heytec1b.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Heytec – “Lokale verankering blijft belangrijk”

Ter gelegenheid van het jaarlijkse mosselfeest dat de koeltechnische en HVAC verdeler Heytec samen met ITE Tools organiseert, spreken we af met Didier Boonen (COO van Heytec) voor een babbel over het belang van logistieke ondersteuning. En waar kunnen we hiervoor beter afspreken dan in het logistieke centrum van Heytec in Lier?

compress2000awfinstallingproduct.jpg

COMPANY NEWS  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Compacte oplossing van Bosch

Om de energietransitie te doen slagen, moeten we massaal overschakelen op warmtepompen. Dat is echter alleen maar mogelijk als de toestellen ook compact en installatievriendelijk genoeg zijn om op grote schaal te worden ingezet. Al te veel mensen aarzelen nog om voor deze techniek te kiezen omdat ze vrezen dat een overschakeling te omslachtig zou zijn. Verwarmingsfabrikant Bosch wil hier een oplossing voor bieden, en heeft dan ook de Compress 2000 AWF Full Monoblock uitgebracht. Deze lucht-water warmtepomp heeft namelijk geen binnenunit nodig, wat plaats en installatietijd bespaart. Dankzij de hoge prestaties en een scherpe prijs heeft dit toestel een bijzonder aantrekkelijke combinatie van troeven.

celsisco21a.jpg

SYMPOSIUM  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Seminarie “Alles wat je moet weten over CO2 als koudemiddel”

Op vrijdag 24 november ging het seminar “Alles wat je moet weten over CO2 als koudemiddel” van Celsis BV door. Tijdens het seminar werd er dieper ingegaan op de techniek, de mogelijkheden en aandachtspunten van CO2. “Doordat we de technologie begrijpelijk overbrengen, wordt een natuurlijk koudemiddel als CO2 makkelijker toegankelijk voor de koeltechnische installateurs”, vertelt Edwin Ernste, commercieel directeur bij Celsis BV.


Luyten Airco rectangle dec 2023 / jan-feb-maart 2024
industrialheatpumps1a.jpg

SYMPOSIUM  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Industriële warmtepompen – The future is electrified, get ready!

Op 29 en 30 november 2023 vond in Praag de internationale conferentie Industrial Heat Pumps plaats. Zonder overdrijving een historisch event, want nooit eerder kwamen zoveel experts en ervaringsdeskundigen van industriële warmtepompen samen op dezelfde plek. Iedere deelnemer (ruim 150 waarvan de helft uit Tsjechië en de rest internationaal) legde nieuwe contacten, ontdekte technologische ontwikkelingen en kreeg inzichten over uitdagende toepassingen.

2k.jpg

SYMPOSIUM  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Europese warmtepompmarkt op kruissnelheid

2022 was een recordjaar voor de verkoop van warmtepompen in Europa, met een stijging van 39% ten opzichte van het jaar eerder. Een onderbouwde schatting leert dat er nu ongeveer 20 miljoen warmtepompen zijn geïnstalleerd in Europa. Maar we zijn er nog niet. Verre van zelfs als we volledig willen loskomen van fossiele brandstoffen. Kennisdeling is de sleutel. En dat er hier grote nood aan is, bewees de 8ste editie van de European Heat Pump Summit op 24 en 25 oktober 2023 in Messe Nürnberg. Het event was met 420 bezoekers on site volledig uitverkocht, en werd aangevuld met 150 deelnemers via de livestream. Het congres werd ondersteund met een mini-beurs met 31 exposanten.

refrigera1c.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Refrigera 2023 – Waar de vakman zich thuis voelt

Na wat toen al een succesvolle tweede editie heette in 2021, verdubbelde de Italiaanse vakbeurs Refrigera de beursvloer voor de jongste editie die van 7 tot 9 november 2023 doorging in Bologna Exhibition Center. Refrigera is het enige evenement in Italië dat exclusief gewijd is aan de gehele productieketen van industriële, commerciële en logistieke koeling. Op de beursvloer vind je vooral fabrikanten en importeurs van oplossingen, machineonderdelen en ondersteunende diensten voor koeltechnische installateurs en service techniekers.

cr6b.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
C&R 2023 – Eendracht maak macht

Het had wat voeten in de aarde om de meest geschikte data voor dé Spaanse HVACR-vakbeurs Climatizacion & Refrigeracion in Madrid vast te leggen. Want de organisatie stond voor een gevoelige keuze: teruggrijpen naar de traditionele vaste stek in het voorjaar of kiezen voor continuïteit met de post COVID‐19-pandemie editie in 2021 en vasthouden aan november. Door ook rekening te houden met de internationale beurskalender werd uiteindelijk geopteerd voor continuïteit. Afgaande op de succesvolle respons bij zowel exposanten als bezoekers, kan de organisatie alleen maar tevreden zijn met de keuze om C&R 2023 van 14 tot 17 november te laten doorgaan.

ros2698.jpg

BEURS  
Cool and Comfort 100 – februari 2024
Afspraak op Brussels Expo

Met de thema’s betaalbaar wonen en duurzaam verbouwen zet Batibouw tijdens haar 65ste verjaardag actuele bouw- en verbouwtopics op de agenda. Meer dan 350 exposanten geven een unieke inkijk in de bouw- en verbouwsector en  professioneel advies bij een bouw- of renovatieproject. 

smerenfig1.jpg

KOELATLAS  
Cool and Comfort 99 – november 2023
De uitdagingen van het smeren van koelcompressoren

Olie is een essentieel onderdeel van een koelinstallatie. In het onderstaande artikel bespreken we belangrijkste functies ervan, alsook de good practices om een optimale werking van het systeem te garanderen en de juiste keuze te maken.

29355687xlnormalnone.jpg

KOELATLAS  
Cool and Comfort 99 – november 2023
Op weg naar een energievriendelijke koeling in vijf stappen

Bij tal van industriële bedrijven is het energieverbruik van de koelinstallatie een aanzienlijk deel van de energierekening. Een compressor van 125 kW, die gemiddeld 3.000 uur per jaar actief is heeft reeds een energierekening 75.000 EURO/ jaar, gebaseerd op een energieprijs van 0.2 EURO/kWh. Veel bedrijven zijn zich niet bewust dat door een slimme regeling deze rekening aanzienlijk kan dalen. Tevens bezitten veel bedrijven reeds heel wat data, die hun echter geen informatie levert. Hieronder een stappenplan, hoe dit kan aangepakt worden.

90535882xlnormalnone.jpg

KOELATLAS  
Cool and Comfort 99 – november 2023
Compressoren, het hart van koelinstallaties

Bij dampcompressiekoeling wordt een koelmiddel gecirculeerd door middel van een compressor. Het koelmiddel onttrekt en geeft warmte af door de verschillende drukken in het systeem, gecreëerd met de compressor en expansieklep. Op lage druk zal het koelmiddel verdampen en zo warmte onttrekken aan de ruimte die moet gekoeld worden (verdamper). Op hoge druk zal het condenseren en warmte afgeven (condensor). In een dergelijk systeem is de compressor de enige component waarbij er energieconversie gebeurt tussen mechanische arbeid (via de aandrijfas) en de stroming. Naast afstelling op kleppen is dit eveneens de enige component die actieve regeling mogelijk maakt. Het is duidelijk dat de compressor een essentieel onderdeel is van een dampcompressie koelingscyclus. Het is dan ook niet toevallig dat de eerste commerciële machines in de 19de eeuw gebaseerd waren op principes van de zuigercompressor op basis van ervaring met stoommachines. Alvorens over te gaan op huidige ontwikkelingen en de uitdagingen voor de toekomst, worden een aantal basisconcepten opgefrist.

caleffiserie.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 99 – november 2023
Compact buffervat garandeert goede werking warmtepomp

Bij een warmtepomp met een watervoerend afgiftesysteem is het belangrijk dat de installatie een voldoende grote waterinhoud heeft. Dat heeft twee redenen: ten eerste zorgt dit voor voldoende lange looptijden van de compressor, zonder start-stop cycli. Ten tweede moet er voldoende warmte in de installatie zijn opgeslagen om een ontdooicyclus te overbruggen, met andere woorden er moet een zekere minimale waterinhoud zijn om warmte te bufferen. Met de 5485-serie brengt installatiespecialist Caleffi een reeks compacte buffervaten uit, die speciaal zijn afgestemd op de werking van moderne warmtepompen.