frigrogoethals4.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Beste bakker van Lochristi kiest voor Panasonic CO2-units

Bakkerij Goethals werd door de lezers van Het Nieuwsblad uitgeroepen tot beste bakkerij van Lochristi. Bakker Joost Goethals draagt deze titel met terechte fierheid. De bekroning is niet vanzelf in de schoot geworpen, maar is het resultaat van uitmuntend vakmanschap en toekomstgericht ondernemen. Bij de vervanging van de koelgroep voor zijn vriescel stapte hij mee in het ontwerp dat door zijn vertrouwde installateur Hendrik Huysveld werd voorgesteld: twee Panasonic condensing units met het natuurlijke koudemiddel CO2.

20201029095506855ios.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
“Een duurzame koelinstallatie die zichzelf terugbetaalt: dát was ons doel”

Toen Luc Gielen in september 2018 bij Bidfood Belgium aan de slag ging als technical manager, lag er een plan op tafel om de bestaande diepvries- en koelruimten bij Bidfood in Beringen gevoelig uit te breiden. “Met een Lean and Green-award op zak is duurzaamheid een standaard voor Bidfood en daarom kreeg ik de kans om met een wit blad te beginnen”, vertelt hij. In augustus en september 2019 werden de opdrachten aan de aannemers toegekend en amper 1,5 jaar later, inclusief de corona-vertragingen, stond ze er: de gloednieuwe koelinstallatie waarbij de meerinvestering t.o.v. van het geplande budget zichzelf terugverdient door het lagere energieverbruik.

nathanninovefoto4.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Gecombineerd verwarmen en koelen

Voor een dierenartspraktijk in Ninove zocht de opdrachtgever naar een oplossing die niet alleen hoge prestaties kon leveren, maar ook soepel was in het gebruik en bovendien ecologisch verantwoord. Die werd gevonden in de vorm van een installatie met een geothermische warmtepomp met passieve koeling van Nathan. Plaatselijk installatiebedrijf DACO Total Energy Concepts nam alle technieken voor zijn rekening.

colruytpropaankoeling1.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Colruyt Group blijft gaan voor natuurlijke koelmiddelen

Als vooraanstaande distributiefirma in België neemt Colruyt Group haar maatschappelijke verantwoordelijkheid zeer ernstig op. Het bedrijf doet er alles aan om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Op het vlak van de koeltechniek vertaalt zich dat in een radicale keuze voor natuurlijke koelmiddelen.

mitsubishifogalgiacomini.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Constante temperatuur voor opslagruimte fijnmechanische onderdelen

Sinds meer dan 30 jaar is de firma Luyten verdeler van Mitsubishi Heavy Industries voor België en Luxemburg. Eind 2019 installeerde Ets. Fogal uit Vottem (zie kaderstuk) – meer dan 20 jaar partner van Luyten – Mitsubishi Heavy Industries – bij Mac Valves Europe in Loncin ecologische systemen. Deze garanderen een constante temperatuur in de nieuwe opslagruimte.

thercon0.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Geothermische verwarming in Barl’lo

In het centrum van Bornem – volledig omgeven door een groene parkomgeving – verrijst het duurzame woonproject Barl’lo: drie kleinschalige appartementsgebouwen onder de noemer ‘Duurzaam wonen in een landschapspark’. Maar ook duurzaam door de verstandige keuze voor collectieve geothermische warmtepompen van Clivet, geleverd door Thercon en geplaatst door HVAC-installatiebedrijf Theo Boons.

emerson5.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Emerson Copeland ZX condensing unit met R455A

Tot vervelens toe hebben we in Cool & Comfort getuigenissen en ervaringen van koeltechnische installateurs gedeeld dat er geen zaligmakend koudemiddel bestaat. Ieder project moet afzonderlijk bekeken worden, en met kennis van zaken beveelt de installateur zijn klant een koeltechnische installatie aan met een natuurlijk of een synthetisch koudemiddel. Installateur/adviseur is de correcte invulling van wat van de vakman wordt verwacht. Vooral in de commerciële sector speelt de koudemiddelkeuze een grote rol. We bezochten AD Delhaize in Heultje waar installateur en supermarktuitbater samen zeer bewust kozen voor een nieuwe Copeland ZX condensing unit met het A2L-koudemiddel R455A. Een primeur in België!

ambrava5.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Ultieme shopervaring dankzij de Samsung 360 Cassette

De Stadsfeestzaal aan de Meir in Antwerpen is een iconisch gebouw. Het heeft er al een bewogen geschiedenis opzitten. Het stamt uit 1908, werd vroeger vooral gebruikt voor evenementen (kunsttentoonstellingen, de Antwerpse Antiekbeurs, feesten) en brandde in 2000 volledig uit. Maar daar merk je vandaag niets meer van, want nu is de Stadsfeestzaal een luxueus shopping center met restaurants en bars en ongeveer 40 winkels. Maar het is vooral een belevingscenter voor The Future of Shopping. Ambrava is met Samsung Climate Solutions een van de partners in dit project.

climapacimecfoto4.jpg

PROJECT  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Rhoss totaaloplossing voor modulair kantoorgebouw

Imec is een wereldvermaard onderzoekscentrum voor nano-elektronica en digitale technologie, maar tegelijk is het een Vlaamse organisatie die sterke banden onderhoudt met lokale actoren. Omdat het hoofdkantoor in Leuven dringend aan renovatie toe was, werd bij De Meeuw aangeklopt voor een tijdelijk kantoorgebouw. Omwille van de actuele onzekerheid werd de renovatie eventjes on hold gezet, maar ondertussen kunnen de medewerkers toch genieten van een inspirerende werkplek. Hiervoor heeft Climapac meer dan een steentje bijgedragen met een performante totaaloplossing voor verwarming, airconditioning en ventilatie.


GMI rectangle maart 2021
agasrapidrecovery2a.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Duurzame ontzorging met A-Gas Rapid Recovery

Geen enkel thema heeft de koelsector de voorbije jaren meer gedomineerd dan het koudemiddel. Energie-efficiëntie, duurzaamheid, installatievoorwaarden, wetgeving, transport en opslag, verwerking,… bij de selectie en het gebruik van een koudemiddel spelen veel aspecten een rol. De installateur kan zich dus maar best laten bijstaan door een gespecialiseerde firma die op alle vlak de broodnodige ondersteuning kan bieden. Zo’n partner is ongetwijfeld A-Gas Rapid Recovery.

testomanifoldfoto2.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Drie nieuwe digitale manifolds bij Testo

Testo lanceert drie nieuwe digitale manifolds die zich onderscheiden door enerzijds een accurate meting en eenvoudige bediening via een overzichtelijke grafische display of de smartphone, en anderzijds hun compacte en robuuste uitvoering. De onmisbare tool om de installateur tijd en stress te besparen bij installatie, onderhoud en service van koelinstallaties en warmtepompen.

rittalindustrieleomgevingen2.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 89 – mei 2021
Een besturingskast koelen met water?

De meeste koeltechniekers zijn goed vertrouwd met waterkoeling voor lokalen, door middel van ventiloconvectoren of voor het koelen van specifieke machines. Voor het koelen van besturingskasten passen ze dit echter weinig of niet toe. “Typerend voor dit soort toepassingen is dat de luchttemperatuur 35 à 40 °C bedraagt en dat men met vrij hoge watertemperaturen mag werken. Dit komt de energie-efficiëntie ten goede”, aldus Danny Forré, Product Manager Rittal.