weishauptgda.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
Volledige service voor de vakman

Weishaupt heeft in de verwarmingswereld een stevige reputatie opgebouwd als specialist in branders en ketels. Maar het familiebedrijf heeft de afgelopen jaren een koerswijziging ingezet om de toekomst veilig te stellen. Zeker in het residentiële segment mikt Weishaupt volop op de warmtepomp. Om de installateurs te helpen deze overstap te maken, biedt het bedrijf een sterk uitgebouwde ondersteuning. Met deze combinatie van advies en kwaliteit wil de constructeur ook het potentieel van renovatie aanboren.

141259835l.jpg

TECHNIEK  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
De juiste luchtreiniger kiezen

Besmettingen met het coronavirus gebeuren vooral in gebouwen. Daarbij spelen aerosols, met andere woorden uiterst kleine zwevende druppels, een belangrijke rol. Hoe langer we in een ruimte blijven, hoe groter de kans op besmetting, ook op een afstand van meer dan 1,5 meter. Met een luchtreiniger kunnen we die zwevende druppels uit de lucht halen. Daarbij zijn er diverse varianten en werkingsprincipes.

20111207112353.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
Topair luchtgordijnen voor energie-efficiënt comfort

Als je al de voordelen van luchtgordijnen op een rijtje zet, dan kan je de vraag stellen waarom ze niet nog meer worden toegepast. Zowel in residentiële, commerciële als industriële toepassingen kunnen luchtgordijnen het verschil maken zowel voor energieverbruik als rendement. Tenminste als je kwaliteitsvolle luchtgordijnen plaatst die de beloftes waarmaken. Bij Topair luchtgordijnen krijg je deze garanties. Cool & Comfort zocht de importeur van Topair luchtgordijnen in België op en kwam terecht bij een éminence grise van de Belgische HVACR-sector: Martin Van Hoey.


Climalife rectangle april 2024
ciat1.jpg

TECHNIEK  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
Behandeling van de binnenlucht door #CIAT4life

COVID-19 heeft een licht geworpen op de kritiek van gezonde en veilige binnenomgevingen, vandaag is er een toegenomen vraag naar de binnenluchtkwaliteit (IAQ) van gebouwen. Er zijn veel aspecten aan het creëren van gezonde gebouwen, van cognitieve en gezondheidsvoordelen van verbeterde luchtkwaliteit en ventilatie, tot veiligheid en beveiliging. Het is essentieel geworden om een alomvattende aanpak te hanteren om gezondere gebouwen te garanderen die een positieve invloed hebben op de mensen binnenin.

airx4.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
AirX – Uw expertisebureau voor ventilatie

“AirX combineert luchtgroepen met dienstverlening”, klinkt zaakvoerder Dirk Merken overtuigd. “We zijn een expertisebureau gespecialiseerd in ventilatie. Alle medewerkers kunnen terugvallen op een ruime ervaring in het vak. Met deze gebundelde kennis kunnen we de installateur tegelijk adviseren én ontzorgen.”

wegttr.jpg

TECHNIEK  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
Waarom variabel-toerentalregelingen essentieel zijn voor HVAC-toepassingen

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorspelt dat door een verdubbeling van de energie-efficiëntie van airconditioning in 2050 een groei in het mondiale energieverbruik van 1300 gigawatt kan worden voorkomen. Hoe kan deze energiebesparing worden gerealiseerd? Dat is mogelijk met variabel-toerentalregelingen, zoals Marek Lukaszczyk, van WEG, de wereldwijde producent en leverancier van motoren en aandrijftechnologie uitlegt.


Alixo rectangle april 2024
nordlandlysairmcthreehvorm.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
Adiabatische koeler op maat voor Mc Three

Bij tapijten- en karpettenproducent Mc Three in Waregem implementeerde Nordland, specialist in industriële koeltorens en adiabatische koelers, een adiabatische koeler van het type Topaz Neo van het merk Jacir.

heytecsyntragenk3pers.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
T2-campus leidt koeltechniekers op tot CO2-specialisten

In T2-campus op het Thor Park in Genk organiseert Syntra Limburg diverse bouwgerichte opleidingen, waaronder HVAC. Op vraag van het Genkse Technisch Instituut Sint-Lodewijk werd de opleidingsmodule CO2 koeltechniek aan het aanbod toegevoegd. Bij Syntra wou men de drempel rond alternatieve koelmiddelen zoals CO2 verlagen. De opleiding richt zich naar koeltechniekers die aan de slag zijn en dus over voldoende voorkennis beschikken. De CO2-koelinstallatie kwam tot stand in nauwe samenwerking tussen Syntra Limburg en Heytec.

carriercovid19storagepowerco2ol.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
Duurzame koeling voor opslag Covid-19 vaccins

Carrier Commercial Refrigeration rustte recent een koelmagazijn in Spanje voor Covid-19 vaccins uit met het PowerCO2OL koelsysteem, dat gebruik maakt van het natuurlijke koelmiddel CO2. Dit is de eerste keer dat dit duurzame laag-GWP koelmiddel wordt toegepast om de werking van kritieke vaccins te beschermen en te bewaren in Spanje. Om een veilige en efficiënte koudeketen te garanderen, werden de hoogwaardige Carrier racks voor grote vermogens geïnstalleerd op een site die al voordien met Carrier materiaal was uitgerust. Carrier Commercial Refrigeration is een onderdeel van Carrier Global Corporation (NYSE: CARR), een toonaangevende leverancier van gezonde, veilige en duurzame oplossingen voor gebouwen en de koudeketen.


Luyten Airco rectangle dec 2023 / jan-feb-maart-april-mei 2024
frigro3b.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
Versmarkt De Cloedt kiest voor CO2

Versmarkt De Cloedt is al bijna 30 jaar een gevestigde waarde in Knokke-Heist. De zaak met als specialiteit verse groenten en fruit opende onlangs een gloednieuw pand in de Lippenslaan. Hierbij werden de gewaardeerde troeven – vlotte service, een uitgebreid gamma, versheid en de uitstekende verhouding prijs/kwaliteitsverhouding – nog versterkt. Het koeltechnische aspect vertrouwde zaakvoerder Peter De Cloedt toe aan Bossuyt Shop Interiors, die kon rekenen op de koeltechnische distributiepartner Frigro.

agas3a.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
“Afpompen van koudemiddel was nog nooit zo eenvoudig”

Wat zijn vandaag de actuele thema’s in de koeltechnische wereld, en bij uitbreiding in de industriële maatschappij? We sommen er enkele op: duurzaamheid, circulaire economie, kostenbesparingen, partnerships. Niemand ontsnapt eraan. Iedere bedrijfsleider zoekt oplossingen om deze thema’s met vrucht te kunnen implementeren in zijn business. Voor de complexe materie van koudemiddelen, mag A-Gas zeker niet ontbreken in je contactenlijst!

cr218.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
C&R 2021 bewijst de meerwaarde van fysieke vakbeurzen

De airconditioning en refrigeration vakbeurs C&R mocht tussen 16 tot 19 november 2021 meer dan 34.000 bezoekers verwelkomen in IFEMA Madrid. Meer dan 300 bedrijven konden een mooi beeld schetsen van de hedendaagse HVACR-markt waarbij – zoals verwacht – sterk de nadruk werd gelegd op dé thema’s die de komende jaren zullen beheersen: duurzaamheid en energie-efficiëntie.

sifa21sfeer1.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
SIFA… eindelijk terug!

Met meer dan 3.700 professionele bezoekers mag de driedaagse vakbeurs SIFA – Le Salon du Froid et de ses Applications terugblikken op een geslaagde editie. Ruim 130 exposanten stelden een honderdtal producten voor, waarbij naast de onafscheidelijke duurzaamheid en energie-efficiëntie ook veel aandacht uitging naar oplossingsgericht ontwerpen van koelinstallaties. Vakmanschap wijst de weg naar de koelsystemen van de toekomst.

refrigerasfeer29.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
Refrigera 2021 – Enthousiasme en optimisme

Weken voor aanvang van de B2B-beurs Refrigera in Bologna van 3 tot 5 november 2021 schreeuwde de organisatie het van de daken. “De tweede editie van Refrigera wordt de eerste fysieke vakbeurs voor de volledige koudeketen ná corona.” Ondertussen weten we beter. Zullen er ooit postcorona tijden komen? Geen kat die het weet, maar het enthousiasme en de drang naar kennisdeling van zowel exposanten als bezoekers laten het allerbeste verhopen voor de beurssector in 2022. In dit nummer lees je ook nog het verslag van onze beursbezoeken aan SIFA in Parijs en C&R in Madrid, met telkens dezelfde vaststelling: de koelindustrie heeft tijdens de moeilijke periode niet stilgezeten en voelt de drang om al die nieuwigheden te presenteren. En te weten dat de twee grote HVAC-beurzen in Europa – Mostra Convegno in Milaan en Chillventa in Nürnberg – er nog moeten aankomen.

bioorgheader1200x800.jpg

REPORTAGE  
11/02/2022
BioOrg brengt de natuur in uw HVAC-installatie

Weten onze lezers nog hoe de koudetechniek er in 2007 uit zag? Zouden er toen al veel stake holders bezig geweest zijn met energie-efficiëntie, duurzaamheid en natuurlijke producten? Ik geef een tip: in 2007 was R22 nog een bijzonder populair koudemiddel. Maar pas op, in datzelfde jaar verscheen er in Cool & Comfort ook al een opvallend artikel over AircoBio, een biologisch verantwoorde behandeling van airconditioning- en ventilatiesystemen. Het was een uitvinding van Metatecta, een bedrijf dat zich toelegde op cleaning van en coating bij HVAC-systemen. Zaakvoerder Koen De Koster moet vandaag bekennen dat de markt toen nog niet helemaal klaar was voor zijn biologische verhaal, maar dat kon hem toch niet tegenhouden om zijn producten te blijven optimaliseren zowel op het vlak van prestaties als natuurvriendelijkheid.

linumfermodfermostockrekken.jpg

PRODUCTSPOT  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Koeltechnische servicemarkt leeft weer op

Met enkele sectorgerichte overnames in de voorbije jaren is Linum Group uit Kuurne uitgegroeid tot een grote speler in de markt van installatiemateriaal en after-sales-serviceartikelen voor HVAC, koeling, grootkeuken en (intra)logistiek. Nu de horeca en retail na de corona lockdown heropleven, neemt o.a. de vraag naar typische serviceartikelen zoals het koelmeubelbeslag van Fermod een hoge vlucht.

homecomfortmotherdaughter.jpg

PRODUCTSPOT  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Gezond binnenklimaat met de CASA R reeks

De Swegon CASA R is een compacte ventilatie-unit met warmtewiel voor residentiële en kleinere commerciële toepassingen. Vraaggestuurde vochtregeling is standaard, extra sensoren, zoals CO2 of VOC-voelers, kunnen rechtstreeks in de unit gemonteerd worden. Kortom een veelzijdig en kwalitatief toestel in een compacte uitvoering.

airsolutionawhpr32iwtpc02.jpg

PRODUCTSPOT  
Cool and Comfort 91 – november 2021
LG Therma V – Voor nieuwbouw en renovatie

Met de Therma V lucht-water warmtepompen op R32 levert LG een reeks oplossingen voor zowel nieuwbouw als renovatie. De warmtepompen onderscheiden zich door een hoge energie-efficiëntie, hun betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijk concept. Dankzij een verstandig ontwerp zijn ze bovendien eenvoudig te installeren en te onderhouden.

therconuzgent3.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 91 – november 2021
VRF-systeem voor UZ Gent

Het Universitair Ziekenhuis Gent bereidt zich voor op de toekomst. Het nieuwbouwproject start in 2024 en als in 2029 het UZ Gent 70 jaar bestaat, zullen de eerste patiënten in het nieuwe ziekenhuis terecht kunnen. Maar dit betekent geenszins dat er vandaag niet volop wordt ingezet op het creëren van ideale omstandigheden voor patiënten en personeel. Zo werd er dit jaar een performant aircosysteem van General geplaatst in de gebouwen K1 en K2.

linumprihodasloebergeluwe002.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Homogene temperatuurverdeling over de seizoenen heen in kinderopvang

Buitenschoolse kinderopvang Sloeber in Geluwe telt heel wat grote glaspartijen. Een efficiënte klimatisatie van de gebouwen is er onontbeerlijk. Om te vermijden dat de kindjes of hun begeleiders in de belevingsruimte last zouden hebben van tocht, was een textielkanaal de aangewezen keuze. Voor dit project opteerde installatiebedrijf Feys-Pattyn voor een samenwerking met specialist in textielkanalen Prihoda.

frigrojacobsmaaseik2.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Koude keuken in WZC De Maaspoorte

WZC De Maaspoorte laat zijn residenten in alle rust genieten. Opvallend is de sterke integratie van het zorgcentrum met het stadsleven in Maaseik, met als blikvanger het fiets- en wandelpad dat dwars doorheen het zorgcentrum loopt. In de keuken trekken de blauwe textiel luchtverdeelslangen de aandacht.