thercontmsinnonamurbuitengroepen.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 99 – november 2023
Nieuwe, duurzame HVAC-installatie voor INNO Namur

Recent werd de INNO Department Store aan de Place d’Armes in Namen met een nieuwe General Airstage J4L HVAC-installatie uitgerust. Belangrijk voor de klant was dat de installatie van buitenaf kon worden aangestuurd. Het project werd uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen installatiebedrijf TMS uit Ternat en verdeler Thercon uit Aartselaar.

1c_9.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 99 – november 2023
Refbuster – Flexibele on-site koudemiddel afpomp- en afvulservice

De transformatie van onze sector naar een duurzame toekomst is volop ingezet. Samenwerking en partnerships zullen een prominente rol spelen om hier een succes van te maken. “Samen zijn we in staat om te verduurzamen, samen zijn we in staat om uitdagingen aan te gaan, samen kunnen we de branche verder ontwikkelen”, klinkt Edwin Ernste, commercieel directeur bij Celsis BV, enthousiast. “Met Refbuster starten we een koudemiddel afpomp- en afvulservice op waarmee we de koeltechnische installateur daadwerkelijk helpen, door hem te ontzorgen van a tot z en bovendien gebeurt dit alles in een duurzame context.”

danfosssupermarkt4.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 99 – november 2023
Danfoss Application Development Center in een operationele supermarkt

Op een steenworp van het hoofdkantoor in Nordborg (Denemarken) heeft Danfoss op 24 augustus 2023 met een groots event zijn nieuw Application Development Center geopend. Dit is een energie-efficiënte functionerende Smart Store supermarkt met echte klanten en echte koel-, vries- en verwarmingsbehoeften, maar waarbij ook bijzondere aandacht uitging om alle toestellen demogewijs en met live monitoring op te stellen. Hierdoor is het Danfoss Application Development Center de uitgelezen plek voor OEM’s, aannemers, detailhandelaren in voedingsmiddelen en Danfoss-ingenieurs om nieuwe technologieën en oplossingen te ontwikkelen om de energie- en operationele efficiëntie in de detailhandel in voedingsmiddelen te verbeteren.


Luyten Airco rectangle dec 2023 / jan-feb-maart-april-mei 2024
70296239xlnormalnone.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 99 – november 2023
Propaan als koelmiddel

Propaan (R290) is een kleur- en reukloos gas dat tot de familie van de koolwaterstoffen behoort. Het is een zeer efficiënt koelmiddel dat de afgelopen jaren populair is geworden dankzij de uitstekende thermodynamische eigenschappen en lage ecologische voetafdruk. In dit artikel gaan we in op de toepassingen, specifieke eigenschappen, hantering en vooruitzichten voor R290 in koelsystemen.

cataloguetibbloc2023benl39.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 99 – november 2023
Een specialist in verhuur voor koeling, verwarming en stoom

Tibbloc is een onafhankelijke verhuurfirma met totaaloplossingen voor materiaal voor verwarming en warm water (mobiele stookplaatsen), ijswater (koelgroepen), airconditioning (airconditioners, luchtbehandelingskasten) en stoom (stoomgeneratoren). De toepassingen situeren zich in de industrie, utiliteiten en warmte- en koudenetten. Sinds kort is het bedrijf ook aanwezig in België, met een vestiging in Vilvoorde van waaruit heel het land bediend wordt.

daikinbluedays2.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 98 – september 2023
Daikin Blue Days

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Na een verplichte pauze van twee jaar organiseerde Daikin Belgium in Eghezée, Gent en Halen opnieuw de succesvolle Daikin Blue Days, die ook dit jaar weer op een grote opkomst konden rekenen. De deelnemers kregen in een aangename setting naast het nodige vertier ook een zeer divers programma voorgeschoteld, met o.a. de evolutie van de HVACR-markt in residentiële, commerciële en industriële toepassingen, huidige en toekomstige tendensen, inzicht in de koudemiddelenproblematiek, Daikin services en enkele revolutionaire productontwikkelingen.


Climalife rectangle mei 2024
airbelux1.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 98 – september 2023
Airbelux – Renovatie en reiniging

Vanuit de nieuwe werkplaatsen in Ciney verlengt Airbelux de levensduur en garantie van onder meer koelcentrales en luchtgroepen. Bijzonder aan de aanpak is dat het veel verder gaat dan een coating over de kwetsbare delen spuiten. Nee, hier worden de machines écht behandeld, wat resulteert in een behandeling met een garantie van vijf jaar. Nam iemand het woord ‘ontzorgen’ in de mond?

abcoolservice2.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 98 – september 2023
AB Coolservice bouwt NH3-pompkoelinstallatie voor BelOrta

Je hebt trendsetters en volgers. Lang voordat natuurlijke koudemiddelen de talk of the town waren, geloofde Bart Aerts al volop in hun potentieel. Hierdoor heeft hij een enorme expertise opgebouwd samen met zijn dynamische team, waardoor hij naast installateur ook volop zijn rol van adviseur opneemt. We bezochten een ammoniakinstallatie bij BelOrta in Borgloon met 1,5 MW koelvermogen, en nu al voorzien om op termijn te worden uitgebreid.

cc98frigro1a.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 98 – september 2023
Frigro = respect + trouw + kennis

De koeltechnische distributiepartner Frigro uit Moorsele is al jaar en dag een trendsetter in onze sector. Lang voordat natuurlijke koelmiddelen hét gespreksonderwerp waren, ontdekten zaakvoerders Bert en Koen Decuypere al hun enorme potentieel. Niet voor niets liet Panasonic hun oog vallen op Frigro om in samenwerking diens eerste CO2 condensing units in Europa te plaatsen. Het leverde een enorme technologische voorsprong en een mooie bagage aan kennis op. Maar ook als trendsetter op het vlak van digitalisering, met tot vandaag nog een van de meest gebruiksvriendelijke en uitgebreide webshops. “Frigro schrijft steeds verder aan een succesverhaal dat is opgebouwd uit respect, trouw en kennis”, vertelt Bert Decuypere.


Fermod rectangle mei 2024
deltatechnics1_1.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 98 – september 2023
Delta Technics Engineering 45 jaar jong

Op 30 juni ’23 vierde Delta Technics Engineering BV uit Breda zijn 45ste verjaardag. Dit gebeurde helemaal in de stijl van het imago waarvoor dit bedrijf bekend én geroemd wordt in de koelindustrie: kwaliteit, oog voor detail, respect.

productenfaraconnect3.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 97 – mei 2023
Eenvoudige rapportage en beheer van temperaturen

Het staat als een paal boven water dat de toekomst van de koeltechniek te vinden is bij de geconnecteerde installaties. Aan systemen voor beheer en controle op afstand is er geen gebrek. Ondanks het grote aanbod blijft er echter een nood aan een eenvoudig, toegankelijk en merkonafhankelijk systeem. Om dat gat in de markt te dichten, ontwikkelde de koeltechnische groothandel Frigro FaraConnect: een combinatie van een online platform met drie oplossingen voor het connecteren, rapporteren en aansturen van temperaturen.

rittalccenergyefficiencycheckaudit.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 97 – mei 2023
Rittal-audit van koelaggregaten geeft indicatie van potentiële energiebesparing

Vorig jaar heeft Rittal haar assortiment Blue e+ koelaggregaten (vermogen van 1,6 kW tot 6 kW) uitgebreid naar de kleinere koelvermogens”, zegt Danny Forré, Product Manager bij Rittal. “Met de Energy Efficiency Check – toegespitst op kastkoeling – bieden we industriële eindklanten nu ook de service om hun koelaggregaten (van Rittal of van een andere fabrikant) te laten inventariseren en om stapsgewijze om te schakelen naar onze nieuwste generatie schakelkasten en zo een aanzienlijke energiebesparing te realiseren.”

climapulse3en.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 97 – mei 2023
Climapulse legt focus op service

“Als afgestudeerd informaticus kreeg ik de vraag van mijn vader – toen nog koeltechnisch installateur – of ik een programma wilde schrijven dat hem kon helpen met zijn koudemiddelboekhouding”, vertelt Timmy Maris. “Het was toen al duidelijk dat het van fundamenteel belang zou zijn om overzicht te houden over je installaties en koudemiddelen. De eerste versie van de F-gaswetgeving stond in de steigers en de plichtbewuste koeltechnieker zocht oplossingen om zich in regel te stellen. Mijn vader was tevreden, en van het een kwam het ander: ik ging de markt op om een platform uit te bouwen voor de centralisatie en digitalisering van alle informatie rond koelinstallaties en de wetgeving hierrond. In het begin richtte ik mij volledig op de koelmarkt. Maar naarmate er ook steeds meer verwarming bijkwam, zocht ik een nieuwe naam. In 2015 werd Climapulse geboren.”

heytecdepreiterenieuwpoortcondensorenkelvionbuiten.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 97 – mei 2023
Nieuwe koudemiddelen verlagen CO2-uitstoot slagerij aanzienlijk

In de Nieuwpoortse Albert I-laan opende Eddy Vandenbroucke eind vorig jaar een nieuwe slagerij in een ruimer gebouw, twee panden verwijderd van zijn oude slagerij. Winkel en atelier zijn verdubbeld in oppervlakte. Voor de koeltechnische aspecten opteerde installatiebedrijf Depreitere uit Koekelare – in overleg met Heytec – voor een Refra koelcentrale van 28 kW. De nieuw gebruikte koudemiddelen leveren een winst op van 136 ton CO2-equivalent, en dit voor een slagerij die qua oppervlakte dubbel zo groot is als de vorige.

akmboxcoldgroeitrajectkoelgroepenblokverdamper.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 97 – mei 2023
Boxcold en AKM in een gezamenlijk groeitraject

Twee jaar geleden ging AKM, de verdeler van opslagsystemen uit Roeselare, in zee met de Italiaanse producent van koelcellen Boxcold. “Een weloverwogen keuze want we wilden samenwerken met een partner die exclusiviteit, kwaliteit en innovatie aanbiedt”, aldus Martijn Lameire van AKM.

sinclairconsoleoutdoor.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 97 – mei 2023
Beijer Ref Belgium introduceert Sinclair

Beijer Ref Belgium is een van de vooraanstaande groothandels in koeltechniek in ons land. De firma blijft echter niet op haar lauweren rusten en heeft de ambitie om door te stoten tot het marktleiderschap in HVAC en koeltechniek. Vooral op het vlak van HVAC en warmtepompen ziet Beijer Ref Belgium nog mooie groeimogelijkheden. Om dat potentieel te benutten, introduceert de groothandel de Sinclair-reeks van airconditioning en warmtepompen. Deze Tsjechische fabrikant maakt deel uit van de Beijer Ref groep, wat met name voordelen biedt op het vlak van service en logistiek. De groothandel liet de professionals kennismaken met het Sinclair-gamma op de Dealer Days

2_39.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 97 – mei 2023
Testo Pro+ “De toekomst is digitaliseren”

Digitalisering is niet meer weg te denken uit de installatiesector. De tijd dat een herstelling of een periodiek onderhoud wordt afgesloten rond de keukentafel met het obligate tijdverlies om de vereiste attesten in te vullen, is definitief verleden tijd. Maar er is nog meer. Digitale attesten kunnen niet meer verloren gaan, ze komen bij alle betrokkenen terecht, en bovendien wordt de foutenmarge sterk verkleind.

colruytkt2b.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 97 – mei 2023
Eén van de grootste koeltechnische bedrijven van België is een retailer

Frigoristen of koeltechnici die in de zomer van een welverdiende vakantie kunnen genieten? “We werken er aan binnen de Colruyt Group en dat maakt me gelukkig”, zegt Peter Basteleus, HVAC-afdelingsverantwoordelijke. De retailer, een van de grootste koeltechnische bedrijven van België, hoefde deze uitzonderlijk warme zomer ook helemaal geen product weg te gooien. Een dertigtal mensen onderhoudt er zo’n 500 vestigingen en start ook gemiddeld één nieuwe installatie per week op. “Sinds 2014 bouwen we ook al onze F-gas installaties om. We zitten mooi op schema om dat tegen 2030 rond te hebben.”

img9030.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 97 – mei 2023
Maison Pécou investeert in een nieuw milieuvriendelijk koelsysteem

Al 142 jaar staan kwaliteit, creativiteit en het gebruik van uitzonderlijke grondstoffen garant voor de uitstekende reputatie van het Maison Pécou bij de vervaardiging van suikerbonen (een snoepje met een suikerlaagje). De ideale productieomstandigheden worden nauwgezet gerespecteerd, evenals de droogtijden in speciale ruimtes onder gecontroleerde temperaturen en vochtigheid. Aan het einde van de twintigste eeuw ontstond het recept voor de suikerboon met 70% cacao, een groot succes bij de consument.

frigro1.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 96 – februari 2023
Frigro Netwerkt – ‘Actuele laag GWP-oplossingen’

Met de “Frigro Netwerkt” evenementen koppelt Frigro, groothandel en kennispartner voor warmtepompen, koelinstallaties en isotherme panelen uit Moorsele, het nuttige aan het aangename. Met aftrap in de late namiddag krijgen eerst enkele gastsprekers het podium om hun visie en ervaringen te delen rond een specifiek thema. Hierna worden de aanwezigen uitgenodigd voor een informeel netwerkmoment in een aangename sfeer en uitgebreide catering. Hierbij krijgt men de kans om zowel met de gastsprekers als met hun vertrouwde Frigro contactpersonen bij te praten over tal van onderwerpen. Deze succesvolle formule werd door corona noodgedwongen even gepauzeerd, maar nu engageert Frigro zich opnieuw om per jaar vier sessies, gelinkt aan actuele thema’s, te organiseren.

emersonnewcool6.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 96 – februari 2023
The New Cool van Emerson in Aalst

Eind vorig jaar lanceerde Emerson onder de titel The New Cool de nieuwe Copeland CO2 scroll technologie. Deze innovatieve oplossing voor koelsystemen verlaagt de systeem- en installatiekosten en de bedrijfs- en onderhoudskosten. Een van de eerste toepassingen in Europa werd begin dit jaar in de nieuwe kaaswinkel van Korboo Cheese Masters in Aalst geplaatst. Na bijna een jaar klinkt het unaniem bij fabrikant, distributeur, installateur en eindgebruiker dat de koelinstallatie alle beloftes waarmaakt.