilers en ventilatie uit. Een verstandig uitgewerkt servicenetwerk en de productie in eigen beheer maken het plaatje compleet.

1c_8.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 90 – september 2021
“Onze kennis over koudetechniek is aan het verdampen”

Vrijdagnamiddag. Het weekend loerde om de hoek, maar eerst wachtte Cool & Comfort de aangename gunst om aan te schuiven bij Udo Van der Meer, algemeen directeur van SCM Ref BV. Het werd een boeiend gesprek over tal van koude-gerelateerde onderwerpen. Wie Udo Van der Meer kent, weet dat hij kwistig rondstrooit met knipoogjes, maar daarachter schuilt een ongelooflijke kennis over koudetechniek. Neem bijvoorbeeld het natuurlijke koudemiddel ammoniak (R717).

1_66.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 90 – september 2021
Argoclima – ‘Improve Your Life’

Airconditioning voor de residentiële sector is een uitgebreide en concurrentiële markt. De fabrikanten en importeurs trachten zich te onderscheiden met kwaliteitsvolle toestellen of een lage prijs. Weinigen slagen erin om beiden de combineren. Klimapower wel. Als importeur van Argoclima wordt een uitgebreid gamma van innovatieve en ecologische aircotoestellen aangeboden die tegelijk ook over een mooi design, scherpe prijs en installatiegemak beschikken.

1_65.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 90 – september 2021
“Veiligheid mag geen last zijn”

De activiteiten van Vigotec lijken op het eerste zicht moeilijk in enkele woorden samen te vatten. Maar voor wie de historiek van het bedrijf kent, is dit een logische samenhang en de combinatie van expertises net een unieke sterkte. In dit artikel focussen we op de activiteit die van levensbelang is: veiligheid. Deze groeide voort vanuit een gasdetectie-service die geboden werd bij één van de andere activiteiten rond leidingsystemen. Ondertussen ontwikkelde deze afdeling zich tot een volwaardig team van experten rond veiligheid in en om besloten ruimten en werken op hoogte. Werknemers verdienen het om in veilige omstandigheden te kunnen werken. Helaas is dat niet altijd het geval, denk maar aan een service technicus die alleen werkt aan een ondergrondse installatie of bovenop het dak. Wat als hij/zij een ongelukkige val maakt of een beroerte krijgt? Of als er schadelijke (koel)gassen vrijkomen? “Zorg dat je medewerkers zich bewust zijn van de mogelijke gevaren en alles in het werk stellen voor een werkbare veiligheid op de werkvloer”, aldus Luk Devillé, safety consultant.