itho2.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
Passieve koeling met WPU 5G van Itho Daalderop

De WPU 5G is de vijfde generatie water/water warmtepompen van Itho Daalderop. Hiermee presenteert de Nederlandse fabrikant een antwoord op de exploderende marktvraag naar een energiezuinige en duurzame oplossing voor verwarmen, koelen en sanitair warm water, maar zonder in te boeten op comfort.

linumalixodakdoorvoersokkels.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
Alixo schakelt een versnelling hoger

Met Alixo zet Linum Group, de bekende verdeler van onderdelen voor HVAC-installaties, een eigen merk in de markt als antwoord op vele vragen van installateurs. “Inmiddels is het productportfolio vrij breed: van dakdoorvoeren tot alle mogelijke componenten om een HVAC-installatieproject mooi af te werken en te onderhouden”, aldus Jan Vanderbeke, CEO van Linum Group, dat met Alixo ook zelf producent wordt.

ferram1.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
Duurzaam luchtcomfort in groene KMO-zone

Ferram uit Waregem heeft doorheen de jaren een stevige reputatie opgebouwd als fabrikant van metalen en houten sectionale poorten, en dit zowel voor nieuwbouw als renovatie, privé of professioneel. Verder in het aanbod ook nog onder andere tuinpoorten in draai- en schuifpoortversie, zwevende schuifpoorten, draaipoorten en de automatie van poorten. Door steeds meer orders barstte het pand in Vichte – waar alles begon in 2001 – steeds meer uit zijn voegen. Met de verhuis naar een nieuw bedrijfspand in de Industriezone Groenbek in Waregem is Ferram gewapend voor de toekomst. Verwarming en klimatisatie in het kantoorgebouw worden energiezuinig geleverd met Panasonic.


Climalife rectangle mei 2024
ambravadekom3a.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
Duurzaam comfort in De Kom

Langs de jachthaven in Leopoldsburg trekt het nieuwbouwproject De Kom veel kijklustigen. Op de site van de oude betonfabriek komt een nieuw autoluw woongebied, omgeven door veel groen, open ruimte en het kanaal. Op wandelafstand van het stadscentrum en vlot bereikbaar met de buurgemeenten. Samengevat: veel levenskwaliteit Dit hoge comfortniveau wordt doorgetrokken naar de energiezuinige en duurzame appartementen dankzij de EHS TDM Plus van Samsung, het all-in-one systeem voor verwarming, koeling en sanitair warm water.

caleffiwp2set.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
Hydraulische aansluiting van warmtepompen

Warmtepompen zijn het succesverhaal van het ogenblik. Ze dragen immers bij tot een lagere CO2-uitstoot en maken de gebruiker minder afhankelijk van schommelende brandstofprijzen. Bij die techniek mag men de watervoerende installatie niet vergeten. Of het nu gaat om een ketel of om een warmtepomp, het basisprincipe blijft hetzelfde: als hydraulische aspecten zoals drukbehoud of waterkwaliteit niet in orde zijn, zal de installatie niet efficiënt werken. Specialist Caleffi heeft daar een reeks oplossingen voor.

develtere2.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
Energiebewust comfort in haven Zeebrugge

ECS is een Europese marktleider op vlak van supply chain logistics en intermodaal transport. Dit gebeurt vanuit de twee hoofdkantoren in Zeebrugge en Venlo en strategische hubs in 35 Europese landen. ECS beheert een vloot van meer dan 10.000 containers waarbij de nadruk ligt op CSR-logistics: Creating Sustainable & Reliable logistics. ECS profileert zich nadrukkelijk als handelspoort tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk en ziet ook elders in Europa de mogelijkheid tot schaalvergroting. De sterke bedrijfsgroei noopt tot meer kantoorruimte. Twee onderbenutte verdiepingen van het kantoorgebouw in Zeebrugge worden klaargemaakt voor professioneel gebruik. De werknemers kunnen er nu al op vertrouwen dat ze in comfortabele omstandigheden kunnen werken, en dit dankzij de Rhoss warmtepompen geplaatst door installatiebedrijf Develtere.


Fermod rectangle mei 2024
ducoinstallpro2022ducoflex.jpg

VENTILATION  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
Naar een comfortabel, gezond en vooral groener binnenklimaat

The Future is Green. Zo luidt het credo van Duco dat voor een comfortabel, gezond en vooral groener binnenklimaat gaat. Het nieuwe kantorencomplex in aanbouw onderstreept de verdere groei van de ventilatiefabrikant. Op InstallPro pakt Duco uit met energetische ventilatieoplossingen voor nieuwbouw en renovatie. Met de lancering van vier nieuwe toestellen zet het bedrijf opnieuw een stap vooruit in de evolutie van zijn ventilatie-oplossingen.

hexainterior4.jpg

VENTILATION  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
Discrete en elegante ventilatieroosters

In de huidige energiezuinige gebouwen is een ventilatiesysteem noodzakelijk om een gezond binnenklimaat te garanderen. In stijlvol interieur vormen de standaard ventielen en roosters echter een storend element. In dat geval bieden de ventilatiemondingen van Airmann een oplossing. Zij kunnen discreet in het plafond worden ingewerkt.

linumprihodabeenhouwerij.jpg

VENTILATION  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
Textielkanalen van Prihoda zijn duurzaam en futureproof

Linum Group is sinds 2017 de exclusieve verdeler van de textielkanalen van Prihoda. Gezien het toenemende belang van ventilatie als niche in de bouwwereld werd recent – voor de Belgische en de Franse markt – de bedrijfsnaam van de Tsjechische fabrikant overgenomen. “Voortaan heeft elk bedrijf binnen Linum Group een eigen merk. Bij Linum (HVAC) is dat Alixo, bij Plastibac is het merk nu QUBB (Quality Bins & Boxes) en bij de firma Prihoda is dat uiteraard Prihoda”, aldus CEO Jan Vanderbeke.


Luyten Airco rectangle dec 2023 / jan-feb-maart-april-mei 2024
ventilairuniflexplus69huisje.jpg

VENTILATION  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
Uniflexplus+ 69 - De nieuwe standaard

Ventilair Group focust sinds 2005 op het aanbod van totaaloplossingen voor ventilatie. Specifiek in de woningbouw is, behalve de ventilatie unit, het luchtverdeelsysteem belangrijk. Daarom introduceerde Ventilair Group in 2008 Uniflexplus+, het eerste UNIverseel FLEXibel luchtverdeelsysteem op de Belgische markt. “Bevraging en werfbezoeken brachten enkele aandachtspunten en uitdagingen aan het licht. De introductie van Uniflexplus+ 69 is een nieuw verhaal met dezelfde originele kwaliteit”, zegt Steven Braekeveldt, Product Manager bij Ventilair Group Belgium.

classroomwithcompactair.jpg

VENTILATION  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
Gezondere klaslokalen met Swegon schoolunits

Kinderen brengen tot een derde van hun dag op school door. Luchtkwaliteit en thermisch comfort zijn daarom cruciaal voor hun gezondheid en leervermogen. Swegon heeft hiervoor een breed gamma aan oplossingen ontwikkeld die in elk project kunnen worden toegepast.

beijerrefturnhout3.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
CO2 als oplossing in proces koeling

Surface Treatment NV in Turnhout is een anodiseerbedrijf met de focus op het aanbrengen van hoogwaardige coatings op aluminium en zijn legeringen ten behoeve van industriële toepassingen. Het is een proces waarbij heel wat energie wordt omgezet in warmte en waarbij automatisch de vraag komt naar koeling binnen het productieproces. Op uitdrukkelijke vraag van Surface Treatment NV moet dit op een duurzame en future proof manier gebeuren. Geen probleem voor installatiebedrijf Keysers Koeltechniek en distributiepartner Beijer Ref Belgium die een koelinstallatie met een CO2 chiller van SCM Frigo en een gaskoeler van LU-VE ontwierpen.

proviflow2.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
Proviflow – Ecologische en economische meerwaarde

Zeg niet zomaar glycol tegen Proviflow. Op het eerste zicht lijkt het een flauwe opener, maar doe de moeite om verder te lezen en het zal al veel minder flauw lijken. Ondertussen zal ook duidelijk worden dat de chemische industrie helemaal niet zo vervuilend is als vaak wordt gedacht, maar dat het een sector is die voorop loopt in verduurzaming.

luve5.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
LU-VE zet volop in op duurzame innovatie

Iedereen die de internationale HVACR-nieuwsbrieven leest, kan niet naast LU-VE kijken. Met de regelmaat van de klok verschijnen berichten over nieuwe producten of acquisities. Ook over de bedrijfscijfers wordt transparant gecommuniceerd, en daaruit blijkt dat de innoverende bedrijfsfilosofie van de Italiaanse fabrikant voor een solide basis zorgt. Cool & Comfort werd uitgenodigd in het Benelux-hoofdkantoor in Breda en mocht de Italiaanse dynamiek zelf ontdekken.

kngeel4xrefraunit.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
Inhouse diepvriesinstallatie op CO2 optimaal redundant en bedrijfszeker (24/04/22)

Op vraag van een farmaproducent creëerde een wereldwijd opererende logistieke dienstverlener een klantspecifieke setting op één van haar sites in ons land. Voor de firma Lemcool uit Lier was dit niet het eerste CO2-diepvriescel-farmaproject in een bestaand gebouw, wel het eerste waarbij een constante temperatuur van -30°C én een zeer hoge redundantie van de volledige installatie werden vereist. De keuze van de componenten gebeurde in nauwe samenwerking tussen Lemcool en Heytec.

linumfermodstockagefacil.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
“Fermod is de servicepartner van de koeltechnieker”

Met Fermod – één van de Europese pioniers en marktleiders inzake koelmeubelbeslag – beschikt Linum Group over een merk dat alle typische serviceartikelen zoals bv. sluitwerk en scharnieren in huis heeft. “En met Fermostock bieden we het meest complete en performante gamma rekken, met voor elke koelcel de meest geschikte oplossing”, zegt Jan Vanderbeke, CEO van Fermod en van Linum Group.

testo3.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
Testo ProCool voor de koeltechnieker

Na de succesvolle lancering van ProHeat in 2020, zet Testo met ProCool een volgende stap in de digitalisering van attesten. De twee mobiele tools komen samen in TestoPro+, een gebruiksvriendelijk en performant online platform voor de HVAC-installateur. Hiermee kunnen installatiebedrijven, ongeacht het aantal werknemers, hun werk beter organiseren en de interventies digitaliseren. Omdat klimaatbehandeling en ventilatie door elkaar lopen is Testo nu al volop bezig om in de nabije toekomst Testo Pro+ verder uit te breiden.

gcca1.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
25ste GCCA European Cold Chain Conference

Met een jaar vertraging verzamelde de koudeketen van 23 tot 25 maart ’22 in Rotterdam voor de 25ste GCCA European Cold Chain Conference. Met 152 deelnemers was het niet alleen een succesvolle editie qua opkomst, maar zeker ook qua inhoud. Daar was alle reden toe, want nooit eerder stond de koudeketen zo nadrukkelijk in de frontlinie als tijdens de strijd tegen de pandemie. Hiermee is ook meteen een (flauw) bruggetje gemaakt naar de oorlog in Oekraïne, nog zo’n ontwrichter van de logistieke lijnen.

dsc6020.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
Batibouw keert terug

Na een digitale editie in 2021 keert Batibouw terug als volwaardige fysieke beurs in de zomer van 2022. De verschuiving naar de latere datum was ingegeven door de coronamaatregelen, die het praktisch ondoenbaar maakten om de beurs in de vertrouwde periode te laten doorgaan. De organisatie was echter vastbesloten om opnieuw een fysieke editie te houden, zodra de omstandigheden het toelieten. Zoals Frédéric François van beursorganisator Fisa het uitdrukte: “Batibouw was het laatste grote evenement voor de lockdown en de coronabeperkingen. We hielden eraan om opnieuw het eerste evenement te zijn zodra de beperkingen werden opgeheven.”

labelmaxmp1mittablet2.jpg

PRODUCTSPOT  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
Mobiele oplossingen voor signalisatie

In een industriële omgeving is het van belang dat alle onderdelen duidelijk gelabeld zijn. Het gaat dan niet alleen om algemene waarschuwingen of veiligheidsinfo; een technicus die een ingreep wil uitvoeren moet ook weten waar elk onderdeel voor dient. Zeker waar er in de loop van de jaren al enkele wijzigingen zijn opgetreden, kan dat een probleem zijn. De Antwerpse firma Safety Science heeft een reeks toestellen in het gamma, waarmee slijtvaste zelfklevende vinyl labels naar keuze kunnen worden afgedrukt en op maat worden uitgesneden. Nu komt daar een draagbare vinylprinter bij, die ook op de werf gebruikt kan worden.

extraqtclosedloop.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
Een totaalservice voor aquathermie

Hoewel aquathermie een groot potentieel heeft, blijft de techniek nog relatief onbekend in ons land. Aquathermie is in principe vergelijkbaar met geothermie: het is een warmtepompsysteem, maar in plaats van de bodem of grondwater als warmtebron te benutten, kiest men voor oppervlaktewater of andere waterstromen. Extraqt levert gespecialiseerde expertise bij projecten en wil zo deze techniek een bredere bekendheid geven. Aquathermie kan immers sterk bijdragen tot het slagen van de energietransitie.