dsc06875.jpg

VENTILATION  
Cool and Comfort 95 – november 2022
Ebm-papst event

Ebm-papst, de vooraanstaande fabrikant van ventilatoren, organiseerde een studiedag rond diverse aspecten van ventilatie. Dit was meteen ook de gelegenheid om een wissel van de wacht aan te kondigen. Ad van Nistelrooij geeft na een lange carrière bij de fabrikant de fakkel door aan Koen van Nistelrooij. Tijdens het event werden er een aantal seminars georganiseerd, die brede waaier van toepassingen van de ebm-papst producten illustreerden.

swegonwarmtewisselaars.jpg

VENTILATION  
Cool and Comfort 95 – november 2022
Sorptietechnologie : onmiskenbare voordelen

De GOLD RX luchtbehandelingskasten die uitgerust zijn met warmtewielen met een sorptiecoating, bieden aanzienlijke mogelijkheden voor vermindering van energie en koolstofemissie, terwijl ze ook een beter binnenklimaat garanderen. Maar wat maakt deze precies zo voordelig? Hier geven we een overzicht om te begrijpen waarom sorptietechnologie zo goed werkt, met speciale aandacht voor koeltoepassingen.

linumccthomasbossuytprihodamelle.jpg

VENTILATION  
Cool and Comfort 95 – november 2022
Linum wil zijn DNA en groeitraject ook Europees uitdragen

Thomas Bossuyt werd begin juli 2022 Commercial Director bij Linum en heeft inmiddels een goede helikopterview over de groep. Hij wil het vertrouwde familiale DNA van het bedrijf behouden maar heeft ook al enkele werven in kaart gebracht. Samen met CEO Jan Vanderbeke en zijn team wil hij de buitenlandse vestigingen verder uitbouwen en het logistieke succesverhaal van de groep doortrekken naar de andere bedrijfsprocessen.


Climalife maart 2023
banner.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 95 – november 2022
Maximaal rendement halen uit hernieuwbare energie

Bij keuzes tussen verwarmingssystemen is rendement een van de doorslaggevende factoren. Maar wat bedoelt men precies met rendement? Tot nu toe zagen we al te gemakkelijk fossiele brandstoffen als primaire energie. Alles is namelijk gebaseerd op een gegeven hoeveelheid gas of olie, die, naargelang de toepassing, wordt omgezet in warmte, een motor aandrijft, of gebruikt wordt om elektriciteit te produceren. Het komt er dan op aan om dat alles zo efficiënt mogelijk te doen. De groeiende opkomst van groene elektriciteit wijzigt dit gegeven echter fundamenteel. Hans Dolfeyn van Stiebel Eltron schetst de gevolgen daarvan voor de warmtepomp.

thercontemsebuitenunits.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 95 – november 2022
Totaalcomfort met een combinatie van warmtepompen

Met de energietransitie veranderen de comfortnoden. Enerzijds daalt de verwarmingsbehoefte door betere isolatie, anderzijds groeit daardoor het risico op oververhitting in de zomer. Dit effect wordt versterkt door de klimaatverandering, met meer kans op zachtere winters maar ook meer hittegolven in de zomer. Het klassieke concept van thermisch comfort met uitsluitend nadruk op verwarming voldoet dus niet meer. We moeten integendeel naar een geïntegreerd systeem, dat zowel voor koeling als voor verwarming kan zorgen. Hoe dat er kan uitzien, werd getoond in een nieuwbouw in Temse, met een dubbele aanpak: een lucht-water warmtepomp met vloerverwarming voor het gelijkvloers en badkamer, en een lucht-lucht warmtepomp met luchtkanalen voor koeling en eventuele bijverwarming. De toestellen werden geleverd door Thercon en geplaatst door de firma Climaeys uit Waasmunster.

castel2.jpg

HEAT PUMPS  
Cool and Comfort 95 – november 2022
Een perfecte installatie van de warmtepomp

Castel Engineering is een Belgische fabrikant van kunststoffen accessoires en onderdelen, met als belangrijkste markt de HVACR-sector. Begonnen als een lokale ondernemer heeft het maakbedrijf zich doorheen de jaren opgewerkt tot een Europese speler met producten die als referentiestandaard worden erkend. Op Chillventa stelde Castel Engineering een selectie van de nieuwe producten in de schijnwerpers.


Beijer Ref maart 2023
shopconnectcairox.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 95 – november 2022
Plenion – Software op maat van de installateur

Efficiënt, flexibel, eenvoudig, snel, betrouwbaar, doeltreffend, up-to-date, ondersteuning... We kunnen nog een tijdje doorgaan, maar dit zijn alvast enkele sleutelwoorden die de software van Plenion voor de koeltechnische sector omschrijven. Doordat alle processen met elkaar verbonden worden, moet je maar één keer alle gegevens invoeren. Bovendien is het ook software die op mensenmaat werd geschreven, en hierdoor ook perfect bruikbaar voor de koeltechnische installateur die alleen of met enkele medewerkers software zoekt die waarmaakt wat wordt beloofd: slimmer, beter en sneller werken.

img1049.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 95 – november 2022
Technicert – Koeltechnische opleidingen & examens met meerwaarde

Technicert heeft op zeer korte tijd met zijn partners GTI – Mortsel en O&T Mortsel een stevige reputatie opgebouwd met kwaliteitsvolle en bedrijfsgerichte opleidingen in koeltechniek. Dit wordt aangevuld met een grote flexibiliteit en ondersteuning van de cursisten. Recent is daar ook het actualisatie-examen certificaat in de koeltechniek Cat I bijgekomen. Ook hier wil Technicert het verschil maken door het examen niet als een verplicht nummer te beschouwen, maar er flexibiliteit en meerwaarde aan te koppelen.

emersoncontroller.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 95 – november 2022
New Copeland CO2-scrollcompressortechnologie geeft retailkoeling een boost

Met ‘het nieuwe cool’ belooft Emerson niets minder dan een heruitvinding van CO2-koeling: een verminderde systeemcomplexiteit wordt gecombineerd met aanzienlijke voordelen in energie-efficiëntie, betrouwbaarheid en duurzaamheid. Eric Winandy, Director OEM Solutions Development and Sales bij Emerson, legt de technische details uit.


Luyten Airco november 2022 - februari-maart 2023
berton5.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 95 – november 2022
Diepvriescel met Panasonic CO2-units

De retailsector heeft de voorbije jaren aangetoond dat het noodzakelijk is om snel te schakelen. Slaat de consument aan het hamsteren? Bevoorraden. Ingrediënten populair omdat ze gebruikt werden door een TV-kok? Bevoorraden. Om de logistieke operaties in goede banen te leiden, moet je over voldoende (temperatuurgecontroleerde) opslagruimte beschikken. Zo heeft Colruyt Group in Lot een huurloods uitgerust met een diepvriescel. Samen met koeltechnisch installatiebedrijf Berton Koeltechniek werd een duurzame, energie-efficiënte en betrouwbare oplossing gekozen met transkritische CO2-units van Panasonic.

beijerrefcubo2smartbooster2.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 95 – november 2022
Compacte en ecologische condensing units voor de kleine retailer

Met de SCM Frigo Cubo 2 condensing unit biedt Beijer Ref Belgium compacte en handige oplossingen aan (zowel binnen- als buiten) voor Belgische retailers. Met hun capaciteit van 0,5 tot 50kW bij -10° C hebben deze units een zeer kleine ecologische voetafdruk. Ze zijn perfect geschikt voor omgevingen waar de ruimte schaars is en waar elke vierkante meter telt.

bitzergreenpoint1opening.jpg

REFRIGERATION  
Cool and Comfort 95 – november 2022
Bitzer opent Green Point voor Benelux

Performante toestellen afleveren is maar een deel van het verhaal. Een goede service en dienst-na-verkoop zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat de vooropgestelde prestaties ook gegarandeerd blijven op lange termijn. Bitzer, de toonaangevende fabrikant van compressoren, heeft daarom een wereldwijd netwerk van service centra uitgebouwd, de Green Points. Begin oktober werd het Green Point voor de Benelux geopend in Ridderkerk, net bezuiden Rotterdam.


CC Happening 2023