gcca1.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
25ste GCCA European Cold Chain Conference

Met een jaar vertraging verzamelde de koudeketen van 23 tot 25 maart ’22 in Rotterdam voor de 25ste GCCA European Cold Chain Conference. Met 152 deelnemers was het niet alleen een succesvolle editie qua opkomst, maar zeker ook qua inhoud. Daar was alle reden toe, want nooit eerder stond de koudeketen zo nadrukkelijk in de frontlinie als tijdens de strijd tegen de pandemie. Hiermee is ook meteen een (flauw) bruggetje gemaakt naar de oorlog in Oekraïne, nog zo’n ontwrichter van de logistieke lijnen.

dsc6020.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 93 – mei 2022
Batibouw keert terug

Na een digitale editie in 2021 keert Batibouw terug als volwaardige fysieke beurs in de zomer van 2022. De verschuiving naar de latere datum was ingegeven door de coronamaatregelen, die het praktisch ondoenbaar maakten om de beurs in de vertrouwde periode te laten doorgaan. De organisatie was echter vastbesloten om opnieuw een fysieke editie te houden, zodra de omstandigheden het toelieten. Zoals Frédéric François van beursorganisator Fisa het uitdrukte: “Batibouw was het laatste grote evenement voor de lockdown en de coronabeperkingen. We hielden eraan om opnieuw het eerste evenement te zijn zodra de beperkingen werden opgeheven.”

labelmaxmp1mittablet2.jpg

PRODUCTSPOT  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
Mobiele oplossingen voor signalisatie

In een industriële omgeving is het van belang dat alle onderdelen duidelijk gelabeld zijn. Het gaat dan niet alleen om algemene waarschuwingen of veiligheidsinfo; een technicus die een ingreep wil uitvoeren moet ook weten waar elk onderdeel voor dient. Zeker waar er in de loop van de jaren al enkele wijzigingen zijn opgetreden, kan dat een probleem zijn. De Antwerpse firma Safety Science heeft een reeks toestellen in het gamma, waarmee slijtvaste zelfklevende vinyl labels naar keuze kunnen worden afgedrukt en op maat worden uitgesneden. Nu komt daar een draagbare vinylprinter bij, die ook op de werf gebruikt kan worden.


Climalife rectangle augustus 2022
extraqtclosedloop.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
Een totaalservice voor aquathermie

Hoewel aquathermie een groot potentieel heeft, blijft de techniek nog relatief onbekend in ons land. Aquathermie is in principe vergelijkbaar met geothermie: het is een warmtepompsysteem, maar in plaats van de bodem of grondwater als warmtebron te benutten, kiest men voor oppervlaktewater of andere waterstromen. Extraqt levert gespecialiseerde expertise bij projecten en wil zo deze techniek een bredere bekendheid geven. Aquathermie kan immers sterk bijdragen tot het slagen van de energietransitie.

weishauptgda.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
Volledige service voor de vakman

Weishaupt heeft in de verwarmingswereld een stevige reputatie opgebouwd als specialist in branders en ketels. Maar het familiebedrijf heeft de afgelopen jaren een koerswijziging ingezet om de toekomst veilig te stellen. Zeker in het residentiële segment mikt Weishaupt volop op de warmtepomp. Om de installateurs te helpen deze overstap te maken, biedt het bedrijf een sterk uitgebouwde ondersteuning. Met deze combinatie van advies en kwaliteit wil de constructeur ook het potentieel van renovatie aanboren.

141259835l.jpg

TECHNIEK  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
De juiste luchtreiniger kiezen

Besmettingen met het coronavirus gebeuren vooral in gebouwen. Daarbij spelen aerosols, met andere woorden uiterst kleine zwevende druppels, een belangrijke rol. Hoe langer we in een ruimte blijven, hoe groter de kans op besmetting, ook op een afstand van meer dan 1,5 meter. Met een luchtreiniger kunnen we die zwevende druppels uit de lucht halen. Daarbij zijn er diverse varianten en werkingsprincipes.


CC Happening 2022
20111207112353.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
Topair luchtgordijnen voor energie-efficiënt comfort

Als je al de voordelen van luchtgordijnen op een rijtje zet, dan kan je de vraag stellen waarom ze niet nog meer worden toegepast. Zowel in residentiële, commerciële als industriële toepassingen kunnen luchtgordijnen het verschil maken zowel voor energieverbruik als rendement. Tenminste als je kwaliteitsvolle luchtgordijnen plaatst die de beloftes waarmaken. Bij Topair luchtgordijnen krijg je deze garanties. Cool & Comfort zocht de importeur van Topair luchtgordijnen in België op en kwam terecht bij een éminence grise van de Belgische HVACR-sector: Martin Van Hoey.

ciat1.jpg

TECHNIEK  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
Behandeling van de binnenlucht door #CIAT4life

COVID-19 heeft een licht geworpen op de kritiek van gezonde en veilige binnenomgevingen, vandaag is er een toegenomen vraag naar de binnenluchtkwaliteit (IAQ) van gebouwen. Er zijn veel aspecten aan het creëren van gezonde gebouwen, van cognitieve en gezondheidsvoordelen van verbeterde luchtkwaliteit en ventilatie, tot veiligheid en beveiliging. Het is essentieel geworden om een alomvattende aanpak te hanteren om gezondere gebouwen te garanderen die een positieve invloed hebben op de mensen binnenin.

airx4.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
AirX – Uw expertisebureau voor ventilatie

“AirX combineert luchtgroepen met dienstverlening”, klinkt zaakvoerder Dirk Merken overtuigd. “We zijn een expertisebureau gespecialiseerd in ventilatie. Alle medewerkers kunnen terugvallen op een ruime ervaring in het vak. Met deze gebundelde kennis kunnen we de installateur tegelijk adviseren én ontzorgen.”

wegttr.jpg

TECHNIEK  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
Waarom variabel-toerentalregelingen essentieel zijn voor HVAC-toepassingen

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorspelt dat door een verdubbeling van de energie-efficiëntie van airconditioning in 2050 een groei in het mondiale energieverbruik van 1300 gigawatt kan worden voorkomen. Hoe kan deze energiebesparing worden gerealiseerd? Dat is mogelijk met variabel-toerentalregelingen, zoals Marek Lukaszczyk, van WEG, de wereldwijde producent en leverancier van motoren en aandrijftechnologie uitlegt.

nordlandlysairmcthreehvorm.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
Adiabatische koeler op maat voor Mc Three

Bij tapijten- en karpettenproducent Mc Three in Waregem implementeerde Nordland, specialist in industriële koeltorens en adiabatische koelers, een adiabatische koeler van het type Topaz Neo van het merk Jacir.

heytecsyntragenk3pers.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 92 – februari 2022
T2-campus leidt koeltechniekers op tot CO2-specialisten

In T2-campus op het Thor Park in Genk organiseert Syntra Limburg diverse bouwgerichte opleidingen, waaronder HVAC. Op vraag van het Genkse Technisch Instituut Sint-Lodewijk werd de opleidingsmodule CO2 koeltechniek aan het aanbod toegevoegd. Bij Syntra wou men de drempel rond alternatieve koelmiddelen zoals CO2 verlagen. De opleiding richt zich naar koeltechniekers die aan de slag zijn en dus over voldoende voorkennis beschikken. De CO2-koelinstallatie kwam tot stand in nauwe samenwerking tussen Syntra Limburg en Heytec.