systemairdeltri1.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Virusdodende luchtfilter DELTRI+

Met de DELTRI+ brengt Systemair een virusdodende luchtfilter voor luchtbehandelingskasten op de markt. Sterker nog, in het Luxembourg Institute of Science and Technology (LIST) en in een onafhankelijk Frans laboratorium is bewezen dat de DELTRI+ de biologische aerosolen – waaronder SARS-CoV-2 – aanzienlijk vermindert. Maar nog belangrijker is dat de DELTRI+ een betrouwbare oplossing is om de recirculatiefuncties in luchtbehandelingskasten opnieuw te activeren om energiebesparingen te realiseren. Niet onbelangrijk nu de energieprijzen meer aandacht krijgen dan de (voorbije) pandemie.

beijerref1.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 91 – november 2021
“Voor elke koelvraag de geschikte oplossing”

“De koeltechnieker en HVACR-installateur wordt overstelpt met informatie en aanbevelingen over koudemiddelen die regelmatig tegenstrijdig zijn zodat hij niet meer weet wat nu eigenlijk de juiste keuze is”. Je kan het samenvatten in één woord: keuzestress. Maar geen nood, de koeltechnische distributiepartner Beijer Ref Belgium neemt de handschoen op om de installateur bij te staan. Hierbij valt al meteen één ding op: eerst de behoefte kennen, pas daarna aan een oplossing denken.

colruytlekdetectieinspectie1.jpg

REPORTAGE  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Lekdetectie door artificiële intelligentie

Een van de prioriteiten van Colruyt Group is de CO2-uitstoot te verminderen. Koelmiddellekken vermijden is daar een belangrijk onderdeel van. De firma is wel volop de overstap aan het maken naar natuurlijke koelmiddelen, maar er zijn nog heel wat bestaande installaties met HFK’s in werking. Tot die vervangen worden moet de uitstoot daarvan ook minimaal blijven. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een toepassing van artificiële intelligentie voor lekdetectie brengt uitkomst.


AKM januari 2022
stiebelzolder1.jpg

EVENT  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Stiebel Eltron Innovation Tour

Bij Stiebel Eltron heeft men niet stilgezeten. De fabrikant bereidt zich voor op de energietransitie en brengt een hele resem nieuwigheden uit. De professionals konden ermee kennismaken op de Innovation Tour, een roadshow in een speciaal gebouwde rijdende toonzaal. Een impressie.

1_67.jpg

EVENT  
Cool and Comfort 91 – november 2021
LU-VE Benelux relatiedag

Op woensdag 22 september organiseerde LU-VE in Maarssen (NL) een succesvolle Benelux relatiedag waaraan o.m. distributiepartners, installatiebedrijven en industriële en commerciële klanten deelnamen. Het werd een inspirerend event in een coronaveilige en gezellige omgeving. De traditionele waarden van een familiebedrijf met een lange termijnvisie werden naar voren gebracht. Daarnaast gingen twee gastsprekers elk op een specifiek onderwerp dieper in: Bart van der Wekken (Koning Koudetechniek) belichtte warmteterugwinning bij distributiecentra en Steven Lobregt (Sparkling Projects) gebruikte ‘Nederland van het gas af’ om te zoeken naar kansen en uitdagingen voor warmtepompen.

emersonnewcool1.jpg

WEBINAR  
Cool and Comfort 91 – november 2021
‘The New Cool’ by Emerson

Emerson organiseerde op 16 september het online event The New Cool met meer dan 250 deelnemers. Centraal stond de voorstelling van de nieuwe Copeland CO2 scroll technologie. Deze innovatieve oplossing voor koelsystemen maakt het de gebruikers mogelijk om tegelijk hun systeem- en installatiekosten en de bedrijfs- en onderhoudskosten te verlagen. Twee boeiende gastsprekers zorgden voor een bijzondere kijk op duurzaamheid.


GMI rectangle maart 2021
bitzerquovadis3.jpg

EVENT  
Cool and Comfort 91 – november 2021
Bitzer Quo Vadis – ‘The Agony of Choice’

Op 30 september en 1 oktober ’21 organiseerde de Duitse compressorfabrikant Bitzer het jaarlijkse event Quo Vadis. Dit jaar was de titel “The Agony of Choice”, een stevige knipoog naar de keuzestress bij de selectie van een koudemiddel waarbij met zoveel factoren moet rekening worden gehouden. Het bijzondere aan dit event is dat Bitzer het platform deelt met partners en internationale organisaties. Ruim 300 deelnemers volgden de online sessies.

ehps3.jpg

CONGRES  
Cool and Comfort 91 – november 2021
EHPS 2021 – Back to business

Op 26 en 27 oktober 2021 vond in Nürnberg Messe de zevende editie van de European Heat Pump Summit plaats. De vorige editie van dit tweejaarlijks event was enkele maanden voordat de pandemie de wereld on hold zette. Hierdoor is de European Heat Pump Summit een geschikte barometer om het verschil tussen een congres voor en na de pandemie te vergelijken. En weet je wat? Driewerf hoera, er is geen verschil!

wppsymposium1.jpg

SYMPOSIUM  
Cool and Comfort 91 – november 2021
14de WPP Symposium – Wat kan de warmtepomp niet?

Op woensdag 20 oktober ’21 organiseerde he Warmtepomp Platform zijn 14de symposium. Na een digitale versie in 2020 werd dit jaar verzameld in het distributiecentrum EDC van Van Marcke in bij Kortrijk. Geen toevallige keuze, want dit is met voorsprong het grootste geothermische verwarmingsproject in België en een toonbeeld van duurzaamheid. Met 512 boringen (diepte 66 m) wordt warmte en koude uit de ondergrond onttrokken, goed voor een piekvermogen van 1 megawatt. In een deel van de kantoren wordt dit aangevuld met adiabatische koeling op basis van (regen)water.

fieldpiecesm480vtoep01.jpg

PRODUCTSPOT  
Cool and Comfort 90 – september 2021
Nieuwe verdeler Fieldpiece koeltechniek in België

Euro-Index houdt continu de vinger aan de pols om het aanbod af te stemmen op de behoeften van de markt. Om in te spelen op de steeds grotere vraag naar koeltechniek en warmtepompen, werd er een samenwerking aangegaan met Fieldpiece, dé fabrikant en marktleider in de Verenigde Staten van koeltechnische meetapparatuur die nu ook zij n intrede doet op de Europese markt.

36990600open.jpg

PRODUCTSPOT  
Cool and Comfort 90 – september 2021
Eerste magnetische vuilafscheider voor warmtepompen

RBM is een gerespecteerd merk in de verwarmingswereld, maar nog niet in de koelsector. Met de nadruk op ‘nog niet’, want deze Italiaanse fabrikant van hoogwaardige messing en kunststof componenten voor verwarmings- en sanitaire installaties heeft zich de laatste jaren steeds meer gespecialiseerd in van producten voor de bescherming van het water in verwarmings- en koelinstallaties. RBM stelt een gamma van vuilfilters, luchtafscheiders en waterbehandelingsproducten (gaande van ¾”- tot DN150-aanslutingen) voor die allen bijdragen aan de kwaliteit van het installatiewater. De nieuwste ontwikkeling in het gamma van vuilfilters is de eerste magnetische vuilafscheider specifiek voor warmtepompen. Hiermee verlengt de eigenaar niet alleen de levensduur van zijn warmtepompinstallatie en wordt uitval sterk beperkt, maar zorgt de magnetische vuilafscheider ook voor significante energiebesparingen tegenover een klassieke vuilafscheider of magnetische vuilafscheider. “Spreek dus niet van een kost maar van een investering”, klinkt Maurizio D’Astolfo overtuigd.

cc90gmigroup.jpg

PRODUCTSPOT  
Cool and Comfort 90 – september 2021
Gservice – Flexibiliteit vanuit een standaardpakket

Hoe zet je als installatiebedrijf je mensen en middelen zo optimaal mogelijk in? Hoe verlaag je je bedrijfskosten door een verhoogde efficiëntie bij verkoop, planning, facturatie, stockbeheer, nacalculatie, enz.? Het antwoord is simpel: bedrijfssoftware die is ontworpen met oog voor de specifieke behoeften van koeltechnische installatiebedrijven. GMI group heeft de boodschap opgepikt en configureert haar software naar de werking van het installatiebedrijf waarbij alle toepassingen met elkaar worden verbonden. Belangrijk voordeel is dat dit gebeurt op een Microsoft-platform.