cglpfoto.jpg

PRODUCTSPOT  
Cool and Comfort 90 – september 2021
Vaccineer de binnenlucht met UV-Pure

De wereldwijde pandemie duurt nu al meer dan een jaar. AirVision draagt zijn steentje bij om de situatie te verbeteren met innoverende techniek. Er is geen wondermiddel tegen het coronavirus, maar op basis van hun ervaring in luchtzuivering en ventilatie brengt het bedrijf een serie slimme en handige oplossingen uit in de strijd tegen het virus.

coolworldstockhabo6.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 90 – september 2021
Tijdelijke behoefte aan een chiller?

Stockhabo heeft als hoofdactiviteit het opslaan van diepvries-, gekoelde en droge producten. Het bedrijf gaat er prat op om binnen deze veeleisende sector steeds toonaangevend te zijn op technologisch vlak zodat de klant de best beschikbare ondersteuning krijgt. Soms moet er ook snel geschakeld worden, bijvoorbeeld als de temperatuurvraag in een hal plots niet langer 18°C voor droge opslag maar 4°C voor koelopslag wordt. Eén telefoontje naar Coolworld Rentals volstaat voor ontzorging van a tot z, gaande van studie en installatie tot inbedrijfstelling en onderhoud.

rensonvdsteeneizegem3pers.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 90 – september 2021
Comfortabele ventilatie voor compacte woningen

In een rustige hoek van de Izegemse verkaveling Forum realiseerde B4Projects drie moderne eengezinswoningen, telkens comfortabele woningen met voldoende lichtinval. Group Vandersteene (zie kaderstuk) stond er in voor de installatie van de technieken, waaronder het C+ ventilatiesysteem van Renson met de zeer compact geïnstalleerde Healthbox 3.0.


AKM januari 2022
ccenrgynovitanvollinstallatie.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 90 – september 2021
Geothermie verhoogt duurzaamheid

Sinds kort is het bedrijf Novitan verhuisd naar een nieuwbouw op het Kortrijkse Evolis Business park, erkend als duurzaam en innovatief bedrijventerrein. Het farmabedrijf opteerde ervoor om zijn magazijn op een innovatieve en duurzame manier te klimatiseren via geothermie. Een modulerende geothermische warmtepompinstallatie van Ecoforest – in ons land verdeeld door Enrgy BV – kan simultaan koelen en verwarmen, wat de energetische kost aanzienlijk drukt.

isomastersdecierkoostendependeldeurenoculus.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 90 – september 2021
Authenticiteit en korte keten voor De Cierk

De laatste jaren onderging de Oostendse Oosteroever een volledige gedaanteverwisseling. Zo wordt een deel van de oude vismijngebouwen nu uitgebaat door de bekende lokale ondernemer Willy Versluys. Een aantal genummerde visverwerkende bedrijfjes werd grondig gerenoveerd en omgebouwd tot een grote, volwaardige open binnenmarkt. Samen met isomasters slaagde Nitec Cooling er in van ‘Fish Food & Meet Market De Cierk’ een mooi koeltechnisch project in een authentiek kader te maken.

frigroalditempleuve2b.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 90 – september 2021
ALDI verduurzaamt alle winkels

ALDI België gaat tegen 2030 zijn 440 winkels uitrusten met koelinstallaties met het natuurlijke koudemiddel CO₂. Een milieuvriendelijke ambitie die kadert binnen de duurzaamheidspolitiek van ALDI waarbij het fors inzet op een klimaatvriendelijk winkelpark. Cool & Comfort bezocht de gerenoveerde ALDI-vestiging in Templeuve (Doornik) en stelde vast dat er geen druppel synthetisch koelmiddel meer wordt gebruikt. HVACR-installatiebedrijf De Noyette heeft al verschillende ALDI-winkels verduurzaamd en werkt hiervoor samen met innovatiegerichte partners, waaronder de koeltechnische distributiepartner Frigro als importeur van o.m. York en Roller.


GMI rectangle maart 2021
ithodaalderop2.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 90 – september 2021
“Topmerk in de betaalbare categorie”

“Eenvoudige installatie, gebruiksgemak, laag energieverbruik, en dit in combinatie met topkwaliteit en een concurrentiële prijs”, legt Christophe Debrabander de opmerkelijke groei van Itho Daalderop op de Belgische markt in warmtepompen, boilers en ventilatie uit. Een verstandig uitgewerkt servicenetwerk en de productie in eigen beheer maken het plaatje compleet.

1c_8.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 90 – september 2021
“Onze kennis over koudetechniek is aan het verdampen”

Vrijdagnamiddag. Het weekend loerde om de hoek, maar eerst wachtte Cool & Comfort de aangename gunst om aan te schuiven bij Udo Van der Meer, algemeen directeur van SCM Ref BV. Het werd een boeiend gesprek over tal van koude-gerelateerde onderwerpen. Wie Udo Van der Meer kent, weet dat hij kwistig rondstrooit met knipoogjes, maar daarachter schuilt een ongelooflijke kennis over koudetechniek. Neem bijvoorbeeld het natuurlijke koudemiddel ammoniak (R717).

1_66.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 90 – september 2021
Argoclima – ‘Improve Your Life’

Airconditioning voor de residentiële sector is een uitgebreide en concurrentiële markt. De fabrikanten en importeurs trachten zich te onderscheiden met kwaliteitsvolle toestellen of een lage prijs. Weinigen slagen erin om beiden de combineren. Klimapower wel. Als importeur van Argoclima wordt een uitgebreid gamma van innovatieve en ecologische aircotoestellen aangeboden die tegelijk ook over een mooi design, scherpe prijs en installatiegemak beschikken.

1_65.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 90 – september 2021
“Veiligheid mag geen last zijn”

De activiteiten van Vigotec lijken op het eerste zicht moeilijk in enkele woorden samen te vatten. Maar voor wie de historiek van het bedrijf kent, is dit een logische samenhang en de combinatie van expertises net een unieke sterkte. In dit artikel focussen we op de activiteit die van levensbelang is: veiligheid. Deze groeide voort vanuit een gasdetectie-service die geboden werd bij één van de andere activiteiten rond leidingsystemen. Ondertussen ontwikkelde deze afdeling zich tot een volwaardig team van experten rond veiligheid in en om besloten ruimten en werken op hoogte. Werknemers verdienen het om in veilige omstandigheden te kunnen werken. Helaas is dat niet altijd het geval, denk maar aan een service technicus die alleen werkt aan een ondergrondse installatie of bovenop het dak. Wat als hij/zij een ongelukkige val maakt of een beroerte krijgt? Of als er schadelijke (koel)gassen vrijkomen? “Zorg dat je medewerkers zich bewust zijn van de mogelijke gevaren en alles in het werk stellen voor een werkbare veiligheid op de werkvloer”, aldus Luk Devillé, safety consultant.

unsustainablecoolingorig.jpg

WEBINAR  
Cool and Comfort 90 – september 2021
Duurzame koelsystemen in de praktijk

Het probleem is bekend: de combinatie van betere gebouwenisolatie enerzijds en warmere zomers anderzijds betekent dat de energievraag van een gebouw stilaan verschuift van warmte in de winter naar koeling in de zomer, ook in onze streken. Willen we de winst van lagere warmteverliezen niet teniet doen door een hoger verbruik in de zomer, dan moeten we overschakelen op duurzame manieren van koeling. Om uit te zoeken hoe dat in de praktijk kan, werd het project SCoolS opgezet, met als kernpartners KCE Thomas More en het WTCB. Recent werden de resultaten voorgesteld in twee webinars, in samenwerking met Atic.

19europeanconference1.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 90 – september 2021
Koeling kent geen grenzen

Schoven er in 2019 nog meer dan 300 deelnemers aan in de aula van de Polytechnic University of Milan, dan moesten de deelnemers aan de 19th European Conference van de Centro Studi Galileo op 10 en 11 juni 2021 dit jaar noodgedwongen van thuis de presentaties volgen. Opmerkelijke vaststelling: het virtuele event trok significant minder deelnemers dan het fysieke event, niettegenstaande de insteek van de conferentie met een breed scala aan onderwerpen met betrekking tot koeltechniek en airconditioning quasi dezelfde was. Wie vorig jaar nog dacht dat virtuele congressen en beurzen het nieuwe normaal zouden worden, weet ondertussen wel beter. Informatie delen via Zoom of Teams lukt nog wel, maar netwerken, Q&A en vooral de gezelligheid verdwijnen van het toneel. Het (on)uitgesproken verlangen naar het normale was tijdens de 19th European Conference nooit veraf.